Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
21 Kasım 2023

Depodaki tarih

Kitapları en iyi dostumuz olduğunu öğrendiğimizden beri kitaba olan sevgimiz eksilmemiş hatta artmıştır diyebiliriz. İlk gençlik yıllarımızda kısıtlı harçlıklarımızla kitap ve dergi alır, bir çırpıda okurduk. Okuma tutkumuz ve kitaplara olan sevgimizden olsa gerek Türk Dili ve Edebiyatı üzerine lisans eğitimi yaptık. Böylece kitaplığımızın misafirleri ile dostluğumuz uzunca bir süre devam etmiştir. Arada bir yer sorunu veya başka sebeplerle kitaplarımızla vedalaştığımız da olmuştur.

Münekkit inceliğinde olmasa da yeni yayınlarla ilgili olumlu görüşlerimizi ifade etmemizden ötürü yayıncıların dikkatini çekmiş olmalıyız ki basılan kitaplarından göndermeye başlamışlardı. Dilimiz yettiği aklımız erdiği kadar piyasaya yeni adım atan kitapları özenle tanıtmaya başladık.

Yaptıkları etkinlikleri gelecekte unutulmamasına, tarihi vesika olarak basılı hale getirdiklerine inandığım gönüllü teşekküllerimizi zikretmemiz lazım. Onlarla birlikte bazı kamu kurumlarımızın yayınlarıyla ilgili bakanlığını bile geride bıraktıklarını görüyoruz. Talep etmemiz durumunda ilgilenenler olduğu gibi duymazdan gelip kulak arkası yapanları da biliyoruz.

Ülkemiz ekonomisinde büyük katkıları olduğuna inandığımız iş dünyasının temsilcisi Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin kültürel çalışmalara katkısını yakından takip ediyoruz. Dr. Necmettin Turinay’ın TOBB’un 60. yılı etkinlikleri çerçevesinde hazırladığı Safahat/Mehmet Akif Ersoy Şiir Külliyatı’nı kültür dünyamızla buluşturduğunda toplum hafızasının gelecek nesillere aktarılmasının önemini vurgulayan TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, “Geçmişe dair tecrübelerle, geleceği dair hedeflerin bir arada sunulduğu bir yol haritası olan Safahat benim başucu kitaplarımdan birisidir” sözleriyle konuşmasını bitirirken çıkışta eseri takdim etmişlerdi.

Daha sonrauzun bir çalışmanın sonunda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nda katıldığı program ile Dede Korkut Hikâyeleri tören sonrasında eseri dağıtmışlardı. Akademisyen Mustafa Tatcı’nın Yunus'un Gül Bahçesinden kitabına tanıtım toplantısı yapılıp yapılmadığını bilmiyorum ama TOBB’dan talebimle bir şekilde göndermişlerdi.

2017’ye geldiğimizde orijinali 12 cilt olan Tarih-i Cevdet’i 3 cilt olarak TOBB’un yayınladığını duyunca diğer yayınlarında yapıldığı gibi lansmanı (ne demekse, tanıtımdan vazgeçtik) için davet beklerken dervişliğimiz aklımıza düştü ve sabrederek bekledik. Basılan eserle ilgili kimsenin ağzını bıçak açmıyor, TOBB yetkili ve etkili ağızları da susma haklarını kullanıyorlardı. Bizimse bu güzel yayını kitaplığımıza koyma arzumuza dizgin vuramadığımızdan istirhamımıza olumlu cevap alamamıştık. Aradığımız dostlarımızın hemen hepsi ağız birliği etmişçesine kitabın tanıtımının bir programla yapıldıktan sonra dağıtılacağına inandırıldık. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun kendisini ziyaret eden veya ziyaretlerine gittiği milletvekillerine eseri takdim pozlarını görünce biz de ayıp olmasın diye yazmama hakkımızı kullandık diyelim. Geçtiğimiz hafta internette eseri sahaf sayfasında 9500 lira etiketiyle görünce şaşırmadım diyemem.

Kültür hayatımız için önemli eser ne sebeple olursa olsun ilgilisi ile buluşturulmuyorsa müsebbip aramıyorum. Muhatabımıza nezaket çerçevesinde sosyal medyadan yazınca TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu kalp işareti koyunca kitabın dağıtımı için program tertipleneceği aklıma geldi. Avrupa Odalar Birliği’nde bir dönem daha başkan yardımcılığı görevine tekrar seçildiğini bu vesileyle öğrenince başkanı tebrik mesajımın altına TBMM de 22. ve 25. Dönem Niğde Milletvekilliği yapan TOBB Strateji Yüksek Kurulu Üyesi dostumuz Erdoğan Özegen’i de etiketledim. Tarih-i Cevdet’in dağıtımı ile ilgili sitemlerimi ‘teşekkür’ le geçiştirirken işimizin sahaflara kalmadan çözüme kavuşmasını dileyerek yazımızı noktalıyoruz ve’s-selam.