Dareyn
Kitap medeniyetinin fertleri olarak okumayı aşk bildik. Kalem ve kâğıdın iki âşık olduğunu söyledik durduk. Bu niyetle okur-yazar buluşmaları yaparak gençlerimize rehber olacak yazarları okulumuza davet ettik. Bu kapsamda gençlerimiz “Dareyn” ile tanışmıştı.
3 Mayıs 2019 Cuma günü Tokat 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesinin düzenlediği “5. Anadolu’dan Nağmeler Şiir Şöleni” için Dareyn’in yazarı Nuray Alper Hanımefendi Tokat’ta idi. Kendisiyle birlikte programa katılan şairlerimiz: Âlim Yıldız, Bilal Tırnakçı, Selçuk Küpçük, Mustafa Uçurum, Nadir Aşçı, Mehmet Tepe, Meryem Kılıç, Filiz Geç, Muhammed Avşar ve Tokatlı âşık Eşref Tonbuloğlu.
Değerli dostum Mustafa Uçurum ile gece gündüz kültür ve sanat üzerine mesai harcıyoruz. Bu işleri, gönülden yaptığımızın bilinmesini isterim. Öğrenciler, Dareyn’i önceden okumuşlardı. Şiir programı öncesinde 15 Temmuz Şehitler Anadolu Lisesinde okurlarıyla buluşan Nuray Alper’in izlenimlerini “Tokat’ın Şiiri” başlığıyla 07.05.2019 tarihli Milat gazetesindeki köşesinden okumuştuk. Bu vesileyle kendisine bir kez daha teşekkür ederiz.
Bir deneme kitabından bahsetmek de yine bir deneme olacağı için cümle kurmak zor oluyor. Harfler heyecanlı, kelimeler anlam yüklü, kalbin ritmi yüksek, cümleler ise ipe dizilen inci değilse Dareyn’den bahis açmak zor.
Şiir ikliminden kopup gelen cümlelerden oluşan bir kitap ile tanışıyorsunuz. Şiirsel değil şiir; şiirden de şuura taşıyan nesir Dareyn.
“Her söz sükûta sevdalıdır. Öyle ise konuşanı değil, susanı dinle…” diye bir kelam-ı kibar sayılabilcek ve Nuray Alper’e ait veciz bir sözle başlıyor kitap.
Dareyn’in yazarı Nuray Alper aynı zamanda şair ve Milat gazetesinde köşe yazarı. Dareyn, ilk deneme kitabı. İlk kitap ama yılların birikimi hâlis bir üslup ile karşılaşıyorsunuz. Dareyn’de 49 deneme var. Bunların içinde “Tuvaldeki Su Tanesi” ve “Söz Makamında Birkaç Damla Vecd” başlıklı denemeler ödül de almış.
“Kadın su tanesi… Görmek isteyene ateş yüklü zaafsa da dileyene huzur kıblesi… Fetihlerin, onurlu tarih tablolarının, zaferlerin gizli fâtihi ve aslî vârisi. Çünkü kılıç tutan ve “Allah Allah” nidâsıyla düşmanı hezimete uğratan her vücut o bedende yattı, o ellerce yetiştirildi ve uğurlandı.” (s.16)
Yazmak için muhakkak okumak lazımdır. Okumadan yazmak beyhûde çırpınıştır, gün gelir batarsınız. Ne bir üslûp ne bir mesaj kalır. Küçüklükten itibaren okumalarını yoğunlaştıran Nuray Alper’in hayatında derin iz bırakan şair ise merhum Üstat N. Fazıl Kısakürek’tir. Bir yazarın küçük bir okurunun hafızasında nasıl izler bıraktığını, ona nasıl rehber olduğunu anlamak için Dareyn’e bakalım. Nuray Hanım’ın “Çile şairine…” diye ithaf ettiği “Söz Makamında Birkaç Damla Vecd” isimli denemesinden şu bölümü dikkatlerinize sunuyorum:
“Benim gönül surlarımı tarumar eyleyen kaleminizle ve kaleminizi içine hapseden yanık âleminizle olan derdim, ortaokul yıllarına dayanır. Öğrenciler arasında tertip edilen kompozisyon yarışmasında kazandığım üç kitabınız; önce bana kendimi çok büyük hissettirmiş, kelimeleriniz arasındaki gezintimden sonra ne kadar küçük olduğumu nazik bir lisanla izah etmişti. “Çöle İnen Nur” isimli eserinizle başlayan serüvenim, inanıyorum ki yaşadığım sürece devam edecek.” (s.20)
Görüldüğü üzere bir yazar, bir okurun dünyasını şekillendirebiliyor, ona istikamet çizebiliyor. Bizler de okulumuzda okur-yazar buluşmaları yaparak ne kadar isabetli bir iş yaptığımızı müşahede etmiş olduk. Söz okumaktan açılmışken yine Dareyn’e bakalım ve okuma üzerine düşülen şu satırları hıfzederek, beynimize nakşederek okuyalım:
“Derinleştiriyor okumak; beden gözlerini dünyanın sığ yollarına, toy yanlarına kapattırıp ötelere uyandırıyor gönül iklimini. Okumak yalnızca bir fikre bağlanıp onu, kalp gergefine dokunmaktan ibaret kalmıyor, algı eşiğini de yükseltiyor insanın.” (s.87)
Dareyn’i okuyan öğrencilerimizden değerli yazarımıza mektuplar olduğunu gördüm. İşte o mektuplardan öne çıkan duygular: “Dareyn” ile kelime dağarcıklarının arttığını, kendileri için örnek olduklarını, üslûptan etkilendiklerini, düşünce ve duygularıyla kendilerine yoldaş olduklarını, soyut bir dünyaya açıldıklarını ve kelimelerin anlamlarında kaybolduklarını ifade etmişler öğrencilerimiz.
Kıymetli yazarımızın bugün doğum günü olduğunu öğrenince, öğrencilerimizin dünyalarını aydınlattıkları ve istikballeri için hakikatli bir işaret gösterdiklerinden kendilerine teşekkür ediyor, dareyn saadetler diliyoruz. (Nuray Alper,Dareyn, İncir Yay. 2. Basım, Eylül 2017, 180 sayfa)