Dolar (USD)
32.69
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2509.78
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Ağustos 2019

Dindarlar/muhafazakârlar, neden kaybediyor/kaybedecek?

Camia içerisindeki sorunları yukarıdaki başlık üzerinden maddeleyip sosyal medyada paylaşınca farklı yorumlar ile karşılaştım. Tespitleri kabul edenlere karşılık şiddetle ret edenler, direkt şahsımı hedef alan eleştirilerle bunları yok saymaya çalışanlar, “neden cahillik demiyorsunuz” diyenler de bu mahallenin çocuklarıydı.

Kim bilir belki de tüm yorumlarda haklılık payı vardır ya da aslında hakikati görmek istemeyen dindar/muhafazakâr camianın ciddi ve geniş açılı bir kritik zamanı gelmiş de geçiyordur! Geniş açılı kritik nedir? Her bir yazar veya sosyal medya kullanıcısının kendi doğrularına, bakış açısına, bilgi dağarcığına göre yapacağı bir değerlendirmeden bahsetmediğimiz aşikâr!

Mahallenin sosyal bilimcilerinin, uzmanlık alanlarına göre vazife paylaşımında bulunarak geniş çaplı sorun-sebep-sonuç-çözüm başlıklarıyla yapacakları, bizi somut bir sonuç ve yaptırıma götürecek bir araştırma olmalı! Bu -en azından şimdilik- havada kalan bir hayal mi bilmiyorum ama emin olduğum gerçekleştirilebilirliğidir…

Mahalle analizi yapılırken küresel dünyada değişimlerden başlanmalı, tüm global sosyolojik değişim ve başkalaşım incelenmeli sonra ülke üzerinden değerlendirme yapılıp mahalleye gelinmelidir.

Araştırıcılar, dünya ve ülke okuması yapmadan camia kritiğinin hiçbir anlam ifade etmeyeceğini bilmeli, dünyadaki gelişmeler bilinmeden dindar/muhafazakâr analizi yapılmayacağının farkında olmalıdır!

Her ne kadar bizim mahallede camia analizlerini sadece tek bir cinsiyet, iktidar, artan refah seviyesi gibi kısır, yersiz, tek yönlü bakış açısıyla yapmak moda olsa da işin temelinde kişisel çıkar, vicdan arınması sağlamak gibi gizli sebepler de mevcuttur.

Kişinin kendi masuniyeti duygusunu hissetmek ve korumak adına sübjektif bir yol ve üsluba öykünmesi ne sadece günün ne de mahallenin sorunu! Mahalleye, topluma, değerlere, millete dair kaygısı olan her kişi, hakikat ve adalet üzerinden bir bakış açısı oluşturmadıkça söyledikleri egonun okşanmasından başka bir sonuca ulaştırmayacaktır…

Gelelim sosyal medyada dindar/muhafazakâr camianın sorunlarına ilişkin yazdığımız maddelere… Lütfen hemen sizler de muhafazakâr değil Müslüman diyenlerden olmayınız! Bunlar Müslüman ise diğerleri gayri Müslim mi oluyor? Şimdi bu maddeleri de sizlerle paylaşıp yazımızı noktalamış olalım.

1-Yeterince ve doğru okuma yapmamaları

2- Camia içindekilere yönelik kıskançlık

3- Kadınların kadınlara yönelik hazımsızlığı

4- Cinsiyetler arasında oluşturulmaya çalışılan rekabet/sessiz savaş

5- Toplumu okuyamama

6- Önyargılı olmaları

7- Şekilcilik yapmaları, görüntü üzerinden yargılamaları

8- Gençliğe yatırım yapma bir yana gençliğe örneklik oluşturma özelliklerini yitirmeleri

9- Sanat, müzik, edebiyat vs alanlardaki yetersizlikleri

10- Algı oyunlarına kapılmaları, dolduruşa gelmeleri, araştırmadan inanmaları

Twitter.com/sabihadogann