DİSKİ''de ilk 100 gün (1)
8 Ocak 2020 Çarşamba günü Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı DİSKİ Genel Müdürlüğü’nün ilk 100 günlük icraatı ile ilgili bir toplantı düzenledi. Doğrusu merak ettiğim bir konu yoktu, çünkü 100 günde ne yapılırdı ki?
Kadro oluştur, kadroları organize et, plan, proje, çalışma takvimi, defektleri tespit et, kapat…
İlk 100 gün yeter mi!
Diyordum,
Yetiyormuş meğer.
İyi ki yanılmışım dediğim bir 100 günlük icraatla karşılaştım.
Büyükşehir Belediyesi Başkan V. Hasan Basri Güzeloğlu, DİSKİ’nin ilk yüz gününü anlatırken, aslında 4 yıl sonra Diyarbakır’a yapacakları hizmetle bu kadim ve aziz şehri nereden nereye taşıyacaklarını da anlatıyordu.
Mesela;
100 günde 10 bin yeni abone temin eden DİSKİ, Sosyal Destek ve Abone Tespit çalışması ile 80 bin ihtiyaç sahibine %50 su indirimi yaparak ailelere katkıda bulunmuş.
125 bin metre kanalizasyon şebekesi onarılmış,
10 bin metre yeni kanalizasyon şebekesi döşenmiş,
22 bin 600 metre yeni içme suyu şebekesi döşenmiş,
3391 şebeke arızası onarılmış.
Dahası, burada önemli olan husus bu saydığımız çalışmalar eskiden şirketlere ihale edilirken şimdi kurumun kendi imkanları ile ihale edilmeden yapılmış olmasıdır. Bu, milyonlarca lira tasarru demektir.
Tasarruf dedim de,
Son 100 günlük tasarruf ile kurumun harcamalarında %44’lük bir getiri söz konusu olmuş. Nasıl mı?
DİSKİ’nin aylık geliri 14,2 milyon liradan 20,5 milyon liraya çıkmış. Sadece 7 ihaleden 17,3 milyon liralık bir tasarruf elde edilmiş. Bu kurumsal ciddiyetin yanısıra yetimin hakkına sahip çıkıldığını da gösteriyor.
Borç ödeme konusunda da ciddi bir rakam artışı var,
Son 100 günde DİSKİ 17,5 milyon lira borç ödemiş. 8 ayda ödenen borç 12,3 milyon lira iken son 100 günde ödenen borç %40 artış göstermiş. Buna cari giderlerden sağlanan %28 oranındaki tasarrufu da eklersek DİSKİ’nin çalışma usulünü de anlamış oluruz.
Kurumsal sorumluluk ile birlikte kurumsal ciddiyet beraber yürüyor. Vatandaştan alınan parayı en iyi ve en avantajlı şekilde yine vatandaşa hizmet için harcama bilincini görmek doğrusu oldukça sevindirici.
Önümüzdeki 2 yılda yapılacaklar son derece gerekli ve önemli başlıklardı. Tabi ki oluşturacakları sağlam bir kadro ile. Şimdilik işin bu faslını geçiyorum. Burada sorumluluk bilinci ile ilgili bir iki kelam etmek istiyorum:
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’nin 25 bin muhtaç ailenin, “Sağ elin verdiğini sol el duymasın hassasiyeti ile” gıda ve sıcak yemek ihtiyacını karşılaması, tesis imkanı sağladığı onbinlerce sporcu çocuk ve gence milyonu (trilyonu) aşan maddi katkılar sunması şehrin insanı tarafından takdirle karşılanıyor. Keza onbinlerce işsize iş imkanı sağlama çalışması şehrin gençlerine heyecan katmış, Diyarbakırlı gençler yarınlarına daha bir umutla bakıyor. Vali ve Belediye Başkan V. Sayın Hasan Basri Güzeloğlu’nun Çarşamba günleri muhtarlarla gerçekleştirdiği haftalık toplantılar, vatandaşın devletiyle aracısız buluşmasının yanında sorunlarını da çözüme kavuşturmasını sağlıyor.
Diyarbakırlıların son zamanlarda en çok konuştukları konulardan biri de isim vererek, ”Vali Başkan Hasan Basri Güzeloğlu Belediyede yolsuzluk devrini kapattı” tespitidir. İhalelerdeki şeffaflık -ki Belediye tarafından canlı yayınlanıyor- Diyarbakırlıları haklı çıkarıyor.
Diyarbakır Valisi ve Büyükşehir Belediye Başkanı Hasan Basri Güzeloğlu, DİSKİ Genel Müdürü Ahmet Naci Helvacı bu mübarek şehre hizmetin değer ve önemini müdrik iki değerli yönetici. Diyarbakır’da görev yapmış ve yapmakta olan kimi bürokratın bu şehri “herhangi bir şehir” gibi görme basitliği bizi üzüyor.
Ülkemin her şehri, kasabası, köyü, mezrası azizdir, vatan toprağıdır, lakin Diyarbekir İslam Medeniyetinde 5. Harem’dir ve nüfuzu kıtaları aşan bir şehirdir. Dolayısıyla bu şehre “hayırda yarışanlar”ın şuuruna sahip olanların hizmet etmesi yakışır ve bu şuurla yapılacak olan hizmetler makbuldür.
Bizler de hayırlı hizmetleri böyle takdir ederken, hizmette kusur olunca eleştiri görevimizi yerine getireceğimizi belirtelim.