Dolar (USD)
32.36
Euro (EUR)
34.94
Gram Altın
2323.55
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

11 Ocak 2022

D-8'den sonra sıra TDT mi?..

SABRİ GÜLTEKİN

[email protected]

Başbakan Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın 54. Hükümet’i kurduğu günlerde elindeki küçük altın bir para göstererek Ortak İslâm Dinarı’ndan söz etmesi sadece siyasî bir propaganda değildi.

Türkiye soğuk savaş sonrası İslâm dünyasında gözlenen toparlanma eğilimini siyasî ve ekonomik birlikteliğe dönüştürmek istiyordu. 15 Haziran 1997’de İstanbul Çırağan Sarayı’nda bir araya gelen Türkiye, İran, Pakistan, Bangladeş, Malezya, Endonezya, Mısır ve Nijerya devlet ve hükümet başkanları yeni bir perspektif arayışı amacıyla bir araya geldiklerini ve gelişmekte olan 8 ülke (D-8 / Developed 8 Country) adıyla bir forum oluşturduklarını tüm dünyaya ilân ettiler.

*

Biz varız ve buradayız” diyerek 1.5 milyarlık uyuyan âlemi uyandıran ve onları D-8 hareketiyle onurlandıran antisiyonist ve antiamerikancı Millî Görüş Lideri 54. Refahyol Hükümeti Başbakanı Prof. Dr. Necmeddin Erbakan her şeyi tersine çevirince küresel emperyalistler rahatsız oldular… Teodorların, Haimlerin, Emanuellerin, Şaronların, Pereslerin yerli işbirlikçileri bu “iyi gidişe dur” demek için “medya, sermaye ve çeteler”le elele verdiler.

İrtica, “Aydınlık İçin 1 Dakika Karanlık”, “İrticaya Karşı 1 Dakika Karanlık”, tanklarla balans ayarı derken “adının açıklanmasını istemeyen bir üst düzey rütbeli” ve “genç subaylar” demeçleriyle darbe üzerine darbe vurdular!.. Başbakan Erbakan’ı 11 ay gibi kısa bir sürede hâllettiler.

28 Şubat Bin Yıl Sürecek” sloganı ile Müslümanları sindirilmeye çalışılıp; özgürlükleri Meclis’te, üniversitelerde, sokaklarda tank paletleriyle altında ayaklar altına aldılar.

Ülkeyi maddi ve manevi olarak milyarlarca zarara uğratıp; başta D-8 Projesi olmak üzere “hasta adamı ayağa kaldıracak” siyasi hafızayı çöpe attılar!. Bankaları hortumlayıp; 250 katrilyonu bulan yolsuzluğun faturası doğmamış çocukların hesabına yazıldılar.

Bölgesel istikrarın kaybolmasıyla Büyük Ortadoğu Projesi’ne yeniden ivme kazandırıp; Irak’la başlayan ve kesintisiz devam edecek olan “kardeşi kardeşe kırdırma politikası”nı devreye soktular. Ve bölgeyi adım adım bir ateş topunun içine sürükleyerek istikrarsızlaştırdılar.

*

D-8’in kurulmasını izleyen aylarda imza sahibi olan devlet ve hükümet başkanları birbirine benzer şekilde ve antidemokratik yollarla iktidardan uzaklaştırıldılar…

***

2000’lerin başında Sovyetleri, Balkanları ve Ortadoğu’yu yangın yerine çeviren Sorosvârî eylemlerin devri kapandı, artık devir “dijital diktatörlük” devri derken, Macaristan doğumlu-Yahudi asıllı Amerikalı milyarder spekülatör, renkli devrimlerin (Karanfil, Sarı, Kadife, Buldozer, Gül, Turuncu, Mor, Lale, Sedir, Mavi, Kot, Safran, Üzüm, Yeşil, Yasemin, Lotus) simge ismi George Soros kendini son olarak akaryakıt zamları bahanesiyle Kazakistan’da hatırlattı. Çok yönlü ve uluslu devletlerin (Rusya, Çin, ABD ve Avrupa) Ortadoğu’dan sonra yeni paylaşım alanı Orta Asya mı?.. Bu sorunun cevabı Kazakistan’da oynanan oyunun kiri temizlendikçe netleşecek.

*

1992’de Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın “Ankara Bildirisi” ile başlayan Türk Cumhuriyetleri yakınlaşması, bir süre buz dolabına kaldırılsa da son dönemlerde sıcak ilişkiler kurulmaya başlandı.

En son 12 Kasım 2021’de İstanbul’da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ev sahipliğinde düzenlenen Türk Dili Konuşan Ülkeler İşbirliği Konseyi (Türk Konseyi) Devlet Başkanları 8. Zirvesi’ne Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev, Kırgızistan Cumhurbaşkanı Sadır Caparov, Özbekistan Cumhurbaşkanı Şevket Mirziyoyev, Türkmenistan Cumhurbaşkanı Gurbangulu Berdimuhamedov, Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Türk Konseyi Genel Sekreteri Baghdad Amreyev katıldı.

Teşkilatın dönem başkanlığı Azerbaycan’dan Türkiye’ye geçen zirvede İstanbul Deklarasyonu imzalandı. Türk Konseyi’nin (Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Özbekistan) isminin “Türk Devletleri Teşkilatı” (TDT) olarak değiştirildi. Liderler, bölgesel ve uluslararası mevcut siyasi ve ekonomik gelişmelerle ilgili görüş alışverişinde bulunarak, Türk Yatırım Fonu’nun kuruluşunun tamamlanması ve teşkilatın orta ve uzun vadeli hedeflerini ve programını içeren “Türk Dünyası 2040 Vizyonu”nun onaylanmasına ilişkin stratejik kararlar aldı.

Bütün bu gelişmeler yaşanırken, dünya Rusya ile Ukrayna gerginliğine odaklanmışken, olaylar Kazakistan’da patlak verdi. Maksat belli, D-8 ile “İslâm Dünyası”nın güçlerini birleştirmesine razı olmayan küresel güçler, bu sefer de “Türk Dünyası”nın önünü kesmek için kirli bir oyunu devreye soktu.

Başbakan Prof. Dr. Necmeddin Erbakan’ın önünü 11 ayda “28 Şubat Postmodern Darbesi”ye kesmeyi başaranlar, öğrencisi Recep Tayyip Erdoğan’ı 27 Nisan e-Muhtırası’yla, Taksim Gezi Parkı Olayları’yla, 15 Temmuz Kalkışması’yla iktidardan uzaklaştırmaya yeltenerek; Türkiye’nin yeni stratejik hedeflerine ulaşmasına ket vurulmak istedi. Türkiye şu anda yeni bir sınama ile karşı karşıya...

DDT’nin Dışişleri Bakanları bugün Türkiye’de “Kazakistan” gündemiyle toplanıyor. Bakalım toplantısının yansıması nasıl olacak?..

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan