Dergilere dair
Dergiler her ay çıkıyor. Türkiye'de kültür sanat dergilerinin nasıl sıkıntılarla yayımlandıklarının yakından şahidiyim. Hakikaten zor bir zenaat
dergicilik. Yazıların toplanması, dizgisi, mizanpajı, kapağı, baskısı ve en
mühimmi de dağıtımı ve derginin okuyucuya ulaşması kolay değil. Aboneler de satışlar da azdır. Zar zor ayakta durur dergiler. Çoğunlukla maddu00ee sıkıntı içinde
hayatiyetlerini devam ettirirler. Peki bunca kahra, cefaya, çileye rağmen niçin
çıkar dergiler derseniz, o da ayrı bir sevda. Bugün Anadolu'nun ücra yerlerinde
binbir zahmetle çıkan ve edebiyatın soluğu olmaya devam eden dergilerimiz var.
Neylersiniz ki, bu da ayrı bir tutku ki asla vazgeçilemiyor. Eskiden gazetelerin kültür sanat sayfaları edebiyat sanat dergilerini geniş şekilde tanıtırdı. Ne yazık ki, küçülen sayfalarda narin ve nazenin dergiler pek yer bulamaz oldu. Eh her şeyi de bu sayfaların sırtına yüklemeye gerek yok. Köşe yazarları da dergilerden söz etmeli bence, hayırlı hizmetlerini anmalı. Öyleyse her ay elime geçen dergilerden hiç olmazsa bir kaçından söz edeyim. İnşallah ileride daha geniş şekilde dergilerimizi tanıtmak nasip olur:
Akpınar:İsmail Özmel yönetiminde Niğde'de çıkan Akpınar dergisinde Prof. Dr. İnci Enginün ile yapılmış önemli bir röportajı okuyoruz. Engin Namlı, İsmail Adil Şahin, İsmail Kara, Vedat Fidanboy, Mehmet Nacar, Abdülkadir Güler, Kibar Ayaydın ve Bedrettin Keleştimur derginin diğer yazar ve şairlerinden bir bölümü.
Filmarası:Muhafazakar kesimin aylık sinema dergisi yine dolu bir muhteva ile sinemaseverleri selamlıyor. Gülcan Tezcan ve Gökşen Aydemir'in özel dosyasında, "Yeşilçam, Neden Yeni Sinemanın Gerisinde Kaldı?" sorusuna cevap aranıyor. Ve vefa bölümü. Merhum yönetmen Halit Refiğ hakkındaki yazıyı Gökşen Aydemir kaleme almış. Önemli filmlere imza atan yönetmen Faysal Soysal ile Yeşim Tonbaz Güler'in yaptığı röportajda sinemamızın meselelerine dair mühim tespitler yer alıyor. Sinema haberleri ve film kritiklerinin yanı sıra bazı makalelerle sinemamızın içinde bulunduğu problemlere işaret ediliyor.
Herfene:Sanat ve düşünce dergisi Herfene'nin yeni sayısı merhum şair ve yazarımız Dilaver Cebeci'ye ithaf edilmiş. Özel sayı olarak çıkan dergide Dilaver Cebeci şiir ödülünde dereceye girenlerin eserleri yer alıyor. Ayrıca Cebeci'nin hayatı ve eserleri üzerinde duruluyor, şiirlerinden örnekler veriliyor. Nazım Tektaş, Naim Özdamar, Yümni Sezen, Musa Tektaş, Ali Coşkun Hirik, Günerkan Aydoğmuş, Sadık Çoban, Ali Parlak, Cafer Vayni, Fatih Kocatepe, Cemal Ünal, Ayla Cebeci ve İlhan Eray'ın şiir ve yazıları dikkat çekiyor.
