Dolar (USD)
34.24
Euro (EUR)
37.58
Gram Altın
2912.24
BIST 100
9109.34
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

03 Ekim 2024

Çocuklarda Karate ve Eğitim

Ülkemizde spora başlama yaşının branş özelliklerine bağlı olarak erken yaşlara inmesi çocuklarda temel hareket döneminde yapılması gereken fiziksel aktivitelerin gerekliliği artırmıştır. Çocuklarda hareket becerilerinde ki artış fiziksel gelişim süreçleri kadar zihinsel gelişim süreçleri üzerinde de etkili olmaktadır. Günümüzde teknoloji bağımlılığı ve hareketsizliğin artması özellikle çocuklar için spor faaliyetlerine devamlılığın ne kadar önemli olduğunu da göstermektedir. Tüm spor dalları çocuklar için önemli olmakla birlikte karate sporunda geleneksel ve modern spor anlayışının birleşimiyle oluşan öğretim tekniklerinin günümüz çocuklarının gelişimleri üzerinde faydalı etkileri vardır.

Karate, yeni başlayan bir sporcunun siyah kuşağa kadar fiziksel ve zihinsel gelişiminde neler kazanacağına yönelik her türlü gidiş yolunun en ince ayrıntısına kadar çizildiği bir spordur. Karate sporunun en önemli özellikleri arasında insanın kendine olduğu kadar çevresine olan saygı ve sevgisini daha üst seviyelere çıkarmak vardır. Karate günümüzde küreselleşme adı altında temel insani değerlerin yok edildiği dünya da başlangıç değerleri olan insani değerleri kaybetmeden onları artırmak için çaba gösteren önemli spor dallarından biridir. Emperyalist zorbalıklarla mücadele etmek için gerekli olan ahlaki değerleri insanlara kazandırmada karate sporu tüm dünyaya örnek olmaktadır.

Çocuklarda karate sporunun yapılması fiziksel ve zihinsel gelişim süreçlerinde onlara olumlu yönde katkı sağlamaktadır. Karate antrenmanları, çocuklarda özellikle fiziksel gelişim için çok önemli olan kas gelişimlerini olumlu etkilemektedir. Kihon ve kata denilen temel karate tekniklerinin ardı ardına ve farklı yönlere yapılması çocuklarda bilişsel becerilerin yanında kas dayanıklılıklarını da artırmaktadır. Temel karate teknikleri aynı zamanda çocuklar için gerekli olan koordinasyon becerisinin gelişimi ve esneklik seviyesinin artışını da sağlamaktadır. Çocuklukta yüksek esneklik seviyesi, ilerleyen yıllarda fiziksel yaşam kalitesinin de yükselmesi anlamına gelmektedir. Karate teknik çalışmalarında el ve ayakların eşit kullanımı çocuklarda el ve ayakların birbirleriyle orantılı bir şekilde gelişim göstermesini sağlamaktadır. Çocukluk döneminde yapılan karate sporu, çocukların kaba ve ince motor becerilerine yönelik birçok önemli fayda vermektedir.

Karate, çocuklarda fiziksel gelişim sürecine yaptığı katkının daha fazlasını zihinsel gelişim sürecinde yapmaktadır. Kata denilen farklı yönlere düzenli bir şekilde yapılan seri hareketlerin fiziksel tekrarla birlikte zihinsel olarak da tekrar edilmesi çocuklarda günümüzde son derece önemli olan bilişsel öğrenme becerisini artırmaktadır. Bilişsel öğrenme becerisinde ki artış özellikle çocuklarda akademik eğitim için gerekli olan öğrenmeyi öğrenmeye yönelik ihtiyacın giderilmesini de sağlamaktadır. Öğrenilen karate tekniklerinin uygulanması çocuklarda kişilik oluşumu başta olmak üzere akademik eğitim için de gerekli olan özgüven artışı noktasında da yardımcı olmaktadır. Bunun yanında çocuklar tarafından karate tekniklerinin diğer akranlarına gösterilmesi ve öğretilmesi yani akran öğretimi, karate sporunda mükemmel bir şekilde işlevsellik göstermektedir. Akran öğretimi yapan çocuklarda liderlik özellikleri de gelişmeye başlamaktadır. Karate sporuyla birlikte çocukların çevreyle iletişim kurmaları ve sosyalleşmeleri de onları akran grupları arasında ön plana çıkarmaktadır. Karate sporunda özellikle saygı ve nezaket gibi kavramların ön planda tutulması günümüzde tüm dünyanın ihtiyacı olan temel değerlerin çocuklara öğretimini de kolaylaştırmaktadır. Karate sporuna devam eden çocuklarda özellikle eğitim ortamlarında eksikliği hissedilen akademik eğitime odaklanma konusunda da önemli ilerleme gösterdikleri görülmüştür.

Son olarak temel insani değerleri en üst seviyede tutmayan "Karate, gerçek bir karate değildir." sadece bedenin güçlenmesi için yapılan bir spor egzersizinden ibarettir. Gerçek karate, temel insani değerleri en üst seviyede tutan, karakterle bütünleşen, içerisinde bulunduğu toplumun değerlerini ön plana alan ve insanlığa fayda sağlanan karatedir.

Tüm okuyucularıma selam eder saygılar sunarım.