Dolar (USD)
32.42
Euro (EUR)
34.29
Gram Altın
2492.64
BIST 100
9693.46
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

25 Şubat 2022

Corona'nın dolu tarafı

“Bardağın dolu tarafından bakmak” diye bir tabir vardır. bilindiği üzere bu deyim, olumsuzluğu olan bir olaya olumlu bakmaktan kinayedir. Çünkü hep olumsuz bakmak, insanın karamsarlık, stres ve derken bunalıma sürükleyebilir. İşte böyle durumlarda işin olumlu tarafına odaklanmak, kısmen insanın içini rahatlatır ve bir ümit olur.

Bu virüs tabii midir, sun-î midir? Tartışması ayrı bir konu. Ancak çıktığı günden şimdiye kadar bunun sebebiyle ölen insan sayısı altı milyon insanı geçmiş durumdadır. Tabi tüm veba ve musibetler gibi, corona virüsünden ölenlerin durumu da önce iman, hemen sonra da takva ve salih amellerine göre değerlendirilirler. Eğer bu hastalıktan ölen insanlar imanları sağlam ise, hükmen şehittirler.

Çıktığı günden beri nicelerimiz, nice yakınlarımızı, sevdiklerimizi kaybettik. Evet, “ateş düştüğü yeri yakar.” Ancak kaderi ilahiye teslim olmuş olan biz müminler, gereğinde bardağın dolu tarafından bakmasını da biliriz. İşte corona virüs veya herhangi bir veba sebebiyle vefat eden yakınlarımız için tam bir teselli vesilesi de onların hükmen şehit sayılmalarıdır. Birçok hadisi şerifte bu müjde sarahaten ifade edilmiştir. Bu hadislere binaen İslam fıkhında şehitler üç kısma ayrılmıştır.

1. Dünyevi ve uhrevi şehit: Allah yolunda savaşarak savaş meydanında ölen kimse. Bu şehit yıkanmadan kanlı elbiseleriyle defnedildiği için, dünyada şehit muamelesi görür. Ahirette yani Allah (cc) katında zaten şehittir.

2. Dünyevi şehit: Allah (cc) rızası gözetmeksizin, ganimet, şöhret veya ırki temayüllerle savaşarak ölen kimse. Bu insana dünyada şehit muamelesi yapılarak yıkanmayıp kefenlenmez. Ancak bu kimse Allah (cc) katında şehitlik derecesine ulaşamaz.

3. Uhrevi şehit: Allah (cc) yolunda ihlasla savaşarak yaralanan, ama savaş meydanında ölmeyip aldığı yaralarla daha önce vefat eden kimse. Bu kimse yıkanıp kefenlenerek defnedilir. Yani kendisine dünyada şehit muamelesi yapılmaz ama Allah (cc) katında şehit derecesindedir. Bir de Resulullah'ın (sav) hadisi şeriflerinde şehit olduklarını müjdelediği nice ahirette Allah (cc) katında şehit olanlar vardır. İşte bazı hadisi şerifler:

Resulullah (sav): "Siz kimleri şehit sayıyorsunuz?" diye sordu. Ashab: Yâ Resûlallah! Kim Allah yolunda öldürülürse o şehittir, dediler. Peygamber Efendimiz: "Öyleyse ümmetimin şehitleri oldukça azdır" buyurdu. Ashâb: O halde kimler şehittir, yâ Resûlallah! dediler. Resûl-i Ekrem: "Allah yolunda öldürülen şehittir; Allah yolunda ölen şehittir; bulaşıcı hastalıktan ölen şehittir; ishalden ölen şehittir; boğularak ölen şehittir" buyurdu. (Müslim, İmâre 165. Ayrıca bk, İbni Mâce, Cihâd 17)

"Şehitler beş kısımdır: Bulaşıcı hastalığa yakalanan, ishale tutulan, suda boğulan, göçük altında kalan ve Allah yolunda savaşırken şehit olanlar." (Buhârî, Cihâd 30; Müslim, İmâre 164. Ayrıca bk. Buhârî, Ezân 32; Tirmizî, Cenâiz 65)

Korona virüsü nedeniyle vefat eden mü’min kimse, iki açıdan şehit hükmündedir:

1. Bu virüs, akciğerlere hasar verip itlaf etmektedir. Böylece bu hastalığı geçiren kişi verem olmaktadır hatta bu hastalık veremin ötesinde sonuçlara sebep olmaktadır. Zira verem sadece akciğerlerde oluşan bir yaradır. Resulullah (sav) şöyle buyurdu: “Verem olmak şehitliktir” (Tabarani)

2. Şayet bu virüs, böbrek veya akciğerlerin hasarına neden olur ve bu sebeple vefat ederse karın ağrısından vefat edenlerin kategorisinden sayılır. Zira Resulullah (sav) şöyle buyurur: “Şehîtler beştir: 1- Tâundan (vebadan) ölen, 2- Karın (yani iç) hastalığından ölen, 3- Suda boğulan, 4- Yıkıntı altında kalıp ölen, 5- Bir de Allah yolunda şehît olandır.” (Buhâri 2829, Muslim 1914)

Bu hadisler ışığında ahiret şahidi olan müminler şöyle özetlenebilir:

· Suda boğulanlar.

· Ateşte yananlar. (İbn Mace, Cihad, 17)

· Enkaz altında kalanlar.

· Veba gibi bulaşıcı bir hastalıktan ölenler.

· Sıtma gibi ateşli hastalıktan ölenler.

· İlim yolunda ölenler.

· Ciğer hastalıklarından ölenler.

· Doğum sırasında veya lohusa iken ölen kadınlar.

· Baş ağrısından ölenler.

· Karın ağrısından ölenler.

· Ailesinin nafakasını helâlinden kazanmak için çalışırken iş kazasından ölenler.

· Başkası tarafından zulmen öldürülenler.

· Cuma gecesi ölenler.

· Gurbet ilde vefat edenler.

· Akrep, yılan sokması gibi sebeplerle vefat edenler...

Allah (cc) vatanımız milletimiz ve cümle İslam diyarını ve İslam ümmetini bu salgından ve cümle vebalardan, kaza, bela, felaket ve musibetlerden muhafaza eylesin. Hastalarımıza acil ve hayırlı şifalar, ihsan eylesin. Vefat edenlerimizi iman ile katına alıp şehitler olarak kabul eylesin. Yaşayanlarımıza da iman ve takva üzere bir hayat bahşedip sabrı cemil ihsan eylesin. Âmîn.