Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Dijital detoks neden gereklidir?

Dijital detoks, bir kişinin akıllı telefonlar, televizyonlar, bilgisayarlar, tabletler ve sosyal medya siteleri gibi teknik cihazları kullanmaktan kaçındığı bir süreyi ifade eder. Dijital cihazlardan "detoks yapmak" genellikle dikkat dağıtmadan gerçek hayattaki sosyal etkileşimlere odaklanmanın bir yolu olarak görülüyor. Dijital cihazlardan en azından geçici olarak vazgeçerek, insanlar sürekli bağlantıdan kaynaklanan stresi bırakabilirler.

Birçok insan için dijital dünyaya bağlı olmak ve bu dünyaya dalmak, günlük yaşamın sadece bir parçasıdır. Nielsen Company'nin araştırmasına göre, ortalama bir ABD'li yetişkin her gün yaklaşık 11 saatini medyayı dinleyerek, izleyerek, okuyarak veya etkileşim kurarak geçiriyor. Kısa bir süreliğine cep telefonunuzdan ve diğer cihazlarınızdan vazgeçmek isteyebileceğiniz birçok neden vardır. Telefonunuzun ve diğer cihazların yarattığı parazit olmadan kendinize zaman ayırmak isteyebilirsiniz. Diğer durumlarda, cihaz kullanımınızın aşırı hale geldiğini ve hayatınıza çok fazla stres kattığını hissedebilirsiniz.

Dijital bağımlılık davranışsal bir bozukluk mu?

Bazı durumlarda, cihazlarınıza bağımlı olduğunuzu bile hissedebilirsiniz. Teknoloji bağımlılığı DSM-5'te resmi olarak bir bozukluk olarak tanınmasa da, birçok uzman teknoloji ve cihazın aşırı kullanımının fiziksel, psikolojik ve sosyal sorunlara yol açabilecek çok gerçek bir davranışsal bağımlılığı temsil ettiğine inanıyor.

İnsanlar genellikle teknolojik cihazları olmadan hayatı hayal edemeyeceklerini düşünürken, araştırmalar ve anketler teknoloji kullanımının da strese katkıda bulunabileceğini buldu. American Psychological Association'ın yıllık “Stress in America” anketinde, ABD'li yetişkinlerin beşte biri (yaklaşık% 18) teknoloji kullanımını yaşamlarında önemli bir stres kaynağı olarak gösterdi.

Araştırmacılar ayrıca yatakta elektronik sosyal medya kullanımının uyku ve ruh hali üzerinde olumsuz etkileri olduğunu bulmuşlardır. Çalışma, katılımcıların% 70'inin yataktayken sosyal medyayı telefonlarından kontrol ettiğini,% 15'inin ise yatakta iken sosyal medyada bir saat veya daha fazla zaman geçirdiğini buldu. Sonuçlar, gece yatağındayken sosyal medyayı kullanmanın anksiyete, uykusuzluk ve daha kısa uyku süresi olasılığını artırdığını tespit etti. Çocuk Gelişimi dergisinde yayınlanan bir araştırma, günlük yoğun teknoloji kullanımının ergenler arasında artan ruh sağlığı sorunları riski ile ilişkili olduğunu buldu.

Dijital detoks olmazsa olmaz durumunda…

Nerede olursak olalım, sanal dünya yakınınızda. Akıllı telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, tabletler ve kablosuz İnternet sayesinde her zaman bağlı kalabiliyoruz. Bu nedenle dijital detoks fikri giderek daha popüler hale geldi.

Düzenli bir teknoloji detoksu için zaman ve alan yaratmak her yaştan insan için önemlidir. Bununla birlikte, dijital detoks, özellikle çocuklar ve gençler için önemli olabilir. Çünkü beyinleri hala gelişiyor. Bu nedenle teknolojinin vücut ve sinir sistemi üzerindeki olumsuz etkilerine daha duyarlıdırlar. Dijital cihazların avantajları olduğunu kimse inkâr edemez. Verimliliği, rahatlığı ve iletişimi artırabilirler. Bununla birlikte, çevrimiçi geçirdiğimiz her zaman, zevk aldığımız gerçek dünya etkinliklerini yapmak için daha az zamanımız olduğu anlamına gelir. Üstelik sevdiğimiz insanlarla geçirecek daha az zamanımız var. Sonuç olarak, ilişkilerimiz zarar görebilir.

Açıkçası, ekran süresinin sınırlandırılması sağlığımızı ve refahımızı korumak için çok önemlidir. Ve ebeveynlerin çocuklarını ve gençlerini dijital aşırı yüklenmeden koruma sorumluluğu vardır. Bu nedenle, ebeveynlerin teknoloji kullanımıyla ilgili net sınırlar koyması ve ardından bunları uygun sonuçlarla zorlaması gerekir.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan