Dolar (USD)
35.39
Euro (EUR)
36.29
Gram Altın
3060.11
BIST 100
9910.61
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
25 Ağustos 2014

Davetçi imamlara tavsiyeler

Layıkı olmasam da aynı sorumluluğu taşıyan biri olarak, herhangi bir vasıfla İslam'a hizmeti üstlenen kardeşlerime tavsiyelerimdir. Elbette bu tavsiyeler sadece diyanet camiasına veya herhangi bir sınıfa değil, tüm mümin kardeşlerimedir. Başlıktaki imam ifadesi, daha çok imamlık görevi icra eden kardeşlerime yönelik katıldığım bir seminerden dolayıdır.

1. Öncelikle imi, başkalarına edebiyat yapmak değil, kendiniz yaşamak için öğreniniz. İlimden istifadeniz ve anlattıklarınızın faydası, ameliniz oranıncadır. Asıl ilim, amelle taçlandırılandır.

2. Her işinizde Allah (cc) ın rızasını gözetiniz. Hiçbir zaman ihlası, ihsanı göz ardı etmeyiniz.

3. Bir işe başlamadan önce tashihi niyet yapınız. Malumunuz sahih niyet mubahları ibadete, niyetsizlik veya yanlış niyet se ibadetleri adete dönüştürür.

4. Resulullah (sav) ın varisleri, davasının davacısı ve davetçisi olduğunuzu unutmayınız. Resulullah (sav) minber ve mihrabını emanet bilerek hakkını veriniz. Unutmayınız ki Resulullah (sav) ın varisliği etiket ve kuru sözle değil, pratikle olur.

5. Yürüyen Kur'an diye ifade edilen bir rehberin takipçisi olduğunu unutma. Davetin iki dili vardır; "lisanı hal" ve "lisanı kal" bunları "temsil" ve "tebliğ" diye de adlandırabiliriz. Temsil; yaşantımızla en güzel örnek olarak İslam'ı anlatmaktır. Tebliğ se; dilimizle anlatmaktır. Unutmayalım ki pratiğimiz teorimizi yalanlıyorsa, İslam'ın lehinde değil, aleyhinde çalışıyoruz demektir. Bu gün davet sahasında temsil boşluğu, tebliğin onlar katıdır.

6. Sakın namaz kıldırma memuru olmak, imamlık ve davetçiliği meslek gibi görmek gafletine düşmeyiniz. Yüklendiğiniz emanet maaş ya da dünya ve içindekilerle kıyaslanamayacak kadar değerlidir. Emanete hıyanet eden iflah olmaz."Şüphesiz biz emaneti göklere, yere ve dağlara teklif ettik de onlar onu yüklenmek istemediler, ondan çekindiler. Onu insan yüklendi. Çünkü o çok zalimdir, çok cahildir." (Ahzab 33/72)

7. Nefis tezkiyesi ve ruh terbiyesini ihmal etmeyiniz. Bunun için; günlük Kur'an ve sahih sünnetle sabit olan nebevi ezkar ve duadan birer vird edininiz. Yine Resulullah (sav) günlük hayattaki duaları da ihmal etmeyiniz. Başta teheccüd olmak üzere, nafile namazları, nafile oruçları da ihmal etmeyiniz. Ta ki davetçinin en önemli ihtiyacı olan manevi / ruhi olgunluğu edinebilesiniz.

8. Davetçi için olmasa olmaz ikin olgunluk kültürel / fikri olgunluktur. Bunun için çok okuyunuz. Zira davetçinin sermayesi ilimdir. O da çok okuma ve araştırmakla elde edilir. "Yarım doktor candan eder. Yarım hoca dinden eder." Sözü boşuna söylenmemiştir. Mesleğini bilmeyen marangoz, demirci, inşaatçı; emek, malzeme, zaman heder eder, kayıp dünyalıktır. Ama mesleğini bilmeyen davetçi, din iman heder eder ki ahiretliktir.

9. Daavi ve ilmi ders halkalarını ihmal etme. Aksi halde keseden yiyen tüccar misali, iflasın kaçınılmaz olur.

10. Öğrendiklerini öğretme ve ilim hizmetlerini aksatma. Unutma ki "Mal sarf etmekle azalır!, ilim sarf etmekle bereketlenir."

11. Marufu emretme, münkerden sakındırmakta çalışkan ol. Unutma ki mümin bana ne diyemez. Artıları artırma, eksileri izaleyle görevlidir. Ayrıca "Her Müslüman ölünceye kadar bildiklerinin hocası, bilmediklerinin talebesidir." Bilmediklerini öğrenme, bildiklerini öğretmekle görevlidir. Bu görev ihtiyari değil icbaridir.

12. Davetçinin muhtaç olduğu, üçüncü olgunluk, fiziki olgunluktur. Bunun için sünnete uygun ve sağlıklı beslenme, her yönüyle temizliğe riayet etmek önemlidir. Ayrıca bedeni zinde ve sağlıklı tutmak için, meşru dairede ve ihtiyaç oranında spordan payınız olsun.

13. Davanıza infakı ihmal etmeyiniz. Azken vermeyen çokken de veremez. Unutmayınız ki cimriliğin ilacı sadece pratik cömertliktir.

14. Programlı ve disiplinli olunuz. Lalettayin yaşamak, maddi manevi hüsran ve ömür israfıdır. Programlı bir ömür programsız olandan onlarca kat daha bereketlidir.

15. Vakit nakittir sözü eksiktir. Çünkü vaktin saniyesini dünyanın nakitleriyle dönderemez / alamazsınız. Dolayısıyla vaktiniz hep faydalı işlerle değerlendiriniz. Devam edeceğiz inşallah.