Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çocuklar şeker yemesinler

Lolipop, akide, elmalı, kaynana vs. pek çok çeşit şeker günümüzde çocukları bekliyor. Hem bu şekerlere kolaylıkla ulaşabilmektedir hem de anneler ve babalar çocuklarını susturmak için, ödüllendirmek için, daha başka bahanelerle şeker veriyorlar.

Ayrıca gazoz ve kolalarda, paket meyve sularında, bisküvi ve gofrette, çikolata ve diğer benzer ürünlerde de yoğun miktarda şeker bulunmaktadır. Yine çocuklar bu şekerli gıdaları severek, isteyerek bolca tüketmektedirler.

Yoğurta, süte, konservelere de paketlenirken genelde cazip ve istenen ürün olsun diye şeker katılmaktadır.

Halbuki çocuklarımızın şekere hiç alışmaması, hatta şeker tadını hiç almaması gerekir. Tabi şeker derken suni (yapay) olanını kastediyorum. Yoksa doğal meyvenin içeriğinde, sütün muhtevasında, arıların bizlere sunduğu hakiki balda yeterince şeker vardır. İhtiyaç olan şekeri bu şekildeki tabii gıdalardan zaten alacaktır.

Ayrıca son yıllarda beyaz şeker yerine kullanılması yaygınlaşan glikoz ve früktoz şuruplarında tehlike daha büyüktür.

Şekerin çocuklarımıza sayılamayacak kadar zararları vardır. Bazılarını sıralayalım:

  • İşlenmiş şeker zehirdir. Früktoz ise ondan 7 kat daha tehlikelidir.
  • Çocuğun ağız tadı bozulur. Şekere alışmış bir çocuk başka gıdalardan tat almaz. Daha doğrusu yediği besinler ona yavan, tatsız gelir. Lolipop yiyen bir çocuğa kereviz veya lahana yedirmek mümkün değildir. Çünkü o çocuk şeker bağımlısı olmuştur. Bu da o çocuğun gelecekte yaşayacağı birçok sağlık probleminin kapısını açar. Halbuki çocuklarımız Rabbimizin bizlere sunduğu bu şifa dolu sağlıklı sebzeleri de yemesi ve sevmesi gerekir.
  • Şekerin cazibesi çocuğu öyle etkiler ki başka yiyecekler yeterince haz vermez olur.
  • Şeker tokluk hissi verir. Çocuk ihtiyacı olan besinleri alamaz, canı istemez olur.
  • Şekerin bir başka özelliği bağımlılık yapmasıdır. Şekere alıştığında damak tadı şekere endekslenir ve hep şekeri arzu eder.
  • Şeker çocuğa boş ve fazladan kalori verir. Bu da obeziteye sebep olur.
  • Şeker alan çocuktaki enerji fazlalığı, hiperaktivite ve dikkat eksikliğinin sebeplerinden biridir.
  • Şekeri çokça yiyen, emerek şekeri alan çocuğun dişleri çürüme eğilimine girer.
  • Şeker gençlik ve yetişkin yaşlarında ortaya çıkan pek çok hastalığa zemin hazırlar. Bunlar arasında diyabet, obezite, eklem hastalıkları, mide ve bağırsak rahatsızlıkları sayılabilir.

Görüldüğü gibi şeker çocuklar için zararlıdır, adeta zehirdir. Bu yüzden doğumdan itibaren çocuklarımıza hiç şeker yedirmeyelim. Bu suni tadı hiç bilmesinler. Onlara büyük iyilik etmiş oluruz.