Dolar (USD)
32.49
Euro (EUR)
34.80
Gram Altın
2433.31
BIST 100
9716.95
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Kasım 2013

Dağa çıkmakla ömür kısalmaz.

"De ki: Sizin kendisinden kaçtığınız ölüm, muhakkak sizi bulacaktır. Sonra da görüleni ve görülmeyeni bilen Allah'a döndürüleceksiniz de O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir."[1]

Açıklama: Yeryüzüne damla olarak düşen insanoğlu, kabrine adım adım yaklaşır. Alınan nefes sayısı bellidir. Yeryüzündeki tüm insanlar bir araya gelseler insan ömrünü bir saniye bile uzatamazlar. Cihada çıkan bir mücahidin ömrü de bellidir cihaddan kaçan bir korkağın ömrü de bellidir.

Ne dağdaki mücahidin ömrü kısalır ne de dağın eteklerinde yaşayanların ömrü uzar. Biz Müslümanlar buna iman ettik.

Ama gelin görün ki insanlar ölümü kendisinden hep uzak görmek isterler. Hep başkasının cenazesini görmek isterler. Hiçbir zaman dükkanlarının camında a4 kağıdına' cenaze dolayısıyla kapalıyız' yazısının olmasını hayal dahi etmezler.

Özellikle de ölüm ötesi bilgilerden mahrum olan bir insan ister istemez dünyayı sevecek ve asla dünyadan ayrılmak istemeyecektir.

Oysaki kişi vaktinde ölüru2026

Oyun ve eğlence olsun diye yaratılmayan insan mutlak anlamda ölümün yaşanacağı kocaman bir dünya salonunda imtihan edilir. Hayatlarının her saniyesi imtihan içinde geçen insanlardan imtihanda olduğunu hissedenler ölümle barışık yaşarlaru2026 Ölüm, bunlar için cennetin bekleme salonuna geçiş vizesi gibidir adetau2026

Ölümü istemeyenler de vardıru2026 İstememe sebebine baktığımızda sadece dünya sevgisiyle karşılaşmayız. Ahiret hazırlığı yapmamış olanlar için ölümün gelmesi cehennem müjdesi gibidir adeta.

Bu insanlar ibadetleri çok ileri yaşlara erteledikleri için erken yaşta ölümün asla kendilerine uğramalarını istemezler.

Ölümden kaçmaya çalışanlar ömürlerini uzattıkları sevinciyle ölüm meleğiyle randevulaşacakları yere emin bir şekilde giderler. Ölüm meleği için açılmayacak çelikten kapılar yokturu2026 Dünyanın her yeri buluşma adresidir. Ve oracıkta ruhları bedenlerinden çekilerek berzah alemine gönderiliru2026

"u2026 Sonra da görüleni ve görülmeyeni bilen Allah'a döndürüleceksiniz de O size bütün yaptıklarınızı haber verecektir."

Görülen ve görülmeyenu2026 Bizler için görülmeyen Allah için görülendir. Allah için görülmeme diye bir şey asla söz konusu değildir. Allah her şeyi en ince ayrıntısına kadar bilendir.

Ölümden kaçan insanla kaçmayan insan adlarına takdir edilmiş güne kadar yaşayarak can verip Allah'ın huzuruna çıkarılırlar. Allah'ın huzurunda tercümansız bir şekilde konuşurlar. Yaptıkları hayırlı amellerle şerli amellerin ortasında Allah'a hesap verirler.

En ince ayrıntısına kadar tüm yaptıkları amelleri görürler. Gerek kalbi ameller gerek bedeni ameller.

Bu ayet bizlere sadece ölümden kaçmanın insana fayda sağlamayacağından bahsetmez. Her ne kadar tedbir alsanız bile ömür aynı ömürdür. Bu ayet bizlere daha çok şu dersleri verir;

1- İnsanın ölümüne Allah karar verir.

2- İnsanın ölümüne sebep olacak tüm etkenler Allah'ın izniyle olur.

3- Açık ve gizli tüm amellerimizi Allah görür ve bilir.

4- Sağ ve solumuzdaki meleklere harfiyen yazdırır.

5- Kıyamet muhakkak kopacaktır.

6- Her insan Allah'ın huzuruna çıkacaktır.

7- İnsan, yaptığı tüm hayır ve şer amelleri görecektir.

8- Ceza ve mükafat haktır.

9- Allah Adildir. Kimseye haksız yere ne ceza ne de mükafat verir.

10-Allah her an görür, işitir ve bilir.

Rabbim kalan ömrümüzü en güzel bir şekilde geçirmemizi nasip etsin. Amin.



[1] Cuma. 8