Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.81
Gram Altın
2490.44
BIST 100
9536.84
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Ekim 2021

Covid aysbergi

DEĞERLİ dostlar nerede ise iki sene olacak bu illetle tanışıp sarmaş dolaş oluşumuza. Her gün biraz daha iyi anlıyoruz ki,bilinenler yanında bilinmeyenler hâlâ çoğunlukta. Bitti dedikçe çoğalması ve bilim insanlarını yer yer şaşkın ördeğe çevirmesi ile daha uzun bir süre bu illetle yatıp kalkacağız gibi.

Bir aysberg düşünün.

Görünen kısmı ile bugüne kadar aldığımız mesafeyi görünmeyen kısmı ile kaybediyor havf ve recâ arasında dön baba dönüp dolaşıyoruz.

Geçen yıl bugünlerde umudumuz olan aşı ve aşılanma ile ilgili elimizde olan verilere baktığımızda,bu konuda da bilinmeyenlerin etkisi ile zaten karışık olan kafalar bulanık suda balık avlamaya devam ediyor.

Aysbergin bilinmeyenlerinin bilinir hale gelmesi için belki daha uzun bir süreye ihtiyacımız olacak. Bu gerçeklikten dolayı son birkaç hafta içerisinde yakın çevremde ve hastalarım arasında virüse yakalananları ve covid merkezlerinde çalışan meslektaşlarımdan aldığım verileri sizlerle paylaşıyorum.

Aşısını yaptırmamış yoğun bakımda tedavi edilen bir hastamız daha geçen hafta içerisinde dünyasını değiştirdi. Aşılı diğer hastamızın ise tedavisi hastanede devam ediyor. Yakından takip ediyorum.

Değerli okurlarım, aşımı yaptırdım bana bir şey olmaz deme lüksümüzün olmadığını bilelim. Ben aşıya karşıyım olmam da demeyelim.

Durum sanıldığından daha da vahim.

Elbette hastalanmadan sağlığımızın kıymetini bilmemiz en doğrusu ve bu evrensel bir gerçek.

Ancak yaşadığımız çevre ve zaruret hallerine bağlı hastalıktan korunma ile ilgili çaresizliklerimiz hepimizin mâlûmu.

Sadece büyükşehirlerde yaşayanlar değil nerede ise tüm yerleşim yerlerinde yaşayanlarımız için geçerli bir gerçeklikle yüz yüzeyiz.

Bir çoğumuz için maskeler fora dendi.

Sanki virüs def olup gitmiş eski düzen yaşamaya doğru engellenemeyen bir hızla gidişimiz var.

Virüse gelince,kılıktan kılığa girmeye devam ediyor ve gitmeye de hiç niyeti yok.

O zaman iş biz mağdurlara düşüyor. Bu illetten kurtulmanın birincil yolubulaşa karşı korunarak bulaşmamak ve bulaştırmamak.

Yani it ile dalaşmak yerine çalıyı dolaşmamız gerekiyor.

Nasıl olacak bu iş?

Maskeleri daha uzun bir süre usulüne uygun olarak kullandığımızda virüsün kolunu bacağını kırarak sadece yaşama şansını azaltmıyoruz aynı zamanda yeni varyantların türemesine de engel olabiliyoruz.

Maskenin bu yönden yararı tescillenmiş durumda.

Diğer önemli bir yol ise aşılanmak.

Aşı meselesi daha uzun bir süre tartışmaların göbeğinde olmaya devam etse de bugün için bilinenleri ile bile aşılanmanın vücudumuzun savunma ordusuna sağladığı olumlu katkılarını biliyoruz ve göz ardı etme lüksümüz de yok.

Savunma ordumuzun doğal yollardan güçlendirilmesi elbette en doğru ve sağlıklı olanı ancak bugün biliyoruz ki, bunu başarmak herkes için mümkün değil.

Bana bir şey olmazcıazımsanmayacak kadar çok bir grup var.

Gerçekten çok cesurlar ancak cahil cesareti bu.

Virüsün bazı bünyelerde hiç şakası yok. Girdiği bünyeyi üç beş gün içerisinde paçavraya çevirerek kişinin dünyasını değiştirebiliyor.

Vakaların azalmak yerine artıyor olması ve öldürücü güç olarak insanların korkulu rüyası olmasında insan faktörü birincil rol oynamaya devam ettikçe sebep sonuç ilişkisinde özne olması gereken insan kendini bir kenara alarak suçlu aramaya devam etmemeli.

Suçlu bizleriz.

Hamâsete,kurguya şuna buna yaslanmadan, aynaların karşısına geçelim ve bu zalim derde karşı çare ve çözüm aramada biraz daha samimi olalım diyorum.

Şikayet ederek,suçu başkalarına atarak veya hamâset satarak bir süreliğine kendimizi kandırabiliriz ancak devir o devir değil.

İş ciddi.

Gayeler farklı olabilir.

Bizim gayemiz bağcı dövmek olmamalı.

Sağlık ve mutluluk dileklerimle.