Dolar (USD)
32.52
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2491.14
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Dijital pazarlamanın geleceği…

Johannes Gutenberg matbaayı icat ettiğinde, pazarlama kavramı doğdu.

18. yüzyılda dergiler ortaya çıktı. Bunu poster reklamları ve reklam panoları kısa süre sonra takip etti. Sonra tele pazarlamanın yanı sıra radyo ve televizyon reklamları da gelişim gösterdi.

Dijital pazarlama son yıllarda oldukça sıkı bir ivme kazandı. 20 yıl içinde, endüstri hızla muazzam boyutlara ulaştı.

2018'de dijital pazarlamanın geleceğine yönelik önemli bir dönüm noktasındaydık.

Günümüzde dijital pazarlamayla uğraşmak, bir video oyunu oynamaya çok benziyor.

Doğru yolda olduğunuzu sanıyorsunuz, ama bazen olamayabiliyorsunuz. Oyun ani bir dönüş yapıyor ve cephaneliğinizdeki hangi araçların bir sonraki seviyeye geçip oyunu kazanmanıza yardımcı olacağını anlamaya başlıyorsunuz.

2028 yılına gelindiğinde, bugün uyguladığımız stratejiler ve uygulamalar sanki uzakta bir dünya gibi hissedilecek.

Önümüzdeki 10 yıl içinde içerik oluşturma tam olarak nasıl değişecek? Söylemesi zor, ancak SEO anahtar kelimeleri mobil aramaya daha fazla odaklanmaya başlayabilir.

Zamanla Google, içeriğin mobil okuma için ne zaman uygun olmadığını tespit edebilir.

İçerik çok uzun okunursa, mobil okuyucuları caydırabilir ve bu da sitenin hemen çıkma oranını etkileyebilir. Daha iyi ve daha hızlı yanıt veren web tasarımı bu konuda yardımcı olabilir, ancak insanlar daha şimdiden gözden geçirmeye ve kaydırmaya alışmaya başladı.

Çevrimiçi kullanıcıların içerik tüketim davranışları sürekli değişiyor. Bu nedenle, kullanıcıları çekmeniz gereken içerik türleri şüphesiz gelişmeye devam edecektir.

Örneğin araştırmalar, insanların videolara Instagram ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında statik içerik parçalarından çok daha uzun süre bakma eğiliminde olduklarını gösteriyor.

Ayrıca müşteriler, ürünlerin videolarını çalışırken görüntüledikten sonra ürünleri satın almaya daha istekli görünüyorlar.

Buna ek olarak, içeriğiniz alakalı görseller içeriyorsa, daha fazla görüntü çekme olasılığınız artar ve daha fazla kullanıcı içeriğinizi paylaşır.

Özel çizimler ve infografikler özellikle sosyal medyada harika performans gösterir.

Sosyal medya sayfalarınızda video ve görsellere fazla ilgi göstermediyseniz, şimdi görsel içeriğinizi daha ciddiye almanın tam zamanı.

Görsel içeriğin gücü yalnızca önümüzdeki birkaç yıl içinde daha da artacaktır. Bu nedenle, modern bir pazarlamacı olarak, dijital pazarlama planınızı ilerideki içerik tüketimi değişikliklerine uyarlanabilir tutmak için sürekli olarak yeniden yapılandırmanız çok önemlidir. Sosyal medyanın geleceği ile ilgili bir diğer önemli tahmin, Facebook'taki takipçilerinize organik olarak ulaşmanın neredeyse imkansız olacağıdır.

Araştırmaya göre, Facebook sayfanız yarım milyon beğeni alsa bile organik erişiminiz % 0'a yakın olabilir. Twitter, bazı uzmanların yakın gelecekte başarısız olmayacağını söylediği bir başka sosyal medya platformudur.

Aslında uzmanlar, Twitter'ın onu pazarlama alanında en iyi oyuncu konumuna getirecek bir yeniden doğuş ve dönüşüm yaşayacağına inanıyor.

Neden? Çünkü Twitter'ın aylık yaklaşık 330 milyon kullanıcısı var. Bu nedenle Twitter, Instagram ve Facebook beğenileri için geçerli bir alternatif pazarlama aracı olmaya devam ediyor. Son olarak, Twitter eskisi gibi bir etkileşim veya ilgi alanı olarak görülmüyor.

Gerçek şu ki, bazı işletme sahipleri bugünlerde Twitter'ın yararlı bir iletişim ve bilgi aracı olmaktan çok ünlülerin kullandığı bir megafona benzediğini düşünüyor. Twitter'ın aksine, YouTube'un yakın gelecekte büyük bir dijital pazarlama oyuncusu olarak kalacağına şüphe yok.

Aslında uzmanlar, giderek daha fazla markanın potansiyel müşteri oluşturmak amacıyla YouTube'u kullanacağını tahmin ediyor.