Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.74
Gram Altın
2498.01
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 Aralık 2015

DİNİ DOĞRU ANLAMAK

Muaviye bin Ebi Süfyan'dan:

u2013 Allah kimin için hayır dilerse, ona din konusunda büyük bir anlayış (fıkıh bilgisi) verir.

(Buhari, İlim 13)

* * *

Dünya hayatında başarılı ve becerikli olmak, iyi bir meslek edinmek, kariyer yapmak, toplumda saygın ve itibarlı bir statü elde etmek, iyi bir eğitimle, iyi bir tahsille, kendini yetiştirmek ve geliştirmekle ilgili bir olgudur.

Okumadan, bilgilenmeden, becerisini geliştirmeden, aklını çalıştırmadan insanın kendiliğinden, doğaçlama meziyet sahibi olması, iyi bir konuma gelmesi, sayılır ve sevilir bir mevki elde etmesi söz konusu bile olamaz.

Dünyevi işlerde elde edilen saygınlığın ve itibarın faturası, iyi bir eğitimle, öğrenimle, kendini yeni bilgilerle geliştirip yenilemekle ödendiği gibi; dini alanda iyi bir seviye kazanmanın, kalite elde etmenin bedeli de, yine iyi bir dini eğitim almaktan, sağlam bir öğrenim görmekten geçer.

Dini doğru anlamak, doğru uygulamak, aşırılık ve geriliklerden uzak kalmak, ilimsiz ve bilgisiz elde edilecek bir seviye ve kalite değildir. İyi bir din bilgisi almak, bu bilgileri doğru ve sağlam kaynaklardan öğrenmek, akıl ve kalp senteziyle iyi bir özümseme yapmak şarttır.

Allah, sevdiği ve hayır murad ettiği kuluna bu süreci yaşatır, bu seviyeye ulaştırır. Dini doğru anlama ve kavrama anlayışı ve kapasitesi verir.