Dolar (USD)
32.45
Euro (EUR)
34.72
Gram Altın
2437.48
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

01 Aralık 2019

Defol ötekileştiren!

Malumu âliniz, bu ülkede zaman zaman zenginliklerimiz üzerinden ayrıştırıcı malzeme devşirmeye çalışanlar çıkabiliyor. Tanzimat sonrası süreçte başlayan bu mekanizma dönem ve zamana, mekâna göre kullanışlı aparatlar olarak belirlediği kişiler üzerinden böyle bir çirkinliğe öykünüyor. Her ne kadar her seferinde artık bu tür tezgâhlara gelmeyeceğimizi yinelesek de yine de dolduruşa gelenler, provokasyona kapılanlar oluyor elbette.

Oyunu boşa çıkarmanın yolu belli! Kurgunun arka planını irdeleyen bakış açısıyla, soğukkanlılıkla yaklaşmak, bütünleştirici mesajlar vermek!

Oysa sözde aklıselim, insancıl, tarafsız kimi tiplerin verdiği tepki, köşe başlarında pusuya yatmış, karanlıktan beslenen yabanıl yırtıcıları anımsatıyor! Her loş ortamda saklandığı karanlığın ardından kimin salladığı belli olmayan kılıcı parçalamak için sallayan gizli ajandaları olan silahşörleri…

Sosyal medyadan, köşelerinden bu tür çirkin girişimleri kınım kınım kınayanların tepkileri arka tarafta keyiften ellerini ovuşturan ihtiraslı taciri tasvir ediyor gibidir! Kurnaz, dönüşme ve şekilden şekle girme yeteneğine sahip, bu meziyetleriyle bukalemuna rahmet okutur özelliklerdeki ihtiras sahiplerini!

İşte, İzmir’de iki Alevi evinin duvarına yazılan “Defol Alevi” çirkinliği de kapı arkalarında malzeme bekleyenleri bu tipleri hemen heyecanlandırdı. Kınama ve tel’in adı altında nefretlerini kusanlar, toplumu mezhep üzerinden ayrıştırmaya yarayacak mesajlarla gösterişli bir duyar kasma yolunu seçti.

Kınaması gereken odakları, ayrıştırma teşebbüsünde bulunanları değil de neredeyse tüm Sünnileri zan altında bırakan, suçlayan dili kolaylıkla seçip duvar yazısından daha büyük oranda bir nefret suçu işlemekten çekinmediler.

Bu nefret suçu üzerinden ortay çıkarmak istenen tezgâh devletin en üst kademesi tarafından net ve kararlı bir dille eleştirilirken olayın derin tahkikatı da suçun arka planı hakkında bizlere kesin bilgi verecektir.

Coğrafyanın kader üzerindeki etkisinden mülhem, topraklarımız mütemadiyen bu girişimlere maruz kalacaktır. Milletten beklentimiz artık bu teşebbüslerin farkında olarak hiçbir oyuna gelmeden soğukkanlı ve onarıcı bir tutum sergileyerek bütünlük harcımızı sağlamlaştırmak yönünde çaba sarf etmesidir.

Biz de bu menfur girişimin ertesinde Alevi Kültür Derneği’nde misafir olduk; güler yüzlü, geniş gönüllü Alevi kardeşlerimizle muhabbet ederek ortak geçmişten ortak geleceğe ilişkin sohbeti koyulttuk.

Dernek başkanından Alevi dedesine, yönetim kurulundan çaycısına gözleri ışıl ışıl kardeşlerimizin evlerinden ayrılırken tadı ruhumuzda kalan huzur, güven, saygı duygularımızla en kısa zamanda yeni buluşmalar diledik.

Kalp dilimizde “Defol Ayrıştıran”, “Defol provokatör” ünlemleri, zihnimizde berraklık kadim medeniyetimizin yüce ruhuyla tekrar görüşmek üzere sözleşerek ayrıldık…

Twitter.com/sabihadogann