Dolar (USD)
32.57
Euro (EUR)
34.77
Gram Altın
2492.22
BIST 100
9524.59
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

24 May 2022

Dava adamı…

Hayatını bir davaya vakfeden kişidir dava adamı.

“Siz, insanlar için ortaya çıkarılmış en hayırlı ümmetsiniz. İyiliği emredersiniz, kötülükten alıkoyarsınız ve Allah’a inanırsınız.” (Âl-i İmrân; 110)

“İçinizden hayra çağıran, iyiliği emredip kötülüğü meneden bir topluluk bulunsun. İşte onlar kurtuluşa erenlerdir.” (Âl-i İmrân; 104)

İnsan nimet içinde olur şükreder, sıkıntı içinde olur sabreder ve hata içinde olur istiğfar eder.

Dava adamı işe olumsuzluklarla, yokluklarla başlamaz. Derdi olan, davası olan ve cihat ruhu taşıyan kişidir dava adamı. Sorun değil çözüm üretir. Ümit kırmaz aksine ümit verir. Dert üretmez, deva üretir. Şikâyet etmez, çare bulur. Boş vakitlerinde değil, sadece verilen işi değil, her işi bitirir. İşin sonuna kadar değil takatinin sonuna kadar çalışır. Beklenti ile değil, ne kadar ücret o kadar iş demeden devam eder. Daha iyisini ve daha avantajlısını bulunca hedefinden sapan değil, Allah’ın huzurunda secde etmeyecek tek bir fert kalmayıncaya kadar davasının hakim kılınması için kendini görevli hisseder.

Dava adamı samimidir. Tevazu sahibidir, şımarmaz. İdeal ve iddia sahibidir, günlük olaylarla davasını şekillendirmez. İtidal sahibidir, ifrat ve tefritten kaçar. “Bir toplum kendisindekini değiştirmedikçe Allah onlarda bulunanı değiştirmez” (Rad : 11) buyuruyor Allah (cc). Dava adamı davasını önce gönlünde hâkim kılar. Ne dediğinin değil ne yaptığının önemi vardır. İttifak ettiği konularda yardımlaşır, ihtilaf ettiği konularda mazur görür, düşmanca davranmaz.

Dava adamı olmak bedel ödemeyi gerektirir. Dava adamı bedelini ödeyemeyeceği davaya talip olmaz. Dava adamının lügatinde bıkmak, usanmak, bezmek, kırılmak, darılmak yoktur. Kalbine inançla, diline bilgiyle, ameline eylemle yön verir. Servet, şehvet ve şöhret peşinde koşmaz. Ölçüsü başkalarının yanlışları değil, kendi doğrularıdır. Riya, ümitsizlik, erteleme, acelecilik, süreksizlik, vazgeçmek, bensiz de olur veya bensiz asla olmaz gibi hastalıkları yoktur.

Dava adamının hedefi vardır. Ona inanır, onu ister ve onda ısrarcı olur. Planlar, uygular ve uyguladığını da kontrol eder. Çünkü onun hapsi halvet, sürgünü seyahat, ölümü şehadettir. Hevanın değil Hüda’nın askeridir. Savaşmaktan usanmaz çünkü şehadet sevdasına susamıştır. Hayatını davasına göre yaşar. İnandığı şeyle dirilen, onu yaşayarak tatmin olan, usulünce davet ederek çalışan, çektiği çile ile olgunlaşan, cihat anlayışıyla mücadele eden, yaşadığı çağa damgasını vuran, yaşantısıyla örnek olan, verdiği sözde duran kişidir dava adamı.

Dava adamı davası için yaşar, davası için savaşır ve davası için ölür. Davası uğruna ölümü göze alanın karşısında durabilecek hiçbir güç yoktur. Baskı ve şiddet onu davasından vaz geçiremez. Feraset sahibidir. Hayatın her alanında davasını yaşar ve yaşatır. Gayesi ulvidir. Bütün hayatı o büyük anlam etrafında şekillenir. Davasını yansıtan aynadır, davasını hayatına yansıtan örnek insandır dava adamı. Davranışında, insani ilişkilerinde, fikirde, sanatta, kısaca hayatın tüm aşamalarında davasını hayatına uygular.

Dava adamı iyiliği emredip kendisi iyilikten kaçmaz. Güzel sözler söyleyip kötü işlerin peşinden koşmaz. Söylediği sözün uygulayıcısı olur. İçi ile dışı birdir. Ya olduğu gibi görünür ya da göründüğü gibi olur.

Davasın adamı olabilmek ümidi ile…