Dolar (USD)
35.22
Euro (EUR)
36.80
Gram Altın
2977.08
BIST 100
9754.6
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
11 Ocak 2022

Çok mu Zor?

Erbay Kücet

Hayatta zor olan şeyler gibi kolaylıklar da vardır. Zorlandığımızda işlerimiz kolaylaşsın diye yanımızdakilerden destek isteriz. Zor, işi bozar, bazılarının da oyununu bozar. Atalardan bizlere ulaşan “Bu zor durumdan el birliği ile kurtulacağız” ve “Biz bütün zor olayları aşıp buralara kadar gelmedik mi?” aklıma ilk düşen.

Cumhurbaşkanımız olmak üzere devletimizin ileri gelenleri, iktisatçılar, sanatçılar, zanaatkârlar, esnaf, tüccar, köylü, kentli, yazar, çizer, okur, akademisyen velhasıl toplumun her kesimi zor günlerden geçtiğimizi söylüyorlar. Bu mevzuda pozitif düşünerek sosyal refahı milletçe yaşayacağımız günlere kavuşacağımızın altını kalın çizgilerle çizerken gelişmeleri her konuda çokbilmiş ekran yorumcularına bırakmamak lazım diyorum.

Doğduğumuz günden beri başkentte yaşıyorum. Ankara’da yapılanları göremeyebilir ve yanlış bilgiler paylaşabileceğimizi son söyleceğimiz “Sürç-i lisân edersek affola” ile başlayalım.

Ankaralılar geçtiğimiz seçimde belediye başkanlığındatercihlerini Mansur Yavaş’tan yana kullandılar. Seçim zamanı neler vaat etti veya neler yapacağını söylemişti kendisi hatırlamadığı gibi benim de bilmem mümkün değil. Yaşadığım gerçek şu ki; gelip gittiğim güzergâhta çukur, kasis ve tepecikler sebebiyle arabamın lastik havası ve rot-balans ayarlarının sıklıkla bozulmasından mütevellit çevredeki lastik tamircileriyle hısım olduğumuzu hatta ikametgâhımızı söyler olmalarına da şaşırmıyor, alternatif yolları zorunlu tercih ediyoruz.

Gidiş-gelişli tek şeritli Bilkent- Beytepe-Hacettepe yolundaki çalışmalar illallah dedirtirken çalışmaların belediyenin kanalizasyon gibi altı yapı faaliyetleri olmadığını, kablo-fiber hattı, telefon ve elektrik döşenmesi çalışması olduğunu yol kenarlarındaki levhalardan öğreniyoruz. Böylece sıkıntının sadece belediyenin asfalt çalışmasından kaynaklanmadığını asfalt üzerinde eşilmedik yer kalmadığını, seyir halindeyken çukurlara girip çıkarak araçlarımızda hasar meydana geldiğini söylemeliyim.

Bunun sadece belediye yönetiminden kaynaklanmadığını ifade etmiştim.

Peki, çözüm odaklı bir belediye nasıl çalışmalı ki, vatandaşın bu sorununa çare bulsun sorusunun cevabının da kolay olduğunu belirtmeliyiz.

Taşıma akıl istemezlerse kendileri bilirler.

Bence belediye önümüzdeki yılda yapacaklarını diğer kamu kurumlarına yazıyla bildirip onlarında yapacakları çalışmalarıyla ilgili verileri istemelidir. Mesela: elektrik veya fiber internet hattı çekilecekse ve o yoldan gitmesi gerekiyorsa ilgili kurum yıl içinde yapacağı çalışmasını belediyeye bildirmelidir. Belediyede o yol güzergâhında yapacağı hizmetleri bir program çerçevesinde ele almalı ve kurumların işleri bittiğinde asfalt çalışmasını yapmalıdır. Verdiğimiz örnek çok hamasi bir çözüm değil, devletimizin faaliyetleri program dâhilinde ve denetimden geçerek sonuçlandırılmaktadır. Yapılacaklar bütçe belirlenirken açık şekilde beyan edilmektedir. Ufak tefek değişiklikler olabilir. Nihayetinde yapılacaklar belli olduğuna göre sual eden belediyeye işin tahmini bitiş süreci belirtilir ki, onlarda çalışmalarını bu minvalde sürdürmüş olurlar.

Yani ‘Çok zor değil’

Yeter ki, istensin. Görev başındaki yetkililerin milletimize hizmet aşkı olursa bu iş zorluktan çıkar ve paramız çarçur edilmemiş olur.

Anlatabildik mi?