Dolar (USD)
32.59
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2504.92
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

18 Nisan 2014

Demoklesin Kılıcı!

Meclis'te "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazar ama 550 milletvekilinin yeterince "memleketi düşünemediği" kaygısıyla Meclis iradesinin üstüne Anayasa Mahkemesi kondurulmuştur.

Milletin iradesinin üstüne AYM tüyünü diken kimdir? 1960 ihtilalını yaparak merhum Adnan Menderes ve arkadaşlarını darağacına gönderen darbeciler!

Anayasa Mahkemesi, 1961 Anayasası'yla kuruldu.

Amacı Anayasa'da yazılı temel hak ve özgürlükleri korumak ve TBMM tarafından çıkarılan yasaların Anayasa'ya uygun olup olmadığını denetlemek.

***

Netekim Paşa da darbesinin ardından en çok AYM'nin üstüne titredi. Hem darbeci niye önceki darbecinin "işine gelen" icatlarına dokunsun ki?

AYM bazı değişikliklerle birlikte 1980 darbesini yapan cunta konseyince de korundu ve 1982 Anayasası'ndaki yerini korudu. 12 Eylül 2010'da da AİHM'deki yığılmanın ve vatandaşın hukuku gözetilerek hem üye sayısı artırıldı hem de AYM'ye bireysel başvuru yapma hakkı verildi.

Anayasa mahkemesi, parlamentonun çıkardığı yasaları, kanun hükmünde kararnameleri ve TBMM İçtüzüğü'nün hem usul hem de esas bakımından Anayasa'ya uygunluğunu denetleyebiliyor.

***

Peki Anayasa Mahkemesi'ni denetleyebilecek bir babayiğit var mı? Yok.

Bitmedi.

Anayasa Mahkemesi, memleketin tüm kurumlarını, seçilmişlerini, atanmışlarını, kısacası alayını da hem denetleyip hem de yargılayabiliyor.

Mesela AYM, Cumhurbaşkanını, Bakanlar Kurulu üyelerini, yüksek mahkemelerin başkan ve üyelerini, başsavcıları, Cumhuriyet başsavcıvekilini, HSYK ile Sayıştay Başkan ve üyelerini de Yüce Divan sıfatıyla yargılayabiliyor.

***

Peki bunlarla bitti mi? Hayır. AYM aynı zamanda tüm siyasi partilerin, Siyasi Partiler Kanunu'na uygun faaliyetlerde bulunup bulunmadığını, milletvekillerinin yasama dokunulmazlıkları kaldırıldığında veya üyelikleri düşürüldüğünde de bu kararların iptaline ilişkin en son merci. Uyuşmazlık Mahkemesi'ne başkanlık edecek üyeyi de zaten AYM belirliyor.

Kısaca aslında seçimlere, adaylara, kampanyalara gerek yok. Memleketi AYM istediği gibi yönetme yetkisine sahip. Zaten seçilmiş de değiller. Hem atanıyorlar hem yargılıyorlar.

Millet 550 tane kendini bilmezi milletvekili yapabilir saçmalığı ile Anayasa Mahkemesi'nin Meclis'in üstünde "Demokles'in Kılıcı" olarak sallandırılmasını şimdi anlıyor musunuz?

***

Anaysa Mahkemesi, millet iradesine güvenmeyen derin devletin antidemokratik bir kurumudur. Anayasa'sı bile olmayan gelişmiş ülkelerin aksine tüy gibi Meclis'in tepesine kondurulmuştur. Kaldırılması, denetlenmesi veya yetkilerinin kısıtlanması artık zaruret haline gelmiştir.

Bir üçüncü dünya sömürge ülkesi gibi ABD şirketi Twitter'e karşı oryantalist eziklikle aldığı karar da milletin gözünde AYM'nin "milli" bir kurum olma hassasiyetine sahip olmadığı hissini uyandırmıştır.