Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

12 Mart 2022

Daha faydalı siyaset

Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşta Çin’in Rusya’yı desteklemesi beklense de aslında Batı tarafında yer alması Çin için daha kârlı bir senaryo...

Düşenin dostu olmaz derler.

Çatışmaların başlamasından bu yana Ruble’nin Dolar karşısında yüzde 60’tan fazla değer kaybetmesi Rusya’nın ilk tahvil ödemesini yapamayacağına olan inancı arttı.

Rusya, bölgesinde etkin bir ülke olsa da ekonomide petrol ve doğal gaz dışında kayda değer bir alan üretememesi bu ürünlere getirilen ambargolar nedeniyle gücünün kırılması anlamına geliyor.

Ukrayna’nın yıkım ile yaşamaya çalışması ve insanlık dışı bir müdahaleye maruz kalması kabul edilebilir değil.

Buna rağmen tüm dünyanın tavır aldığı deniz komşumuz Rusya’ya karşı Türkiye’nin tutum almayarak arabuluculuk çabalarına girişmesinin ne kadar etkili bir sonuç çıkardığını gözden kaçırmamak gerek.

Akşener daha ABD yanlısı bir tutumu desteklese de Biden'ın CAATSA yaptırımlarını kaldırmayı dile getirerek Türkiye'nin çok yönlü politik yaklaşımını ödüllendirmek istediği dikkatten kaçmamalı.

Dahası enerji ithalatçısı tüm ülkeleri zora sokan petrol fiyatlarındaki yükseliş ancak Türkiye’nin Antalya Diplomasi Forumu’nda Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba ve Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov’u bir araya getirmesiyle kırılabildi.

İşgalden korkarak sert tepki veren Avrupa'nın sonraki korkusunu yaptırımların çarpan etkisiyle kendisini etkilemesi oluşturuyor.

Türkiye'nin açtığı alanın Avrupa'nın kaygılarına da çözüm ürettiği düşünülünce atılan adımın önemi daha iyi anlaşılabilir.

Gürcistan, Ukrayna ve Moldova’nın AB üyelik taleplerini değerlendirmek için toplanan Avrupa Birliği, Türkiye girişimlerini görmezden gelmemeli.

Ortadoğu ve Orta Asya’dan gelen göç krizlerinde faydalı olacağına inanılan Türkiye'nin Avrupa'nın yanı başında yani Türkiye’nin geleneksel müdahale alanının dışında bulunan kuzeydeki girişimleri takdire şayan.

Avrupa Birliği, ABD askerlerinin ve askeri üslerinin baskısını yaşıyor olabilir.

Bunu aşacak bir askeri çizgi kurmak için bile Türkiye’ye muhtaç olduklarını ne zaman anlayacaklar?

Bu üç devletin adaylığını ela alacak Avrupalı liderlere Türkiye’nin “daha faydalı bir aday” olduğu hatırlatılmalı.


İÇERİSİ DE HAREKETLİ

AK Parti içerisinde, yenilenme ve üzerindeki ölü toprağını atma sesleri iyiden iyiye yükselmeye başladı.

Milletvekilleri, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptıkları kahvaltılı toplantılarda tüm sorunları açıkça dile getiriyorlar.

Gençleri hareketin peşine takacak bir gelecek vizyonu üretilmesi noktasındaki açık bizzat Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ağzından da onaylandı.

AK Parti’de tabandan gelen taleplere parti yönetiminin nasıl cevap vereceği beklentisi var.

Muhalefette ise İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener’in 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde HDP çizgisindekilerin mor hareketine alternatif olarak başlattığı beyaz hareket çok dikkat çekiciydi.

Siyasette kadın oylarının daha az politik hareket etme refleksi taşıdığı gerçeği düşünülünce Akşener’in İYİ Parti’nin tıkanan yolunu açmak için kadınlar üzerinden politik manevra alanına gireceğini söylemek anlamlı olur.

Kılıçdaroğlu’nun da helalleşme çıkışıyla başladığı ziyaretler silsilesi Millet İttifakı'nda Kemal Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanı adaylığına yöneldiği Akşener’in de Başbakan pozisyonu için adım attığı izlenimini veriyor.

Kılıçdaroğlu’nun HDP yönetimi ile seçmeni arasına girmesi tabanı yayma girişimi olarak okunurken ülke içindeki PKK varlığını bitme noktasına getirilecek mücadelenin böyle bir çıkışa imkân verdiği de unutulmamalı.