Dolar (USD)
32.69
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2509.78
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

21 May 2022

Darülaceze'ye kardeş geldi

Darülaceze, dünyada benzeri olmayan örnek bir kurumdur. Sultan II. Abdülhamid Han’ın talimatı ile kurulan Darülaceze, üç yıl süren inşaat çalışmasından sonra 1895 yılında hizmete girmişti. Osmanlı Devleti zamanında çıkarılan kanunla Türkiye Cumhuriyeti’nde de yönetilen tek müessesedir. En önemli özelliği ise çalışan personelin maaşları dâhil, her türlü giderinin bağışlarla karşılanıyor olmasıdır.

127 yıllık bu köklü kuruma dün bir kardeş geldi. ArnavutköyYassıören’deDarülaceze Sosyal Hizmet Şehri’nin temeli Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından atıldı. Geçtiğimiz Eylül ayında da Cumhurbaşkanı, kurumun hemen bitişiğindeki Yurt ve Kültürel Tesis Projesi’nin açılışını yapmıştı.

Sultan II. Abdülhamid Han, Darülaceze’yi kurarken ilk amacı sokaklara terkedilip dilenmek zorunda bırakılan tüm garibanları, özellikle de çocukları bu zilletten kurtarmaktı. Darülaceze, daha o hayattayken bunu başardı. Yaşlıları barındırmasının yanı sıra kimsesi olmayan çocukları da bünyesine alarak yetiştirdi, onları mükemmel bir eğitimden geçirerek vatana millete hayırlı, meslek sahibi gençler haline getirdi. Şimdi bu sorumluluğu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı kurumlar üstlenmiş durumda.

***

Sultan II. Abdülhamid Han, Darülaceze yapılması talimatını verdikten sonra kendisine sunulan mekânları beğenmemiş, kurumun yapılacağı Kâğıthane sırtlarındaki havadar alanıbizzat belirlemişti. Yeni Darülaceze, diğer adıyla Sosyal Hizmet Şehri de yine böyle havadar bir mekânda, , İstanbul Havaalanı yakınındaki ArnavutköyYassıören’de yapılıyor.

Mevcut Darülaceze’nin başkanı Hamza Cebeci’nin kurumun yeniden şahsiyetine kavuşmasında büyük emeği var. MüesseseyiA’dan Z’ye yeniledi, adeta lüks bir otel konforuna kavuşturdu. Sonradan eklenen yapıları yıktırarak orijinal mimarisine kavuşturdu.Şimdi de mevcut Darülaceze varlığını korurken,temeli atılan yeni Sosyal Hizmet Şehri’nden sonra Anadolu yakasında da bir külliye yapılması planlanıyor.

Yeni Sosyal Hizmet Şehri, 150 bin metrekarelik oldukça geniş bir alanda;yatay, yavaş ve yaşanabilir bir şehir olarak kuruluyor. Çevre dostu şehirde 13 blokta bin 68 yatak kapasiteli barınma alanı yer alacak. Sağlıklı yaşlıların yanı sıra yatağa bağlı kişiler ve çocuklar için de bölümlerolacak. Her türlü ihtiyacın karşılanacağı bu şehir Türkiye Cumhuriyeti tarihinde de bir ilki teşkil edecek.

***

İlk kurulduğundaki “şefkat” anlayışı yeni Sosyal Hizmet Şehri’nde de ön planda olacak. Sanatçı ve sporculardan arzu edenlerin de ömrünün son demlerini geçireceği huzurlu bir bölüm de yer alacak. Odalar tek, üç ve dört kişilik olarak tasarlandı. Merkezde iş atölyeleri ve kurban kesim alanı ile poliklinik ve 500 kişilik konferans salonu da yer alıyor. Rehabilitasyon Merkezi, spor alanları, bisiklet yolu ve hobi bahçeleri bu yeni şehrin gözdeleri. Köy kahvesi, restoranı ve camisinin yanı sıra ilk Darülaceze’de olduğu gibi kilise ve havra da unutulmamış.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Av. Derya Yanık Darülaceze’ye yabancı biri değil. Yıllarca kurumun idare heyetinde yer aldı. Sosyal Hizmet Şehri’nin temelini atan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da ilk gençlik yıllarıkurumun yakınındageçti. Kurumda gördüğü şefkat anlayışını, Başbakan ve Cumhurbaşkanı olarak tüm Türkiye’ye yaymak için uğraştı. İBB Başkanlığı döneminde Kayışdağı’nda yeni bir Darülaceze yaptırdı ancak bu yeni kampüs ana kuruma bağlanamadı. Yeni kardeşin gelişi bu güne nasipmiş. Amaç:“İnsanı yaşat ki, devlet yaşasın.”