Dolar (USD)
32.60
Euro (EUR)
34.64
Gram Altın
2494.89
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 May 2015

Demirtaş ne kadar beyazlaşabilir ki?

HDP Eş Başkanı Selahattin Demirtaş, milletin yüzde 52 oyunu almış Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı, nefes aldığı müddetçe 'Başkan yaptırmayacağını' üç kez, araya den den koyarak ilan etmiştiu2026

Demirtaş, bir gün STV'de bir gün CNN'de yağlanıp cilalanınca, iyice 'Etiler solcusu' olmaya başladı.

Demirtaş, 'yaptırmayacağım' dediyse iş bitmiştir(!)

Çünkü Başkanlık sisteminin Türkiye'ye gelip gelmemesi Anayasal olarak sadece HDP ve Demirtaş'ın tutumuna bağlı(!)

Doğan medyası, insanı böyle 'dev aynasında' gösterir işte.

Ama sadece seçime kadar, sonra seyreyle sen gümbürtüyüu2026

***

Demirtaş'ın Taksim-Kabe analojisi de aslında yeni bir şey değil. Dindar Anadolu damarına yaslanmaktansa marjinal Türk solunun yolundan gidip seküler bir dil tutturan Demirtaş'ın, bu noktaya savrulması anormal değil.

Burada Demirtaş, yaptığı analojiden ziyade Kürtler nezdinde söylediği kelamın ucunun nereye gideceğini tahmin edemedi.

E Aydın doğan medyası, düne kadar "Eşkıya" gördüğü HDP'ye bu kadar gaz verirse olacağı budur.

Zira Taksim'i kutsallaştıran söylemi 2014 1 Mayıs'ından önce Gezici, 1 Mayıs'çı diğer marjinal sol gruplar zaten dillendiriyordu.

Geçen sene 19 Nisan'da kendilerine "Taksim Dayanışması" adını veren grup adına açıklama yapan Türk Tabipler Birliği'nden Hüseyin Demirdizen, "Taksim yerine başka bir yer gösterilmesi, inananların Hac ibadetini başka bir yerde yerine getirmelerini istemek gibi bir şey" demişti.

***

Demirtaş da "Beyaz Türk solcuların" rahat rahat kullandığı bir benzetmeyi dindar Kürt tabanını dikkate almadan söyledi sadece. "Marjinal Türk solu ne kadar tepki alırsa ben de o kadar tepki alırım" diye düşündü herhalde. Ama evdeki hesap çarşıya uymadı tabii.

Demirtaş önceki gün de mitingde üstüne basa basa Diyanet'in Kürtçe Kur'an meali basmadığını, bir yayınevinden "Bir tane ama sadece bir tane" alınıp Erdoğan'a verildiğini şu sözlerle söyledi: "Ne yapmış Diyanet İşleri Başkanlığı biliyor musunuz? Kur'an-ı Kerim'in Kürtçe mealini basma kararı almışlar ama henüz yetişmemiş. Bir tane örnek sadece. Diyarbakır mitingine yetişsin diye alelacele getirip Cumhurbaşkanı'nın eline vermişler."

***

Önceki akşam televizyonda izledim.

Depolarını basın mensuplarına açan Diyanet İşleri, Kürtçe Kuran-Kerim meallerini gösterdi gazetecilere. 10 bin adet basılan ve 7 bini dağıtılan meallerin basımının nisan ayında yapıldığının altını çizen Dini Yayınlar Genel Müdürü Dr. Yüksel Salman, "İftiralar kurumuzu incitiyor" dedi.

***

Sadece Demirtaş da değil. Birçok HDP'li ve Kandil de "Çözüm Sürecini bitirmek" için çok hevesli zaten.

Kürt siyasi hareketi olduğunu iddia edenlerin hepsi son günlerde burnundan soluyor.

HDP çevreleri çok kızdı.

Demirtaş öfkesinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a hangi sözlerle saldıracağını şaşırdı.

PKK da zaten 'Jokere per aradığı' için balıklama atladı.

Kandil, "Erdoğan 'Kürt sorunu yok' diyor, 'masa yok' diyor. O zaman biz de çekilmeyi durdurduk. Silahsızlanma kongresini erteledik" açıklaması yaptı.

***

Sabah'tan Burhanettin Duran, Erdoğan'ın "Kürt sorunu yoktur" söylemini önceki gün şöyle yorumluyordu köşesinde; "Kürtlerin taleplerini karşılama konusunda "baldıran zehiri" içmeyi göze alan Erdoğan'ın yeni söyleminin amacı da "Kürt sorununda kritik eşiğin aşıldığını" göstermektir. Tüm Türkiye'de bu yolda yapılan reformların sağladığı normalleşmenin altını çizmektir. Nitekim HDP eş genel başkanı Demirtaş'ın Kürt sorunu üzerinden değil de ekonomi ve Diyanet'in konumu temaları üzerinden seçim kampanyası yürütüyor olması da bu normalleşmeyi gösteriyor... Kürt sorunu bitti ama Kürt milliyetçileri sorunumuz hala devam ediyoru2026"

***

HDP'nin bu seçimlerde "anadilde eğitim", "Özerklik", "ekolojik toplum", "Kürtçe'ye özgürlük" vs. gibi bir söylemi dile getirdiğini duyan oldu mu?

Varsa yoksa "Diyanet, İmam Hatip, Kur'an meali, Kudüsu2026"

Seçimden sonra ortalık çok şenlenecek çok.

Özellikle CHP ve HDP'de sarsıntılı değişimler olacak gibiu2026