Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
20 Eylül 2020

Dergiler Vefadan Yana

Edebiyat sanat dergilerimiz, vefalı duruşlarıyla değerlerimize sahip çıkmaya devam ediyor. Yeni çıkan Şiraze, Uğur Derman için özel bölüm hazırladı.

Türkiye’de edebiyatın nabzını tutan ve her ay okuyucuların önüne sabırsızlıkla ve büyük bir heyecanla çıkan edebiyat sanat dergilerimiz, ‘vefalı duruş’ sergilemeyi sürdürüyorlar. Dergicilerimiz, hazırladıkları ‘özel sayı’ ve ‘bölüm’lerle hem yaşayan değerlerimize sahip çıkıyorlar, hem de vefat etmiş şairleri, yazarları, sanatkârları ve kültür adamlarını günümüz nesillerine hatırlatma görevini başarıyla yerine getiriyorlar.

Sonbahar Müjdesi: Şiraze

Bazı dergilerin son dönemde basılamadığı ve okuyucusuna ulaşamadığı haberlerini alırken beni çok sevindiren bir müjde geldi: Edebiyat dergilerimiz arasına Şiraze de katılmıştı. Doğrusu bu gelişme, böyle riskli dönemde bir muştu ve diriliş hissi uyandırdı içimde. Demek ki her türlü zorluğa rağmen kahrı, mihneti göğüsleyen edebiyatseverlerimiz vardı. Yeni ocak yakıyor, bir otağ kuruyor ve taze bir fikir mektebi inşa ediyorlardı. Sabırla, heyecanla bekledim. Geldi ve heyecanla kapağına bakmaya, sayfalarını çevirmeye başladım. Âdettendir künyeye hemen bakılır, kimler çıkarıyor diye. Kastamonu Sanat Evi adına kültür dünyamıza kazandırılan derginin editörü Murat Sedat Sert. Genel Yayın Yönetmeni Kudret Ayşe Yılmaz, Yayın Danışmanı ise Necmettin Turinay. Bu isimler bana yetiyor, alt tarafını kurcalamıyorum. Sevdiğim, saydığım, değer verdiğim edebiyat ve kültür insanları işin başında. Adını daha ilk duyuşta benimsediğim Şiraze’yi, zarif, küçük boy ve muhtevaca dolgun buldum. Mizanpajına titizlikle ayrı bir önem verilmiş. Dosya konusu merak uyandırıyor: “Editörlük”. Dergilerin, gazetelerin ve yayınevlerinin biricik meselesi diyebileceğim bu alanda önemli yazılar yer alıyor.

Ömrümün Bereketi

Kapakta “vefa köşesi” ise başlı başına bir kadirbilirlik alameti, bir cemile. Köşenin başmisafiri M. Uğur Derman. Klasik İslam sanatlarının ihyası için büyük emek harcayan Uğur Hoca ile dergi adına yapılan röportajı okuyoruz. Hoca, sorular üzerine çocukluğunu, sanatla ilk münasebetini, yakından tanıdığı sanatkârları ve üç ciltlik Ömrümün Bereketi isimli eserini anlatıyor. Ömer Lekesiz “Hattatlığın Hâfızası” başlıklı yazısıyla, Derman’ın sanat dünyamızdaki yerine işaret ediyor. Yaşayan dört kıymetli hattat Hasan Çelebi, Hüseyin Kutlu, Fuat Başar ve Alparslan Babaoğlu, Uğur Hoca hakkındaki fikirlerini beyan ediyor, hatıralarını aktarıyorlar. Ben de yaklaşık 40 yıldır tanıdığım büyüğümüzü anlatmaya çalışıyorum.

Sayfalarda yaşanan bir beyin fırtınası

Kudret Ayşe Yılmaz ve M. Sedat Sert’in birlikte hazırladıkları “Editörlük” dosyası da son derece yerinde ve göz doldurucu bir şekilde konuya neşter veriyor. Editörlüğü bilen, yapan ve bu alanın yakınında duran Beşir Ayvazoğlu, Ertuğrul Alpay, Sabri Koz, İbrahim Tenekeci, Ali Ayçil, Güray Süngü, Enver Gülşen, Zeynep Ulviye Özkan, İrfan Kelkitli, Hamdi Akyol ve Şerif Aydemir, düşüncelerini ifade ediyorlar. Bir bakıma sayfalarda yaşanan bir beyin fırtınası… Dergide Necmettin Turinay, Ali Utku, Alâattin Karaca, Mustafa Özçelik, Metin Savaş, Zeki Gürel ve başka imzaların farklı konularda yazıları bulunuyor. Bu arada Ötüken Neşriyat ile Akıl Fikir Yayınları’nın tam sayfa ilan vererek Şiraze’ye destek vermeleri alkışlanacak bir davranış. Keşke diğer yayınevleri de dergilere bu kabil katkılarda bulunsalar.

(İletişim: 0 542 726 71 89 www.sirazedergisi.com, [email protected])

Asım Gültekin’i Unutmadılar

Dedim ya dergiler vefadan yana. Hakikaten bu doğru. Belli başlı edebiyat sanat dergileri, geçenlerde ebedî âleme uğurladığımız Asım Gültekin’i unutmadılar. Rasim Özdenören’in yönetiminde Ankara’da çıkan Hece, her sene dergiler için fuar düzenleyen ve ömrünü dergilere adayan Asım kardeşimiz için tam 64 sayfa ayırdı. İleride Asım Gültekin hakkında tezler, kitaplar hazırlayacaklar için kaynak bir sayı olmuş. Tabii daha ziyade hatıralardan örülü, hissî yazılar.

Bütün Gönülleri Kazanmış

Hemen hemen her yaş gurubundan yazarları görüyoruz. Demek ki, Asım, hakikaten ismine lâyık olmuş ve bütün gönülleri kazanmış, çok sevilmiş. Rasim Özdenören, Şakir Kurtulmuş, Yıldız Ramazanoğlu, Recep Seyhan, Hüseyin Akın, Ahmet Mercan, Özcan Ünlü, Selvigül Kandoğmuş Şahin, Zeki Bulduk, Ahmet Dağ, Saliha Sultan ve fakirin yazıları var. Sayfalara serpiştirilen fotoğraflar, birer hüzün tablosu gibi Asım’ı resmediyor. Allah rahmet eylesin. Tabii dergide daha birçok makale, araştırma yazısı, röportaj, şiir, tercüme ve kitap tanıtım yazısı da bulunuyor.Hece’nin kardeş dergisi Hece Öykü da bu arada 100. sayısını çıkardı. Bir derginin geçmişinde 100 sayı çok önemlidir. Hayırlı uğurlu olsun. 1000. sayısını da görürüz inşallah.

Rasim Özdenören’in Manevi Evladı

Burada da Asım Gültekin ihmal edilmemiş. Rasim Özdenören büyüğümüz “Asım Gültekin’in Vedasına Dipnotu” başlıklı yazısında kendisine çok yakın bulduğu kardeşimizin ani vefatından duyduğu teessürü dile getiriyor. “Hiç boş durduğunu görmedik. Mesaisinin neredeyse tamamı genç yetenekleri keşfetmek, onlara yol açmak, onları yüreklendirmekle geçti. Telefonu sürekli çalardı. Yemek esnasında bile telefonu kulağındaydı.” diyen Özdenören, manevi evladı bildiğimiz Asım için kaleme aldığı yazının sonuna şu kederli notu düşüyor: “En verimli çağında dünyaya ‘elveda’ dedi. Gidişine ilk tepkim sağ kolum koptu olmuştu. Bunca yılın deneyimi bile olayı havsalama sığdırmakta zorlanmamı önleyememişti. Uçtu… Bize derin bir hicran yarası bırakarak uçup gitti… Mekânı cennet olsun…”

Dergilerde Yâd Edildiler

Dergilerin çoğunda Asım’ın hakkı, emeği vardı. Ali Haydar Haksal yönetiminde çıkan Yedi İklim dergisi de eylül sayısında “Asım Gültekin Dosyası” hazırladı. Kapağı ise Gültekin’in artık efsaneleşen hırkasının içinde ellerini bağladığı çizimi süslüyor. Ahmet Edip Başaran, Mehmet Özger, Helim Dur ve Enes Batman, bölümde imzaları görülenler. Asım’ı unutmayan dergilerden biri de Diksiyon ve Edebiyat. Mustafa Aydın yönetiminde çıkan iki aylık dergide Asım Gültekin yazısının yanısıra yakınlarda yitirdiğimiz bestekâr ve koro şefi Yusuf Ömürlü ile akademisyen yazar Vahap Kabahasanoğlu hakkında müstakil yazılar var. Dergide İbrahim Özgün, M. Âkif İnan’ın eserleri üzerinde duruyor. Salih Diriklik ise Yücel Çakmaklı’yı anıyor. Haluk Dursun ve Mehmet Ali Tekin rahmetle yâd edilen diğer iki merhum kültür adamı.

Dergâh ile Şehir ve Kültür

Geçmiş sayılarında Ömer Seyfettin’den Memduh Cumhur’a, Turgut Cansever’den genç yaşta vefat eden şair Bülent Keçeli’ye, Nurettin Topçu’dan Orhan Okay’a kadar pek çok isim hakkında kaleme alınmış yazılara yer veren Dergâh dergisi, bu anlamda yeni çıkan dergilere örnek oluyor. Bir medeniyet dergisi olarak göz dolduran Şehir ve Kültür dergisi de her sayısında yaşayan bir ilim, kültür, sanat, fikir ve edebiyat üstadını okuyucularıyla tanıştırıyor. Kaleme aldığımız bu yazılarda kendisinden bahsettiğimiz büyüklerimiz arasında Osman Akkuşak, Turan Oflazoğlu, Mehmet Genç, Rasim Özdenören, Emin Saraç, Mehmet Turan Yarar ve Rauf Altıntak da bulunuyor. Dergide ayrıca Mehmet Cemal Çiftçigüzeli, Şakir Diclehan ve Hüseyin Movit de tanıdıkları kültür sanat adamları hakkında portre yazıları yazıyorlar.

İyi ki Dergiler Var

Bahsettiğim dergiler, elime ulaşanlar. Bunların dışında vefa duygusunu yazılarıyla besleyen ve sayfalarında geliştiren daha pek çok dergi vardır. İyi ki dergiler var. Bu sayede hem yitirdiğimiz değerlerimizi hem de yaşayan abide şahsiyetlerimizi onlar sayesinde hatırlamış ve unutmamış oluyoruz. Aldığım son haber ise dergilerin ekim sayılarında, aramızdan yeni ayrılan Osman Akkuşak hakkında dosyalar hazırlandığı ve özel bölümler için şimdiden yazı toplandığı yolunda. Nesiller arasında sağlam köprüler kuran dergiler var olsun.