Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

'DİN VE TRAFİK' İLE SPOR

Yukarıdaki başlığı okuduğunuz zaman şaşıracaksınız veya birbiri ile ilgisini soracaksınız. Sormada ve hayret etmede haklısınız. Çünkü çok ayrı kavramlar ve alanları ifade ediyorlar. Birbirleri ile bağlantılı soyut anlamları var. Buna rağmen biz bu üç kavramı kullanarak başlığı attık. İlginizi çekeceğini düşünerek gerekçelerini açıklamağa çalışacağız.

İnönü Üniversitesi İlahiyat Fakültesi 07-09 Nisan 2016 tarihlerinde Malatya'da bir sempozyum düzenlendi. Sempozyumun konusu "Din ve Trafik" idi. Toplantıya İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Cengiz Yakıncı tarafından çağrıldım. Baştan belirtelim ki, İlahiyat Fakültesi Dekanı saygıdeğer hocam Prof.Dr. Fikret Karaman çok mükemmel ev sahipliği yaptı. Diğer zevatın konuklara ilgisi ve yakın davranmaları olağanüstü düzeyde idi. Katılımcılar değişik üniversitelerden gelmişlerdi.

Katılımcılar arasında çok kıymetli öğretim üyeleri vardı. Bazılarını zikretmek isteriz: Prof.Dr. Sefa Saygılı, Ahmet Akbulut, Faruk Sinanoğlu, Hulisi Arslan, Saffet Sancaklı, İlyas Çelebi, Abdulvahap Taştan, Osman Karadeniz, Metin Yurdagür, Selim Özarslan, Abdulhamit Sinanoğlu, Doç.Dr. Abdullah Çolak, Ahmet Albayrak, Mehmet Birsin, M. Gökhan Turtay, Şükrü Gürbüz, Namık Kemal Okumuş, Orhan Aktepe, Recep Aslan, Süleyman Işıldar, Şükrü Keyifli, Murat Akın, Veysi ve Mustafa Ünverdi, İhsan Memiş, Nevzat İlgin, Yusuf Köksal, Bekir Ferik sayabildiklerimiz. Adını yazamadıklarımız için özür dileriz.

İlahiyat Fakültemizin böyle bir sosyal konuya el atmasına çok sevindik. Değişik disiplinlerden, farklı bilim dallarından çok sayıda akademisyen çeşitli konularda bildiri sundular, görüşlerini aktardılar. Doğrusunu söylemek gerekirse konular birbiriyle ilişkili ve birbirini tamamlıyordu. Emniyet camiasından gelen değerli zevat hem teorik hem pratik bilgiler verdiler. İlahiyat camiası konusuna çok mükemmel hazırlanmışlar, değişik yorumlarla sempozyuma renk kattılar.

Diyanet ve İlahiyat camiasının sosyal konulara el atmasını ve diğer bilim dalları ile işbirliğini yapmasını isterdik. Bunlardan bir tanesinin gerçekleştiğini memnuniyetle gördük. Teorikten pratiğe geçişte bunun rolü inkar edilemez, çok iyi sonuçlara vesile olacağını umuyoruz. Değişik alanlardan insanların birbirini tanıması ve yorumlarını akademik camiaya sunmaları hayalin gerçeğe dönüşmesidir. Bu sempozyumda bunu sevinerek gözlemledik.

Biz de sempozyuma "Trafik Bizi Çıldırtıyor mu?" bildiriyle katıldık. Özetle "Trafik birçok alanı içine alan, herkesi ilgilendiren ve hayatın tam ortasında olan bir konudur. Trafik sadece kaza boyutu ile ele alınmamalıdır, bunun yerine nasıl en güvenli trafik ortamı oluşturabiliriz anlayışı ile bakmak gerekir. Trafik genellikle mühendislik ve denetleme yönü ile değerlendirilir. Halbuki trafiğin en önemli konusu ve faktörü insandır. Trafik kazalarının %90'ını insanın yanlışlarından kaynaklanmaktadır. Trafik terörünün en önemli sebepleri arasında alkollü ve hızlı taşıt kullanma başa gelmektedir" dedik.

Esas konumuza, spora gelelim. Bize göre spor toplumları kaynaştıran ve bireylerin sağlığına katkı veren bir etkinliktir. Spor eğitimin çok önemli bir parçasıdır. Çok önemli parçaları bünyesinde barındıran spor olgusunun da İLAHİYAT FAKÜLTELERİ tarafından ele alınmasını diliyoruz. Bu sayede sportif etkinlikler her yöreye ve kesime yayılacaktır. Buradaki önemli husus sporun kişilerce bizzat icra edilmesini sağlamaktadır. Özellikle Uzakdoğu sporları güreş, cirit, yüzme, bisiklet gibi spor dalları teşvik edilmelidir.

Trafik ve uyuşturucu gibi dertlerle baş etmek için en etkili yollardan birisi de SPOR'dur. Özellikle çocukları, gençleri ve kadınları spora ısındırmak, onlara sevdirmek için çaba gösterilmelidir. Saygıdeğer dini görevlilerinin ve öğretmenlerimizin devreye girmesi lazımdır. Bu saygın iki camiaya her türlü destek verilmelidir. Yalnız futbol ile ilgili konularda olumsuz fikirlerimiz var. Bize göre futbol bir spor dalı değildir, tersine bir gösteri san'atıdır.

Devletimiz spora gereken yatırımı yapıyor ve önemi veriyor. Örnek, 41.903 kişilik Vodafone Arena Stadı açıldı. Beşiktaş için bugün, yeni bir sayfanın açılacağı tarihi bir gün. Açılışı saygıdeğer Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan tarafından gerçekleştirildi. Beşiktaş camiasını kutluyoruz.

Galatasaray başarısızdır ve son olarak Rizespor'la berabere kaldı, ligdeki umudunu yitirdi.

Fenerbahçe Konyaspor'a mağlup oldu.

Anlaşılıyor ki, spor tabana yayılmalıdır. Bunun için Diyanet ve Eğitim camiası ele ele vermelidir. Gerekli altyapı yatırımları gerçekleştirilmelidir.

Sonuç: "Sportif etkinliklerin tabana yayılmasında ve toplumun en küçük birimlerine iletilmesinde Din Görevlilerine büyük görevler düşmektedir."