Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
18 Kasım 2023

Darülaceze'ye kardeş geldi

Sultan II. Abdülhamid Han, 1890 yılında bir irade yayınlayarak İstanbul’da kimsesizler için bir kurum yapmasını istedi. Seçilen mekân Kâğıthane Köyü’nün merasıydı. Köylüler merayı bağışladı, yanındaki çiftliği de Padişah bizzat kendi bütçesinden parasını ödeyerek istimlak ettirdi. Yetmedi, Darülaceze’nin yapımı için özel eşyalarını bağışladı. Bir müzayede ile bu eşyalar satılıp Darülaceze’nin temeline ilk harç konuldu.

1895 yılında tamamlanıp hizmete giren, 128 yıldır faaliyet gösteren Darülaceze’ye geçen hafta bir kardeş geldi. Bu sefer yer olarak İstanbul Havalimanı yakınlarında, Arnavutköy Yassıören’de ferah bir mekân seçilmişti. 20 Mayıs’ta temeli atılan “Sosyal Hizmet Şehri”nin yapımını Cumhurbaşkanı Erdoğan erkene çekerek yarı yarıya kısalttı. Üç yılda bitirilmesi planlanan şehir 1,5 yılda tamamlandı. Yeni merkez, ilkinin iki katı büyüklüğünde...

Darülaceze, başta Padişah, tüccarlar ve Osmanlı ülkesindeki tüm memurların gönüllerinden kopan bağışlarla inşa edilmişti. Yeni şehir için gerekli kaynak da 2021 yılında ikincisi yapılan İyilik Müzayedesi ile toplandı. Hayırsever ve gönüllüler, kurum ve şirketler çorbada bizim de tuzumuz olsun dedi. Ve ortaya yatay mimariye sahip, insanların huzur içinde yaşayacağı modern ve özgün bir şehir çıktı.

***

Abdülhamid Han, vizyon sahibi bir devlet adamıydı. Osmanlı ülkesinde sokaklarda dilenciler dolaşsın istemiyordu. Kimsesiz yaşlılar ve sokağa bırakılan bebeklerin yanı sıra dilenciler de toplanıp Darülaceze’ye getiriliyor, burada eğitilip terbiye ediliyor, gençlere önce milli ve dini bir temel eğitim veriliyor, yabancı dil ve meslek öğretiliyor, ardından bir ustanın yanına yerleştiriliyordu.

O gün bugündür Darülaceze’de çalışanların maaşları dâhil, tüm giderler gönlü gani insanların bağışları ile karşılandı. Sultan II. Abdülhamid Han’ın arzusu, bu kurumun Osmanlı ülkesinin dört bir yanında açılmasıydı. Bir iki vilayette açıldı ama onlar fazla uzun ömürlü olmadı.

Okmeydanı Darülaceze’nin kapasitesi bugün 500 kişi civarında. Bir o kadar da çalışanı var. Yeni Darülaceze’de ise 928 kişi barınacak. Zaman içinde bu rakam 1.400’e kadar çıkabilecek. Bu yeni şehirde garibanların yanı sıra zenginler de ücret alınarak bakılacak.

***

Dünya nüfusunun giderek yaşlandığı bir dönemde Yassıören’de mimari açıdan örnek bir proje ortaya konuldu. Bir insanın tüm ihtiyaçları dikkate alınarak 23 bloktan oluşan yavaş, yatay ve yaşanabilir bir şehir inşa edildi. O kadar ince elenip sık dokundu ki, proje uluslararası bir ödül bile aldı.

Yeni Darülaceze’de her binanın giriş katında mutfak ve ortak dinlenme alanları var. Rehabilitasyon ve fizik tedavi merkezi de ihmal edilmemiş. Farklı oturma grupları, yürüyüş ve bisiklet yolları, göletler ve hobi bahçeleri ile zenginleştirilmiş. Şehir merkezine biraz uzak olduğundan şimdi personel için lojmanlar yapılıyor.

Darülaceze Sosyal Yaşam Şehri, Cumhuriyetin 100. Yılında Türk insanına çok özel bir armağan oldu. Yaşlı bakım merkezleri ve evde bakım hizmeti ile yaşlısına sahip çıkan devlet, Sultan II. Abdülhamid Han’ın başlattığı bu özgün projeyi modernize ederek, her dilden, her dinden ve her ırktan tüm insanlığın hizmetine sundu. Hayırlı olmasını ve yeni kardeşler gelmesini diliyorum.