Dolar (USD)
32.33
Euro (EUR)
34.88
Gram Altın
2299.97
BIST 100
8978.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

17 Kasım 2020

Dert Bir Değil, Elvan… Elvan…

Türkiye'nin ilk hızlı treni 1 saat 20 dakikada kat ettiği Ankara-Eskişehir arası 245 kilometrelik mesafesinin 197 kilometresinin hızlı tren hattı olduğunda takvimler 13 Mart 2009’i gösteriyordu. Gar binalarının yenilenmesi için Ankara'da hızlı tren garı projesi hazırlıklarının devam ettiğini TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman söylerken sözleri alkışlarla kesilmişti. Çankaya Belediyesi’nin trafik yoğunluğuna neden olacağı’ gerekçesiyle yürütmesinin durdurulması için mahkemeye gittiğini ancak görüşmeler sonrası çözümlendiğini de belirtmişti.

Çalışmalar tamamlandığında Ankara-İstanbul hattı açılışının Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapılacağını öğrendiğimde TCDD Basın Müşaviri Mehmet Aycı’yı arayıp trende bulunmak isteğime “Ne demek ağabey, yarın sabah gel, birlikte yolculuk yaparız” sözünden cesaretle Ramazan Bayramına 3 gün kala Cuma günü Ankara Tren Garı’ndaydım.

Başbakanın iştirak ettiği programların koruma ve güvenlik çemberini biliyordum. Misafirlerin trene alındığı kapıda görevliye kimliğimi ibraz ettiğimde basın akreditesinde ismimin olmadığından giremeyeceğimi alo dediğimde kısadan “Çözeriz, bekle” demişti ama başka gazetecilerinde ismi çıkmayınca görevlinin ikazıyla normal yolcu girişine yönelmiştik. İsimleri çıkmayanların çok olduğunu bu nedenle kimlik kontrolü yapıp trene alacaklarını söylediler. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ve bir grup milletvekiliyle 25 Temmuz 2014 saat 11. 40’ta oldukça sıcak bir günde yolculuğumuz başlamıştı. Sayın Bakana gösterdiği vefakârlıktan ötürü şükran duygularımı gecikmeden ifade etmek üzere yolculuğun çekilmez olacağını bilerek trende olmaktan mutluydum. Ulusal yayın yapan televizyonların kameraları trenin hareketi ile çekimlerini vagon içine yönlendirmişlerdi.

Eskişehir garında verilen molada Cuma namazı için bir grup Başbakanla şehir merkezine giderken, gazetecilerle trene tekrar binmekte zorlananlar istasyon yakınındaki camiyi tercih etmiştik. Bilecik istasyonunda küçük çaplı karşılama töreni sonrası son durak Pendik’te mitinge benzer kalabalığa seslenen Başbakan orada kalmıştı.

YHT’nin hizmete girmesiyle Ankara-İstanbul arası 3,5 saate düşen trenle dönenlere iftarlık ikram edilmişti. Orucumuzu beş yıldızlı otel yemeklerini aratmayan mönü ile yaptıktan sonra Ankara’da 1. Sıradaki vagonun dönüşte en arkada olduğunu söylemişlerdi. Yemek sonrası çay ikramında arka vagona gidip eşi ve milletvekilleri ile sohbeti koyulaştırmıştı.

58. Hükümet Tarım Bakanı Sayın Sami Güçlü’nün Özel Kalem Müdürlüğünü yaptığım 2003 yılı başında Devlet Planlama Teşkilatı’nda Kalkınmada Öncelikli Yöreler Dairesi Başkanı iken ziyaret ettiğim Sayın Lütfi Elvan’la ikinci görüşmemiz trenin adı gibi yüksek hızlı olmuştu. “Allah razı olsun, duamızdasınız” der demez üzerimdeki yükten kurtulmuş, rahatlamıştım.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Lütfi Elvan, 8 Kasım 2020'de istifa eden Berat Albayrak’ın yerine 10 Kasım 2020'de Hazine ve Maliye Bakanlığı görevine getirildiğinde nedendir bilmiyorum “Dert bir değil elvan elvan/ Takatsiz kalmışım yayan/ Bir derdime bin dert koyan/ O yar beni pareleyen” türküsünü mırıldanıverdim.

İstanbul Teknik Üniversitesi Maden Fakültesi mezunudur. 2007 genel seçimlerinde Adalet ve Kalkınma Partisi'nden Karaman milletvekili olarak meclise girdi ve Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın başdanışmanlığı görevine başladı. TürkiyeAvrupa Birliği Karma Parlamento Komisyonu ve AB Başkanlığına seçildi. 2011 genel seçimlerinde tekrar meclise girdi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı oldu. 25 Aralık 2013 tarihinde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'na atandı. Sonraki seçimlerde Antalya ve Mersin milletvekili olarak parlamentoya giren Elvan, 65. Hükümette Kalkınma Bakanı olarak görev yapmıştır.

Bir süre Ak Parti Ekonomi İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı görevini ifa eden Lütfi Elvan’a hafızalara sıkıntılı, zor günler olarak yüklenen vazifesinde “Allah yar ve yardımcısı olsun, işini kolay kılsın” temennisiyle duamızda olduğunu tekrar ediyoruz.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan