Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.40
Gram Altın
2487.46
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

28 Şubat 2021

Darbecilere ilk direniş!

Darbecilere ilk direniş!

BUGÜN 28 Şubat 2021 Pazar... Takvimyaprakları her yıl 28 Şubat'ı gösterdiğinde, ilk aklımıza gelen, 1997 yılındaki postmodern darbe girişimi oluyor.

Merhum Necmettin Erbakan başkanlığındaki koaiisyon hükümetini yıkmak için neler yapılmıştı neler... O güne kadar, mâlum basın. hükümete ve Erbakan'a yükleniyordu. "Beceremediniz" diyorlardı. Din adamlarına verilen iftarı bahane ederek 'irtica hortladı' dediler. Kudüs Gecesi düzenlemesine de aynı yaftayı yapıştırdılar. Ankara Sincan'da tankları yürüttüler...

MGK toplantısı!

Milli Güvenlik Kurulu’nun 28 Şubat 1997’deki olağan toplantısı olağanüstü şekilde bitmişti. Necmettin Erbakan başbakanlığındaki Refah-Yol Hükümeti toplantıda oldukça sıkıntılı anlar yaşadı. Milli Güvenlik Kurulu’nun asker kanadı, laikliğin tehlike altında olduğunu gerekçe göstererek, hükümetten birçok düzenleme yapmasını istedi.

Neler istemişlerdi?

MGK'nin askeri kanadı, laiklik için yasaların acilen uygulanmasını istedi. İslâmi kesimin özel okullarının MEB'e devredilmesi, 8 yıllık kesintisiz eğitime geçilmesi, Kuran kurslarına sıkı denetim getirilmesi, İHL'lerin kapatılması, Tevhid-i Tedrisat uygulanması, cemaatlerin hizmetine son verilmesi, irtica gerekçesiyle ordudan atılanları savunan ve orduyu din düşmanıymış gibi gösteren medyanın susturulması, başörtü yasağının getirilmesi, kurban derilerinin tek elden toplanması zorunluluğu gibi isteklerde bulundular.

Erbakan imzalamadı

Merhum Erbakan, MGK kararlarının yumuşatılmaması halinde, kararları imzalamayacağını açık açık söyledi ve imzalamadı. Bu tutum, darbecilere karşı ilk direnişti bence.. (Daha sonra bu direnişi Erdoğan devam ettirdi ve başardı da) Bunun üzerine 21 Mayıs'ta Yargıtay Başsavcısı Vural Savaş, ‘‘Ülkeyi iç savaşa sürüklediği’’ gerekçesiyle Refah Partisi'nin kapatılması için dava açtı. 7 Haziran'da ise Genelkurmay, irticai faaliyetleri desteklediğini iddia ettiği islami kimlikli firmalara ambargo koydu. 10 Haziran'da Anayasa Mahkemesi, Yargıtay ve Danıştay başkan ve üyeleri Genelkurmay Başkanlığı'na çağrılarak kendilerine irtica konusunda brifing verildi.

Vatandaş memnundu

Baskılara daha fazla dayanamayan Merhum Necmettin Erbakan, başbakanlıktan ayrıldığını ve Başbakanlığı koalisyon ortağı Tansu Çiller'e devrettiğini açıkladı. Çünkü hükümetin istifa etmemesi gerektiğine inanıyordu. Zira o hükümet Türkiye tarihinin en büyük işçi ve memur zamlarını yapmıştı. Ekonomi düzgün gidiyordu. Vatandaş çok memnundu.

Demirel'in oyunu!

Erbakan'ın istifasını fırsat bilen Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Tansu Çiller başbakanlığındaki hükümetin göreve devem etmesi yerine, teamüllere aykırı olarak yeni hükümeti kurma görevini, TBMM'de çoğunluğu olan DYP lideri Tansu Çiller'e vermeyip, ANAP Genel Başkanı Mesut Yılmaz'a verdi. 30 Haziran'da Mesut Yılmaz, Bülent Ecevit ve Hüsamettin Cindoruk'la birlikte ANASOL-D Hükûmeti'ni kuruldu. Anasol-D koalisyon hükümeti, 18 maddelik MGK kararlarını büyük oranda tatbik etti. Bu kararların en önemlisi sekiz yıllık eğitimin başlatılarak başta meslek liseleri olmak İmam Hatip liselerinin orta kısmının kapatılması idi.

Allah bir daha o tür günleri bize göstermesin.