Diyarbakır'da dünyaya hoşgelen bebek
Geçen hafta Diyarbakır Valiliğinden gelen bir bilgilendirme notu aldım; "HOŞGELDİN BEBEK PAKETİ" kısmı dikkatimi çekti, okudum, "Büyükşehir Belediyesinin projesi olarak İl merkezinde bulunan hastanede doğum yapan annelere bebeklerinin (ki Doğum Hastanesinde yılda hastanesinde 27.500 bebek dünyaya geliyor) ilk kıyafeti ve ilk bakım seti Büyükşehir Belediyesi tarafından ücretsiz olarak hediye edilmektedir." yazılıydı. Bir daha okudum, bir dahau2026
Sayın Cumali Atilla'nın geldiği ilk günden itibaren kollarını sıvayarak halka hizmete şapka çıkartılır.
Karar verdim, gidip bu işin mimarlarıyla konuşmam gerek dedim. Önce randevu alarak Diyarbakır Kamu Hastaneleri Genel sekreterliğine gittim. Karşımda genç, güler yüzlü bir Genel Sekreter; Dr. Şükrü Budak.
Sayın Budak söze, "Bize sunulan imkanlara baktığımızda yaptıklarımızın yetersiz olduğunu düşünüyor ve mahcup oluyorum. Bakanlığımız halkımızın sağlığı için hiçbir fedakarlıktan geri durmuyor, lakin biz henüz varmak istediğimiz seviyenin ilk basamaklarındayız. Ekibimle çok çalışıyoruz ve inşaallah önümüzdeki süreçte bambaşka yenilikler göreceksiniz." diyerek yaptıklarıyla yetinmeyen cevvaliyete sahip olduğunu gösterdi.
Hemen konuya girdim, nedir bu "HOŞGELDİN BEBEK PAKETİ?" dedim. Yani hastanenizde doğan yeni bebeklerin hepsine mi ilk kıyafeti veriyorsunuz?
"Evet, ama biz değil" dedi Şükrü Hocam, "bu Diyarbakır Büyükşehir Belediyesinin projesi. Yeni doğan bebeklerin ilk kıyafetlerinin verilmesi Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanlığının projesini olarak Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cumali Atilla sayesinde gerçekleşti." dedi.
Diyorum ki, bu milletten nelerin esirgendiğini ancak hak ettiği güzelliklere kavuşması ile bilebiliriz. Neyse.
Sayın Genel Sekreteri dinledikçe bu kadar kısa sürede Büyükşehir Belediyesinin ne güzelliklere imza attığını daha da net öğreniyorum.
Büyükşehir Belediyesi'nin hizmetlerini bir sonraki yazıda anlatacağım. Önce dede olmanın gereği bebekler. .
Mesela peyzaj çalışmalarındaki güzellikleri geçiyorum.
Sayın Cumhurbaşkanımızın çok yakında açılışını yapacağı yeni Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesini geçiyorum.
Mesela Üniversitemize önemli branşlardaki hekim desteğini şimdilik geçiyorum.
Dedim ya dedelik farklı bir duygu, "bebek" sözcüğünün geçtiği her cümle biz dedeleri yakından ilgilendiriyor.
Şu inceliğe bakar mısınız?
Sağlık Bakanlığı tarafından kurulan MHRS "Merkezi Hekim Randevu Sistemi" ile hastalar en az bir gün öncesinden randevu alıyor, aynı gün aynı saatte doktor hastasını bekliyor. Yetinmemişler:
Genel Sekreterlik, hastaların muayene olmaya gelmeden önce randevu alarak gelmelerini sağlamak için çeşitli farkındalık çalışmaları da yapmış;
İl merkezinde Billboardlara bilgilendirme ve dikkat çeken afişlerin asılması,
Toplu taşıma ile yolcu yoğunluğu olan güzergahlarda toplu taşıma araçlarına tanıtım afişini giydirmeler. Yetinmemişler;
Teknolojik iletişim kaynağı kullanmayan vatandaşların bir gün öncesinden MHRS yardım masası aracılığı ile randevu almaları sağlanmış.
İşte size sıraya girmeden muayene imkanı, hem hasta hem de doktor rahatlıyor, hekimin hastasına ayıracak zamanı artıyor. İncelik bu millete çok yakışıyor inanın.
