Dolar (USD)
35.35
Euro (EUR)
36.49
Gram Altın
3027.92
BIST 100
9957.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
31 Mart 2023

​Cuma, mü'minlerin bayramıdır

Ebu Hureyre’den rivayet edildiğine göre Peygamber Efendimiz (SAV) şöyle buyurmuştur: “Büyük günahlardan kaçınıldığı sürece, beş vakit namaz ile iki cuma ve iki ramazan, aralarında geçen günahlara keffaret olur.” (Müslim, Tahâret 16)

Yılda bir aylık Ramazan orucu ile haftalık ibadet olan Cuma namazı, bir Müslüman için hakkıyla edâ edildiği zaman Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) buyurduğu üzere büyük günahlar müstesna diğer günahlarına kefaret olur. Bu kadar önemli bir ibadet Müslümanlar için fırsat kapılarının anahtarıdır. Bu kapıyı sürekli açık tutmak kulun Allah ile olan bağını da güçlü kılar. Fırsatları değerlendirmek de aklını kullanabilenler için en güzel nimettir.

Büyüklerimiz, Perşembe gününü Cumaya bağlayan gecenin sabahında boy abdesti alır, güzel kokular sürünür ve namaz için ilkin bedenlerini, sonra da ruhlarını Cuma Namazına hazırlardı. Bu gelenek son zamanlarda unutulmaya yüz tuttu ve banyo yapma günümüz maalesef Pazar gününe sabitlenmiş oldu. Bunun altında yatan neden ise hafta sonu diye nitelendirilen tatil günlerinin Cumartesi ve Pazar günlerine denk getirilmesidir.

Bir şeyleri değiştirmenin uzun zaman aldığını bizim bildiğimiz gibi maalesef karşımızdakiler de çok iyi biliyor. Hiç acele etmeden amaçlarına yavaş yavaş ulaşacak kadar sabırlı davranıp bu toplumu içten dizayn ediyorlar. Bayrak Şairimiz Arif Nihat Asya’nın da dediği gibi “Bize bir nazar oldu, Cumamız Pazar oldu, Ne olduysa hep bize azar, azar oldu.” Bu noktada özümüze dönmek için, âlemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (SAV) “Biriniz cuma namazına gideceği zaman boy abdesti alsın.” hadisini buraya not düşmek gerekiyor.

Cuma gününün faziletini kavramak adına yine Peygamber Efendimizin (SAV) “Cuma gününde bir zaman vardır ki, şayet bir Müslüman namaz kılarken o vakte rastlar da Allah’tan bir şey isterse, Allah ona dileğini mutlaka verir.” hadisine icabet etmek gerekir. İbadet ile gönülden edilecek duaların kabul olacağı bir vakti bağrında bulunduran bu günde, kula düşen en önemli görev itaat ve taat ile ihlaslı bir şekilde Rabbinden dilemesidir. Umulur ki, kabul vaktine denk gelir.

O zaman ile ilgili olarak ise Peygamber Efendimiz (s.a.v.) pek kısa olduğunu eliyle göstererek: “O vakit, imamın minbere oturduğu andan namazın kılındığı zamana kadar olan süre içindedir.” Cuma günü yaptığımız duaların bu kabul anına denk gelmesini murat edelim.

Bir de gelenek haline getirdiğimiz bir eylem var ki, onu yapınca sanki Cuma’nın sorumluluğu üzerimizden kalkıyor zannediyoruz. Toplu Cuma Mesajı göndermek! Cuma günü toplu mesaj göndermekten daha fazlasını yapmamız gerektiğini adeta unutuyoruz. Eskilerden kalma ‘Ramazanda Müslüman, Şevvalde demokrat!’ diye bir tabir vardı. Bu sözün yerini bugünlerde ‘Cumada Müslüman, Pazarteside bürokrat!’ diye yorumlasak pek de yanılmış sayılmayız.

Sosyal medya paylaşımlarına baktığımız zaman Perşembe akşamından Cuma mesajları bir ayet, bir hadis veya bir güzel dua eşliğinde paylaşılıyor. Bunu paylaşan arkadaşların en azından o ayeti yahut hadisi okumuş olmasını umut ediyorum. Bununla beraber bu paylaşımları görenlerin de okuduğunu var sayarak meseleye iyi niyetli yaklaşmak istiyorum. Ancak burada temel mesele, iyi niyetli olduğunu düşündüğüm paylaşımların içeriğindeki ayet ve hadisleri okumaktan daha fazlasını da yapmamız gerektiğidir. O ayet ve hadislerin muhatabının bizler olduğumuz bilincine vararak idrak ve eylem noktasında bir şeyler yapma cihetinde olursak işte o zaman paylaşımlarımız bir amaca hizmet etmiş olur. Aksi takdirde rutin bir paylaşımdan öte bir şey olmaz. Bu anlamda, Cuma günü mesaj paylaşmaktan öte Cumanın önemini kavrarsak eylem adına ilk adımı atmış oluruz.

Üzerine güneş doğan en hayırlı gün olan Cuma günü, mesaj göndermekten öte ilk yapmamız gereken hususu yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bize bildiriyor; “Her kim önemsemediğinden dolayı cuma namazını üç defa terk ederse kalbi mühürlenir.” Bu hadisten de anlaşılacağı üzere mesajlara önem gösterdiğimizden fazlasını Cuma Namazına göstermemiz gerekiyor.

Yine unutmayalım ki, “Günlerinizin en faziletlisi cuma günüdür. Bu sebeple o gün bana çokça salât ü selâm getiriniz; zira sizin salât ü selâmlarınız bana sunulur.” buyuran Peygamber Efendimize (s.a.v.) Cuma günü başta olmak üzere her gün salât ü selâm getirmeliyiz.

Yüce Allah’ın bizlere buyurduğu üzere; “Ey iman edenler! Cuma günü namaz için ezan okunduğunda hemen Allah’ı anmaya koşun; işi, alış verişi bırakın! Eğer bilirseniz sizin için hayırlı olan budur.” (Cuma Suresi, 9. Ayet) emrine icabet edelim.

Ya Rab! Hakkımızda hayırlı ve güzel olan ne varsa dua diye gönlümüze düşür ve gönlümüzden dua olarak geçirdiğimiz bütün dileklerimizi Cuma gününde duaların kabul edildiği vakitteki dualardan eyle. Âmin.