Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2437.57
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Şubat 2023

​Deprem nebbaşları!

Nebbaş, “ölü soyucu” demek.

Günlük dilde, ölümlerden, acılardan, felâket ve afetlerden rant sağlamak isteyenleri tarif etmek için kullanıyoruz.

“Deprem nebbaşları”nı biliyorsunuz…

Onları herkes tanıyor…

Zehirli dillerini bu kez de, depremzedelerin morallerini bozmak, yalanlarla ortamı daha da sıkıntılı hale getirmek, kitleleri kışkırtmak ve nihayetinde bütün bu kirli faaliyetlerinden “dünyevi menfaat sağlamak” için kullanıyorlar.

Ne demek lâzım bilmem ki!..

“Hay sizin oyunuz batsın! Göz kırptığınız yerlerle birlikte perişan olasınız! Allah’tan bulasınız!”

*

Hazret-i Peygamber (s.a.v), böylelerine “Allah size hidayet versin ve aklınızı ıslah etsin!” diye hitap ederdi.

Öyle diyelim:

“Allah ıslah etsin!”

Şimdi, sabrediyoruz…

Acımız büyük, işimiz çok.

Depremde evleri yıkılmış kardeşlerimizden bir bölümü misafirimiz.

Onlarla dertleşiyor, bölgedeki insanımızla dertleşiyor, elimizden gelen bir şey varsa yapmaya çalışıyoruz.

Milyonlarca Anadolu Evlâdı...

Emsali görülmemiş birlik ve beraberlik havası içinde yıkımlarla mücadele etmeye çalışıyoruz.

Rabbim, depremzedelerimizin yardımcısı olsun.

Rabbim, vefat edenlere rahmet eylesin, yakınlarına sabırlar versin.

Rabbim, enkazdan kurtarılan vatandaşlarımıza şifa versin.

Rabbim, malûm şahısları , yani “deprem nebbaşları”

ıslah etsin!

***

DEPREM BÖLGESİ’NDEN ÖNEMLİ NOTLAR!

Deprem Bölgesi’nde görev yapan dostumuz Mustafa Uzun.

Allah ondan da razı olsun.

Uzunca bir “not” göndermiş o sıkışıklıkta.

Aynen arz edelim:

Kıymetli Dostlar:

1- Devletimiz, sivil toplum kuruluşlarımız ve ille de halkımız görevlerini cansiperane yerine getirmektedirler. Aksini söyleyen yalan söylemektedir, nankördür, art niyetlidir.

2- Ayni yardımlar ihtiyaçtan fazla olarak gelmekte, gerek gıda, gerekse giysiler, malzemeler heba olmaya başlamaktadır. Bunlar milli servettir, bu travma geçtikten sonra bunlara çok ihtiyacımız olacaktır.

3- Şu anda canhıraş yardım için çırpınan, bu uğurda maddi imkanlarını bir şeyler alıp göndermek için harcayan arkadaşlar lütfen bu paraları hemen harcamasınlar, panik geçtikten sonra bu yardımlara çok ihtiyaç olacak o zaman kullanmak üzere muhafaza etsinler. (Cephanemizi tüketmeyelim, savaşın gerisi var orada kullanmak için gerek olacaktır)

4- Şehirden tahliyeler/göç hızlanmış durumda. Bu durum geride kalanların kurtarma çalışmalarında bir rahatlık sağlamaktadır. Ekipler daha rahat çalışma imkanı bulmaktadır. İmkânı olanların ayrılması uygun olacaktır.

5- Tıbbi malzemeler de yeterli miktarda gelmiştir, indirmek için sıra beklemekte, uzun kuyruklar oluşmaktadır.

6- İlk yardım ve kurtarma operasyonları bittikten sonra yaralıların ve travma geçirenlerin tedavi -rehabilitasyon süreçlerinde maddi destekler (makine, protez, alet ekipman alımı için) çok önemli olacaktır. Bu nedenle lütfen maddi imkânları heba etmeyelim.

7- Sağ kurtulup şehirlerde kalanların ya da göç edenlerin gittikleri yerlerde barınmaları, beslenmeleri için gerekli yardımları sağlamak üzere yalnızca kurumlara bağış yapmayıp ihtiyaç duyan bu kişilere doğrudan ulaşmak, ihtiyaçlarını gidermek önemlidir. Maddi kaynakları buralarda kullanmayı da düşünüp ona göre hareket etmek gerekir. Kurumlara yapılan bağışlar sizlerin ihtiyaç sahiplerine bulundukları yerde yapacağınız yardımlar kadar hızlı bir şekilde gitmeyebilir. Bunları da göz önünde bulundurun.

8- Afet bölgelerinde hekimler, uzman ilk yardım ve kurtarma elemanları, vinç operatörleri, yardım-dağıtım faaliyetlerinde tecrübeli kişiler... Ayrıca, iş makineleri ve teçhizat ile gelebilecekler işlevseldir. Çalışmalara katkı bakımından işlevsiz insanlarımız elbette iyi niyetle hareket etmektedirler ama bir noktada yük olmaktadırlar!

9- Panik ve korku geçtikten sonra şu anda boşa gitme ihtimali olan özellikle ayni yardımlara ve bu ayni yardımlar için kullanılmış olan maddi imkanlara çok ihtiyaç olacaktır. Lütfen göz önünde bulundurun.

10- Münevver, merhametli necip milletimiz tarihin en büyük felaketlerinden olan bu felaketin yaralarını sarma konusunda hep birlikte yine bir destan yazmakta, bir ve beraber olmanın en büyük imtihanını vermektedir. Bu konuda büyük küçük yardımlarını esirgemeyen, hiçbir imkanı olmayıp yalnızca yüreğinden dua eden, iki damla göz yaşı döken herkesten Allah razı olsun.

Acı büyük, çile büyük, yük ağır…

Ve fakat insanımız sahipsiz değil.

Herkes tek yürek…