Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.68
Gram Altın
2477.63
BIST 100
9530.47
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 May 2022

Diyarbakır'da yetimleri sahiplenen bir anne!

İbrahim Oruç vicdanı “bulmak” olarak tarif ederken, vicdan, gidilen yolu sevgi ve aydınlık ile bulmaktır, der. Onu kaybeden neyi bulabilir ki?” diye de ekler.

Bizim bilhassa son 2 asırda yitirdiğimiz en güzel ve her zaman en gerekli değerlerimizden biri de vicdandır. Kalbimizin derinliklerinde, daima hayra çağıran sesin vicdan olduğunu bilmeyenimiz yoktur.

İnsaf da böyledir; yarı yarıya bölmektir sorumluluğu, paylaşmaktır insaf…

Eğer bir yerde aç ve açıkta birileri varsa,

Bir şehirde fakir, kimsesiz varsa, darda kalan garibanlar varsa…

Hele hele o şehirde yetim varsa gidip onu bulmak herkesten önce o şehri yönetenlerin boynunun borcudur. Yetimlerine, kimsesizlerine sahip çıkmayan yöneticilere ne saygı duyulur ne de sevgi beslenir.

Sen yetimdin,sahiplenmedik mi seni?

Allah SubhanehuTeala Kur’an-ı Mubin’deRasulü Muhammed Mustafa’ya, “Sen yetimdin, Rabbin seni sahiplenmedi mi?” diyerek mesajı bizlere şu şekilde veriyor:

Size de yetimleri sahiplenmek düşer!..

Zaten Duha Suresi’nin sonraki ayet-i celilelerinde buyuruluyor: Sakın yetimlere yazık etme!..

Resul-i Ekrem (sav) de, "Bir kimse sırf Allah rızası için bir yetimin başını okşarsa, elinin dokunduğu her saç teline karşılık ona sevap vardır, buyurur.

Peki, bizim yetimlerle ilişkimiz nasıl?

Üzgünüm, bu yazıyı hazırlamadan önce 18 kişiye sordum:

Kaldığınız apartmanda, sokakta, mahallede kaç yetim var?

4 kişi bildi. Maalesef 14 kişi yaşadığı yerde yetimlerin varlığından bihaber.

Geçtiğimiz günlerde bir haber okudum, daha önceleri kulaktan kulağa duysak da haber çarpıcıydı: Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Münir Karaloğlu’nun muhterem eşleri Sayın Sevim KaraloğluDiyarbakır Büyükşehir Belediyesi bünyesinde YETİM BİRİMİ’ni faaliyete geçirmiş.

Haberi okuduktan sonra bu yazıyı yazmaya karar verdim. Lakin önce işin sıhhatini araştırmam gerekiyordu. Bu yüzden 9 gün boyunca tespit ettiğim evlere gidip durumu ailelerden öğrenmek istedim. Gelinbu YETİM BİRİMİ’nin neler yaptığına bakalım:

Dikkatli bir şekilde önce aileler tespit ediliyor. Tespitte en önemli kriter yetim, öksüz ve kız çocuklarına sahip aile olmaktır.

Aileler belirlendikten sonra gerekli objektif incelemeler yapılıyor.

Aile ve çocukların ihtiyaçları önceliklerine göre sıralanıyor.

Çocukların ama öncelikle -genç ya da çocuk olsun- kızların eğitimi için ne gerekiyorsa eksiksiz yapılıyor.

Sadece eğitim mi?

Tabi ki hayır,

Sağlık sorunları olan aile bireyleri için adeta seferberlik başlatılıyor. Bu şekilde yüzlerce aileye ziyaretler yapılmış.

Aileler şaşkın mı şaşkın, mutlu mu çok mutlu ve geleceğe umutla bakıyorlar:

Diyarbekir’in en fakir semtlerinde yaşayan aile büyüğü biranne:

Ben devlet dendiğinde kabus gibi bir şey düşünüyordum çünkü biz öyle inandırıldık ama Valimizin Eşi Sevim Hanım geldikten sonra, yaptığımız sohbetlerden sonra, memurların ilgilerinden ve onların çocuklarım için yaptıklarını gördükten sonra bizi bize düşürmek isteyenlere günlerce beddua ettim, diye yaşadıklarını anlattı.

Ama beni asıl sarsan şu itirafların sahibi bir gencimizin söyledikleriydi:

Abi, ben pandemi sürecinde artık bunalmıştım. Gidecektim buralardan ama Sevim Anne (Sevim Karaloğlu) Hızır gibi yetişti. Konuştularfakat ben önceleri boş konuşuyoruz sandım. Konuşulanları dinlememek için mutfağa gittim. Ama sonraki günlerde de bizi o kadar candan ve VİCDANLI sahiplendi ki anlatamam, inanın dünyam değişti. Allah korusun yoksa çok kötü bir gelecek beni ve alemibekliyordu. İyi ki varsın Sevim Anne! Beni uçurumun kenarından aldın, ahiretimi de kurtarmama yardımcı oldun. Allah razı olsun!.. Ha, Kur’an okumayı da öğreniyorum artık, dedi mutlu bir edayla.

Evet,

İyi ki varsınız!

Bildiğiniz gibi bu tür işlerde asıl maksat tabela önünde selfie pozları vermek, akabinde bir yetim bulup iğreti bir duruşla o yetimle fotoğraf çektirmek ve devlet büyüklerinin görmesini sağlayacak etiketli paylaşımlar yapmaktır.

Ama hayır, bu hizmetin şuurunda olan Sevim Karaloğlu Hanım hayırlı ve hayati önem arz eden işinde VİCDANve yüreğini esas almış. Bu yüzden de bu hayırlı ve hayati işte hasseten işin tekeşşüf boyutundan kaçınmış.

Bu hayırlı işlerinde büyük pay sahibi olan bir başka anne daha vardı: Sevil Soysal Maral. Sevim Hanım’ın ekibinden ve yorulmak nedir bilmeyen işin uzmanı bir hanım. İşi bilmesi, Sayın Sevim Karaloğlu’ya yüreğiyle, bilgisiyle hizmet etmesi ekip kalitesini ve başarısını ortaya koyuyor.

Bu hizmeti değerli kılan diğer bir husus da;

Diyarbakır’da 1999-2017 yılları arasında belediyelerin halka hizmet anlayışını terk ederek kadın, genç ve çocukların dini ve örfi hassasiyetleri üzerinde gerçekleştirdikleri operasyon onbinlerce insanın geleceğini karartmıştı. Çocuklar aile tanımaz, kadın eşini bilmez, çocuk büyük dinlemez olmuştu. Bu gencimiz de onlardan biri olma yolundaymış. Şimdi bu hizmetlerle belediye işin“onarım ve inşa” kısmına ağırlık veriyor.

İnanın bu hizmetler halkımız tarafından 500 km asfalttan, kaldırımdan daha değerli bulunuyor.

İnsana yatırım kardeşliğe, huzura, geleceğe yatırım ve değerdir.

Gerçekten de iyi ki varsınız!..