Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

31 Temmuz 2017

Denge Arayışları

Küresel güçlerin bölgesel dengeleri yönetmek ve ülkeler üzerinde ki iktidar değişimi için yürüttükleri operasyonlarda, "yargı darbeleri" son yıllarda çok denenen bir metod haline geldi. Türkiye'de denenen 17/25 Aralık operasyonunun kopyası niteliğinde ki bir operasyon geçen yıl Brezilya'da gerçekleşmiş ve Devlet Başkanı Dilma Rousseff bir yargı darbesi ile iktidardan uzaklaştırılmıştı. Bu kez benzer bir senaryo Pakistan'da yaşandı ve Navaz Şerif istifa etmek zorunda bırakıldı.

Aslında Pakistan'da bu anlamda meydana gelecek bir gelişme çok da sürpriz değildi. Özellikle Çin'in Pakistan üzerinden Hint Okyanusu'na açılıyor olması ABD'yi rahatsız ediyordu. Geçtiğimiz haftalarda ki yazılarımda Çin ile Hindistan arasında özellikle Tibet üzerinden bir gerilim olabileceğine de değinmiştim. Nitekim Çin ile Hindistan arasındaki gerilim artarak devam ediyor. Pakistan'da yaşanan son gelişmelerde eklendiğinde temel olarak şunu söylemek yanlış olmayacaktır;

ABD; Afganistan, Hindistan, Pakistan ve İran'ı kapsayan bölgede Çin'in etkin güç olmasını istemiyor.

Bölgede Çin'in Rusya ile birlikte kontrolü tamamen ele alma ihtimaline karşı ABD yeni adımlar atmaya devam edecektir. Rusya ve Çin arasında bir kazan-kazan ilişkisi olduğunu söylemek mümkün. Rusya; Çin üzerinde Asya-Pasifik bölgesinde ki stratejik pozisyonunu güçlendirmeyi amaçlarken, Çin ise Rusya ile birlikte ABD'nin kendisine karşı yürüttüğü çevreleme ve dengeleme stratejisini kırmayı amaçlıyor. Hindistan ise ABD'nin de etkisiyle, Rusya-Çin ve Çin-Pakistan ittifakını engellenmeye çalışıyor.

"Yeni İpek Yolu Projesi", Güney Çin Denizinde yaşanan gelişmeler, İngiltere'nin bölgeye uçak gemisi gönderme kararı da bu güç savaşları içerisinde diğer denge noktaları. İngiltere'nin "en modern iki gemimiz" diye nitelediği "HMS Queen Elizabeth" ve "HMS Prince of Wales"i Güney Çin denizine gönderme kararı bölgedeki beş trilyon Dolarlık ticaret pastasındaki payını koruma çabası yanında prestijini korumayı da hedefliyor. Zira Çin'in Güney Çin Denizine tamamen hükmetmesi Hong Kong gibi bölgelerin tamamen merkezi yönetime bağlanmasının önünü açabilir. Bu olası sonuç İngiltere'nin asla kabul etmeyeceği bir durumdur. İngiltere'nin eski sömürgeleri olan bu bölgeler İngilizlerin birçok uluslararası firmasının Asya merkezlerine ev sahipliği yapıyor.

Dinsel, mezhepsel, etnik çeşitliliğin yüksek olduğu bölge, sürekli olarak anlık gelişmelere gebeu2026 Aynı zamanda dünya ekonomik dengeleri açısından artan önemi nedeniyle küresel güçler tarafından kendi başına bırakılamayacak kadar önemli bir coğrafyau2026

Suriye'den bir not;

Yerel Kaynakların haberlerine göre, geçtiğimiz hafta içerisinde PKK/PYD, Suriye'de bulunan ABD'ye ait Rimelan Askeri üssünde geniş kapsamlı bir toplantı düzenledi. Rakka operasyonu sonrası terör örgütüne ait bölgelerde sözde federalizmin konuşulduğu toplantının sonunda "Özerk Kürdistan" yine yüksek sesle dillendirildi. Cenevre görüşmelerinde konuşan Suriye muhalefet sözcüsünün "Suriye'de özerk bir Kürt bölgesi toprak bütünlüğü içerisinde kalacaksa uygun olabilir" açıklaması da buraya eklendiğinde sürecin kritik bir noktaya geldiğini söylemek gerekiyor. Bu hadsiz söylemlere en yüksek perdeden cevap verilmelidir.