Dolar (USD)
34.49
Euro (EUR)
36.26
Gram Altın
2962.07
BIST 100
9367.77
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çorum Elvan Çelebi Şiir Gecesi

Kadının ruhundaki güzellikleri çözenler, onun sevgi merhamet ve iyileştirici gücünü görüp ana, bacı, eş, kardeş, yar, yaren bilmişler kıymet vermişlerdir.

Nerede bir gün öne çıkarılıp, hak aranıyorsa orada hakkı ihlal vardır. 8 Mart 1857 de Amerika’ da bir tekstil fabrikası yangınında ölen işçiler anısına 8 Mart kutlanmaya başlandı. Türkiye de ise 1921’den itibaren 8 Mart kadınlara ithaf edilen bir gün oldu.

Değerli analarımızın, kadınlarımızın hak ettiği değeri bulamaması toplumsal bir eksikliktir.

Kadın, aile için merkezi konumdadır. Onun huzuru; aile huzurudur. Iyi çocuk yetiştirme, tertip düzen, sevgi, saygı demektir.

İşte bugün vesilesiyle Çorum belediyesi, hem kadınlarımıza verilmesi gereken ehemmiyete dikkat çekmek, hem de şiirin sanatın gücüyle kadına ses oldu. Bir Anadolu kentinde Türkiye’nin dört bir yanında davet ettiği kadın şairleri ağırlamak da bir ilkti.

Anadolu’nun her şehri kendine özgü kültürü, geleneği, anlayışı ile analarımızın mirasını kuşaktan kuşağa taşır.

Akşam saatlerinde indiğim Çorum’da Katiphan konağında yöresel yemeklerden oluşan bir sofra da buluştuk. ‘’Çatal aşı’’ çorbası ilk kez tattığım bir çorba idi. Bulgur mercimek nane bütünlüğü çok yakışmıştı.

İskilip dolması, kuşburnu suyu, Çorum mantısı, Çorum baklavası yöresel kültürün damak yansıması idi. Katiphan Konağı zamanın ruhundan üflenen çok şey fısıldadı bana. Sessizliğin dilini çözen mekanlarımızı kalbimizle dinlemek lazım.

İlk uğrağımız tarihi belediye binasının yüzü, şehre kadim bir duruş bırakmıştı. Belediye başkanı Halil İbrahim Aşkın, bizlerle candan alakadar olan kültür elçisi Başkan Turhan Candan, şehrin kültür sanat yönünden vizyon kazanmasında büyük emek sahibiydi. Ülkenin dört bir yanından gelen kadın şairler rüzgarıydı şehirde esen.

Kahraman Maraş’tan İnci Okumuş, Ankara’dan Leyla Yıldırım, Nuray Alper, İzmir’den Mehtap Altan, Nevşehir’den Canan Köksal, Samsun’dan Nermin Eker, Çorum’dan Sevda Doğan Karakaş, Konya’dan Sevil Köse, Adana’dan Tuğba Kan, Malatya’dan Nilüfer Zontul Aktaş geceye ses olan şairlerdi.

‘’ İyi ki Varsın Eren’’ filminin ağıt kısmını seslendiren sanatçı Ceren Ece Öksüz konseriyle gönülleri fethetti. Çorum’un kadın ozanı Firdevs Yalçın, sazıyla sözüyle geceye anlam kattı. Şiirce, gönülce dopdolu olan salon kadın şairlere ve sanatçılara vefa borcunu ödedi Çorum’da.

Seslendirdiğim şiirimi de not düşelim.

Şehirlerin Teni Dinlensin

Denizlere küçük yelkenliler ekilsin

sonra buğday başaklarından tutsun çocuklar.

Ovalardan bir türkü yükselsin göğe

içinden turnalar geçen

ve masum gülüşlerin içli sesleri

yalçın kayalıklarda yankılansın yeniden.

Ayak izlerimiz olsun toprakta

ve secde izlerimiz.

Şehirlerin teni dinlensin

ıssızlık yağsın kara gecelerine

dinlensin yıldızları şehirlerin

dinlensin gökleri

mavilensin.

güneş de dinlensin

kızıl ufukları özlemle terk ederek telaşlanmadan.

Betondan gövdelere kundak yapamayan nineler

kapı önlerine berrak suları sersin.

Bir karınca buğday bulsun

bir çocuk uğur böceği

çağlasın sevincin şelalesi

hüznün suları durulsun.

yollar kement olup dolaşmadan boyunlara

bir tenhalık dolaşsın şehirlerin koynuna

toprakta ayak izlerimiz olsun

secde izlerimiz

ve içimizde sevgiden denizlerimiz

Gecenin ardından sanatla gelen dostluğun bizi bütün kılan yüzü oldu, Çorum. Tarihi leblebi işletmecisi Hayvalı, Saat kulesi, Ulu Cami, Minia Çorum görebildiğimiz yerlerdi.

Bu programda emek veren başkanlarımıza, belediye ekibi Nilüfer Aşkın, Mehmet Okumuş, Ebru Çelik, Atakan Tetik, Ayşe Yaz hocalarıma ve değerli yazar Halit Yıldırım’a şükranlarımı sunuyorum. Kadınlarımızın yürek sesi daim olsun.