Hepinizin "işte bu" diyeceğinden emin olduğum bir incelik, bir güzellik sorumluluk bilinci ile yine Büyükşehir Belediyesi tarafından hayata geçirilmiş, Şükrü Budak'ı dinliyoruz:
"Engelli Vatandaşlarımızın sağlık tesislerinden hiçbir engel ile karşılaşmadan tedavi olmalarını sağlamak maksadıyla, Genel Sekreterliğimize bağlı sağlık tesislerimize her aşamada engelsiz kamu kurumu sertifikası almak için çalışma başlattıku2026 Engelli vatandaşlarımızın sağlık tesislerine ulaşımlarını da Genel Sekreterliğimiz eliyle sağlamak amaçlı, Engelli Hasta Servisi devreye sokuldu bu hafta içi hizmet vermeye başlıyor. Böylelikle randevu alan engelli hastamız evinden sağlık tesisine götürülecek ve her türlü tedavi yapılıp evine geri bırakılacaktır." Sosyal devlet, insan ve değer derken içini doldurma buna derler.
Kamuya hizmet sunan kurumlar gönül birliği ile birlikte işbirliği, güç birliği yapınca ortaya 7 yıldızlı hizmetler çıkıyor.
Sayın Genel Sekreteri dinliyoruz;
"İlimizde ve Bölgemizde çok ciddi bir ihtiyaç olan ÇOCUK KARDİYOVASKÜLER CERRAHİ (Çocuk KVC) birimi hizmete açılmıştır. Yeni ünitemizin açılması ile son teknoloji cihazlarla ameliyat yapılacak birim Diyarbakır'ımızın hizmetine kazandırılmıştıru2026 Yeni açılan ünitemizde bebek ve çocuklarımıza anjiyo ve kalp ameliyatları yapılabilir durumdadır. Açılışından beri 2 çocuk anjiyosu yapılmıştır."
Muhteşem!
Bir başka başlık:
Çocuk Hastanesi Acil Servis Yenileme
"Çocuk Hastalıkları Hastanemizin Acil Servisimiz yeniden yapıldı. 1.700 metrekare alana kurulmuş olup en son teknoloji ile donatıldı.
Türkiye'nin en büyük çocuk acil sağlık hizmetleri sıralamasında ilk sıralarda yer alan servisimizi 3. düzeyde 23 tam donanımlı yatak ile halkımızın hizmetine açtık." Ferman bu, "Herşey insanoğluna amade kılındı." İşte size ekip çalışmasının ürünü güzelliku2026
Ya buna ne dersiniz?
Vatandaşların "sağlık hizmetine ilişkin soru(n) ve önerilerine ilişkin cevabı anında almak ve çözmek amaçlı direkt mobil telefon hattı" hizmete sunulmuş. Şubat ayı başından bu yana 100'ün üzerinde hastamıza bilgi ve sağlık hizmeti sunuldu. Gelen yardım talepleri, şikayet ve öneriler kişi bilgilerinin gizliliği çerçevesinde değerlendiriliyor.
Hatta yurt dışından yaşayan vatandaşlarımız arayıp hastalıkları için bilgi aldığını da öğrendim.
Büyük problem refakatçilerin hastanede kalacak yeriydi. Büyükşehir Belediyesi sosyal projeler kapsamında "REFAKATÇİ OTELİ" hizmeti vermeye başlamış. Ve Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bu hizmeti tamamen ücretsiz sunuyor. Hasta yakınlarına konaklama ve sabah kahvaltısı ikram ediliyor. Dikkat ediyorsanız Büyükşehir Belediyesi yine önde.
Sayın Genel Sekreterin mutluluğunu gizleyemediği diğer bir konu da yine Büyükşehir Belediyesinin kendi projesini genişleterek mevcut "REFAKATÇİ OTELİNE" ayrılan yataklara ek olarak 48 yatak "ANNE OTELİ" tahsis etmesiydi.
Anne Oteli ne dedim?
"Uzak ilçelerden veya komşu illerde gelen gebe hastalarımız için doğum eylemi gerçekleşecek süreye kadar konaklayabilecekleri sıcak ve huzurlu bir ortam sunmaktadır." cevabı karşısında doğrusu ne diyeceğimi şaşırdım.
Daha çok var, dedim ya baştan, biz sadece bir kaçını bu yazımıza sığdırabiliriz. Takdirleri hak eden son bir hizmet daha:
Büyükşehir Belediyesinin bir diğer projesi, il merkezinde bulunan hastanelere "SICAK ÇORBA ÇEŞMESİ" kurularak hasta yakınlarına ve hastalarımıza ikramı yapılması sağlandı. Vatandaş sabah erken hastaneye geldiğinde özellikle kış aylarında sıcak çorba ile karnını doyuruyor.
Biz de bu vesileyle Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Cumali Atilla'ya teşekkür ediyoruz.
Biz yeni projeleri takip edeceğiz, siz yapın biz yazalım dedik ve ayrıldık.
Bu güzellikleri görünce Dicle Üniversitesi ile ilgili de, Kayyumlarla ilgili de yazı bekleneceğini biliyorum.
Yazar ve paylaşırız inşaallah.