Kubbealtı Akademi Mecmuası:42 yıldan beri aralıksız neşredilen ve Türkiye'nin en uzun ömürlü dergilerinden biri olan Kubbealtı Akademi, rahmetli mütefekkir yazar Samiha Ayverdi'nin bir yazısıyla başlıyor. Hicran Göze Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Yahya Kemal Sevgisi"ni anlatıyor. Prof. Dr. Abdullah Uçman ise vefatının 120. yılı münasebetiyle Muallim Naci'yi kaleme almış. Nevzat Özkan, Baki Bilgin, Mehmet Demirci, Mustafa Tahralı, Savaş Aygener, Zeki Önsöz, Nuri Köstüklü, Bekir Sıtkı Erdoğan, Fırat Kızıltuğ ve Kemal Y. Aren mecmuanın diğer yazar ve şairlerini oluşturuyor.
Kültür Ajanda:Her çıkan yeni derginin ilk sayısındaki tatlı telaşı ve heyecanı görüyoruz Kültür Ajanda'da. Üst başlık Cemil Meriç merhumun: "Hür tefekkürün kalesi." Nesrin Çaylı'nın genel yayın yönetmeni olduğu derginin ağırlıklı yazısı Servet Hocaoğulları'nın "Yüzünü Koruyan Şehir!" başlığını taşıyor. Yazar, tarihi değerleri yeni yeni keşfedilen Siirt'i anlatıyor yazısında. Ve kapağa taşınan söz: "Siirt'in ellerinde kezzap izleri var; yüzünü korurken olmuş!" Okunması ve üzerinde düşünülmesi gereken bir yazı. Nesrin Çaylı'nın sorularına cevap veren Prof. Dr. Sadettin Ökten, "Batılı sanatkarın ilhamı, isyanıyla doğru orantılıdır!" diyor. Dergide Zehra Ulucak, Ayla Ağabegüm, Sinan Canan, Refik Turan, Turan Güven, Mustafa Atiker, Fikri Akyüz, Lokman Ayva, Fatma Ahsen Turan, Erdinç Bal, Mehmet Ragıp Karcı ve Belkıs İbrahimhakkıoğlu'nun. Meraklılar için: www.kulturajanda.com.tr
Somuncu Baba:Anadolu'da çıkan ve her ay muntazaman okuruna ulaşan istikrarlı dergilerimizden biri de Somuncu Baba'dır. Tasavvuf kültürü dergisinin son sayısı Nihat Malkoç, Mehmet Ali Var, Rabia Barış, Ramazan Altıntaş, Meryem Aybike Sinan, Musa Tektaş, Bilal Kemikli, İsmail Çolak, Bekir Oğuzbaşaran, Muhsin İlyas Subaşı, Mürsel Gündoğdu ve Akın Dindar gibi şair ve yazarların imzasıyla çıktı.
Türk Edebiyatı:Beşir Ayvazoğlu yönetiminde çıkan derginin kapağına Sultan
Abdülaziz taşınmış. M. Lütfi Şen, padişahın zafer tablolarını ve ressamlığını
değerlendiriyor. Geçenlerde ebediyete yolcu ettiğimiz Müjgan Cunbur'un
ardından dört yazı okuyoruz. İnci Enginün, A. Yağmur Tunalı,
Müjgan Üçer ve Dursun Gürlek Cunbur'la ilgili hatıralarını naklediyorlar. Selçuk Karakılıç, Ali Birinci ile güzel bir röportaj gerçekleştirmiş. Birinci, "Türkiye'de kitap dostu zengin bir zümre yok!" diyor. Funda Özsoy Erdoğan ise Sevinç Çokum'un Çok Yapraklı İlişkiler adlı romanı üzerinde duruyor. Mustafa Ruhi Şirin, Bahtiyar Aslan ve Mehmet Samsakçı diğer bazı yazarlar.
Yüzakı:Yüzakı da her ay düzenli çıkan edebiyat, kültür, sanat, tasavvuf ve tarih dergisi. Bu sayı Mehmet Ali Eşmeli, Harun Öğmüş, Osman Çetinkaya, u00c2dem Saraç, Ahmet Meral, Can Alpgüvenç, Çetin Demircan, Mahmut Topbaşlı, Halil Gökkaya, M. Nejat Sefercioğlu, Mustafa Tahralı, Rıfat Araz, Mehmet Ali Var, Servet Yüksel, Memduh Cumhur ve Yaşar Taşkesen'in şiir ve yazılarıyla çıktı.