Dolar (USD)
32.48
Euro (EUR)
34.93
Gram Altın
2428.74
BIST 100
9800.9
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Şubat 2021

D-8 Devam Ediyor mu?

1996 Temmuz’unda Refah Partisi ve Doğruyol Partisi tarafından kurulan 54. Hükümetin Başbakanı merhum Necmettin Erbakan’ın tartışmalara sebep olan gezilerinde tohumları atılan ve aralarında İran, Mısır, Pakistan, Malezya, Endonezya, Bangladeş, Nijerya ve Türkiye’nin yer aldığı 8 ülkenin Dışişleri Bakanlarının 04 Ocak 1997 de İstanbul’da toplanmalarıyla D-8 başlatılmıştı.

D-8 ne idi?

Kalkınmakta olan 8 anlamına gelen daha önce Gelişmiş Ülkelerin G-7 çerçevesinde bir araya gelerek ortak politikalar ürettikleri bir döneme denk getirilen bu girişim, gelişmekte olan ülkelerin, özellikle de Müslüman ülkelerin haklı etkin taleplerinin bir yansıması olduğunu söyleyebiliriz.

Bir anlamda o güne kadar karşılaştıkları haksızlık ve eşitsizlikleri cılız sesleriyle gündeme getirme çabalarını birleştirerek daha gür seda ile dünyaya haykıran D-8 ülkeleri bu gaye ile bölgesel örgütlenmelerini tamamlayıp güçlerini birleştirmek istemişlerdir.

İslâm coğrafyasının farklı medeniyet havzalarını temsil eden ortakların kültürel yakınlaşmaya adım attıkları yıllar çok çabuk tüketiliyor. Merhum Erbakan o günlerde kurulan D-8 organizasyonun prensiplerini, Dünyada savaş değil barış, çatışma değil diyalog, sömürü değil işbirliği, üstünlük değil eşitlik ve baskı değil demokrasi sıralaması ile duyurmuştu.

Merhum Necmettin Erbakan’ın 28 Şubat post-modern darbe ile görevden uzaklaştırılmasıyla vesayetçi zihniyetin temsilcilerince kurdurulan hükümetler bu güzel oluşuma kör ve sağır rolünü üstlenip rafa kaldırmışlardı. Türkiye ve diğer adı geçen ülkeler için hayati öneme haiz bu projeyi gündeme alan Ak Parti iktidarı olduğunun altını çizersek bir hakkı yerine getirmiş oluruz. TBMM’de görev yaptığım yıllarda bir dizi görüşme için Başkan Sayın İsmail Kahraman ve beraberindeki heyetle Endonezya, Yeni Zelenda ve Singapur’a gitmiştim. Endonezya’nın başkenti Cakarta’daki akşam yemeğinde D-8’in ikinci mimarı Endonezya eski Cumhurbaşkanı Bahaddin Yusuf Habibi rahmetli Necmettin Erbakan ile hatıralarını anlatmıştı. O gün Habibi’nin 1963 senesinde Almanya’da birlikte çalışmalar yaptıkları Erbakan’la vefatına kadar görüştüklerini söylemesinden mutlu olmuş ve elini öpmüştüm.

Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın D-8 ile ilgili çalışmaları devam ettirmek için attığı adımları batı dünyası çok dikkatli takip etmektedir. 2017 yılında yapılan toplantısında Cumhurbaşkanı’nın “Bir takas odası kurulması için merkez bankaları bir araya gelmelidir. D-8 ülkeleri olarak toplantılara katılım düzeylerini artırmalı, çalışmaları, özel sektör kuruluşlarını da bu çalışmalara dâhil etmeliyiz. Cumhurbaşkanları olarak D-8 Liderler Zirvesi'nin önemi iyi kavranmalı. Hepimiz D-8'e sahip çıkmalı, daha etkin, daha verimli, daha güçlü olması için azami gayret göstermeliyiz" diyerek devam ettiği konuşmasında teşkilatın üye sayısını 8'den 20'ye çıkarabileceklerini açıklaması ile projenin devam ettiğini öğreniyoruz.

1997 yılında D-8 İcra Direktörü olarak atanan Emekli Büyükelçi Ayhan Kamel, 2006 yılına kadar bu görevi üstlenmişti. Mayıs 2006’da yapılan D-8’in 9. Bakanlar Konseyi Toplantısı’nda, İcra Direktörlüğü Genel Sekreterliğe dönüştürülmüş; Sekretarya’ ya Endonezya tarafından Genel Sekreter, İran tarafından Direktör ve ülkemizden ise İktisatçı ataması yapılmıştır. Halen Genel Sekreter ataması Malezya tarafından yapılmış bulunduğu Dışişleri Bakanlığı kaynaklarında yer alıyor.

Hedefleri açısından laf değil, iş üretmeyi benimseyen D-8’ler daha kuruluşları sırasında hangi sahalarda, hangi konulara öncelik vereceklerine ilişkin araştırmalar yapmış, hangi ülkenin hangi konudaki projelerin gerçekleşmesine öncülük yapacağına dair planlamada ülkemize sanayi projeleri görevi verilmiştir.

Bunların biran evvel gerçekleştirilmesi D–8 hedefleri bakımından gerek o ülke halkı ve gerekse insanlık için çok büyük önem taşıdığını bilindiğinden D-8 organizasyonunun geliştirilmesini temenni ediyoruz vesselam.