Dergi Işığı
Geçen hafta ebedî yolculuğa çıkan merhum Asım Gültekin kardeşimizin çok hizmeti vardı ama en çok dergiciliği ile bilinirdi. Kendisini dergilere vakfetmişti. Dergi okumayı, çıkarmayı ve toplantılarını çok severdi. Bu gayretlerini her yıl düzenlediği ‘Dergi Fuarı’ ile taçlandırmıştı. Onun âli hatırına bu yazımızı dergilerimize tahsis edelim. Pek çok dergi çıkıyor Türkiye’de. Kurucuları ve yöneticileri maddi yönden zorlansalar da aşkla şevkle devam ediyorlar bu sınırsız koşuya. Zira dergi sevdası başka şeye benzemez.
Bursa Günlüğü, Bursa Belediyesi’nin bir kültür hizmeti olarak neşrediliyor. Elimdeki yeni sayıda Uğur Derman’ın “Çocukluğumun Bursa’sı”nı okuyoruz. Uğur Hoca, eski fotoğraflarla süslediği hatıra ağırlıklı yazısında Bursa’nın güzelliklerini anlatıyor. Ömer Lekesiz, “Muradiye Külliyesi neyin mimarîsidir?” sorusuna cevap arıyor. Kudret Ayşe Yılmaz ise “Bursa’daki ben, bendeki Bursa” denemesinde, ‘Yeşil Bursa’nın derinliğini tarihin ışığında aydınlatıyor. Benim yazım “Safiye Erol’un Bursa Sevgisi”ne dair. Ciğerdelen romancısı, sevdiği üç payitahtı (İstanbul, Bursa, Edirne) eserlerinde sık sık anar. Kalbini bu güzellere kaptıran yazar, Bursa’ya yaptığı seyahatlerle eserlerini süsler. Metin Savaş, “Türk Romanında Bursa” yazısında Hilmi Ziya Ülken’in Yarım adlı romanından Bursa’ya bakıyor. Sırada R. Rüveyda Okumuş’un kaleme aldığı “Bursa’da Refik Halid” var. Samet Altıntaş ise “Bursa’nın Nâzım planı”nda şairin en güzel şiirlerini Bursa’da yazdığına vurgu yapar. Necmettin Turinay “Bursa şairleri Bursa şiirleri” makalesiyle okuyucuyu nefis bir yolculuğa çıkarıyor. Nevzat Çalıkuşu merak uyandıran bir konuya el atmış: “Bursa’da edebiyat mekânları”. Derginin hüzün sayfalarında merhum Cahit Çollak’ı buluyoruz. Bursa’nın remizlerinden olan bu yayıncı-kitapçı ve gönül insanı ağabeyimizi, Prof. Dr. Mustafa Kara, “Cahit Çollak’ın ardından” yazısında anlatıyor. Deruni kıymetlerle mücehhez bu yazı, irfan dünyamıza açılan geniş bir pencere. Bursa Günlüğü’nde başka tarihî yazılar da var.
Söğüt, Ötüken Neşriyat tarafından kültür hayatımıza kazandırılan muhtevası zengin, iki aylık bir edebiyat dergisi. Sinan Terzi’nin yönetimindeki derginin kurucusu merhum Nevzat Kösoğlu. Derginin dosyası Atsız’a dair. Prof. Dr. Ahmet Bican Ercilasun, kendisiyle yapılan röportajda “Atsız, Cumhuriyet dönemi romanının en önemli isimlerinden biridir.” diyor. Göktürk Ömer Çakır, Oğuzhan Murat Öztürk, Hayati Tek, Erol Üyepazarcı, Cengizhan Orakçı ve Metin Savaş’ın, dosyayla ilgili yazıları bulunuyor. Dergi ile birlikte okurlara ressam Mehmet Sağ’ın çizdiği Hüseyin Nihal Atsız resmi armağan ediliyor. Begüm Hande Çay’ın Prof. Dr. Birol Emil’in bakış açısıyla kaleme aldığı “Tanpınar’ın Fikri Neydi?” yazısında farklı bir Tanpınar portresi çiziliyor. Zafer Saraç, Peyami Safa’nın Yalnızız romanını tahlil ediyor.
Dergâh’ta Prof. Dr. Hülya Argunşah ile yapılmış mühim bir konuşma var. Ömer Seyfettin Külliyatı’nı hazırlayan Argunşah, “Ömer Seyfetin her yaşa ve her sanat görüşüne hitap edebilecek zenginliktedir.” diyor. Hasan Yüksel “Meşahir-i ulemadan bir kültür tarihçimiz Prof. Dr. İsmail Erünsal”ın portresini sunuyor okura. Mustafa Kutlu, İnci Enginün, Abdullah Uçman, Mustafa Özel, Turan Karataş Dergâh’ın diğer yazarlarından. Yedi İklim, kapağına Cahit Zarifoğlu’nu taşımış. Dosyada ve dergide pek çok kıymetli yazı ve şiir var. Nurettin Durman’ın mısraları da: “Cahit kardeş/ Bu rüzgâr da neyin nesidir/ Birazdan üşüyeceğim çınarın gölgesinde/ Ben burada şişman/ Asaf Hâlet Çelebi misali duramam/ Fakir bedenimde titremeler olacak/ Halatları sıkıca dolasınlar iskele babalarına/ Yorgundur, iş dönüşüdür bu insanlar/ Birazdan akşam olacak”
Nâzım Payam’ın gayretiyle Elazığ’da çıkıp Türkiye’ye dağılan Bizim Külliye’de, “edebiyat ve mimari” konusu dosyalanıp okura sunulmuş. 112 sayfalık hacimli dergide değerli metinler var. İmzalardan bir kaçını teberrüken analım: Sadettin Ökten, Yahya Akengin, Nâzım H. Polat, Kâmil Uğurlu, İsmail Bingöl, Sadık K. Tural, Suphi Saatçi, M. Naci Onur, Osman Suroğlu.
Kayseri Büyükşehir Belediyesi adına yayınlanan Şehir Kültür Sanat dergisinde Ömer Seyfettin, vefatının 100. Yıldönümünde hatırlanmış. Serdar Kozan’ın bu yazısının ardından Muammer Yılmaz, Seyrânî’nin “Düşünce Dünyası”nı meçhulleriyle açıyor. Kayseri deyince akla ilk gelen isimlerden yazar ve şair Bekir Oğuzbaşaran ile Mustafa İbakorkmaz’ın yaptığı röportaj önemli. Sohbet, kayseri, kitap, kültür ve sanat üzerine derinlikli bilgiler ihtiva ediyor. Bekir Hoca, heybesindeki ilim ve irfanı burada da cömertçe sergiliyor.