Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Eylül 2021

Çocuk haczi ve boşanma davalarına düzenleme

Başkan Erdoğan’ın İnsan Hakları Eylem Planı’nda açıkladığı üzere hukuk ve demokrasi alanındaki seferberlik son hızla devam ediyor. Bu alanlardaki eksiklik ve aksaklıklar hızla bir bir gideriliyor. Özellikle demokrasi, adalet ve hukuk alanında atılacak adımlar, yapılacak reformlar Türkiye’yi 2023 hedeflerine daha sağlam taşıyacaktır. Başkan Erdoğan’ın öncülüğünde Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit GÜL de göreve geldiği günden beri adalet ve demokrasi alanında yaşanan sıkıntıları ve var olan eksiklikleri bir bir gidermek için gerçekten büyük bir gayret içinde. Sonuçları ve sorunları da yerinde görmek için şehir şehir, adliye adliye geziyor.

Çocuk haczi can sıkıyor

Ayrılan çiftlerden biri müşterek çocuğu mahkeme kararına rağmen diğer tarafa göstermediğinde çocuk anne ve baba arasında arada kalıyor, psikolojisi bozuluyor, istenmeyen görüntüler yaşanıyor. Para yatırıyorsun, yasa gereği icra memurları devreye giriyor ve çocuğu bir mal gibi teslim almaya çalışıyorsun. Ebeveynler çocuklarını ancak haciz sonucu görebiliyor. Çocukların bir mal gibi icra yoluyla teslimi, 1932 tarihli İcra İflas Yasası’nın 1965 yılında değiştirilen 25. maddesinden kaynaklanıyor. Yasa gereği çocuklar taşınır mal gibi icraya konuyor. Bu kanunu uygulamakla yükümlü icra memurları ve kolluk görevlileri de çocuğu mal ya da eşya gibi teslim alıyorlar. Alacaklı konumundaki anne veya baba çocuk teslimi hakkındaki bir mahkeme kararını icra dairesine vererek takip talebinde bulunuyor. Daha sonra borçlu anne veya babaya “icra emri” gönderiliyor. Bu icra emrinde borçluya “7 günü içinde çocuğu teslim etmesi aksi halde çocuk nerede bulunursa bulunsun zorla alınacağı ve çocuğu gizlemesi halince ceza alacağı” bildiriliyor. Borçlu anne veya baba 7 gün içinde çocuğu teslim etmezse icra müdürü, çocuğu nerede bulursa zorla alacaklı olan anne veya babaya teslim ederek mahkeme kararını cebren yerine getiriyor.

Güzel haber Bakan Gül’den geldi

Her gün yeni bir icra zoruyla alınan çocuk dramları gerçekten büyük tepki çekiyor ve kaldırılması kamuoyunca bekleniyor. İşte tam bu noktada müjdeli haber Edirne’de bir otelde düzenlenen Mağdur Odaklı Adalet Buluşmaları’nın ilk toplantısında konuşmalarını yapan Adalet Bakanı Sayın Abdulhamit Gül’den geldi. Can sıkan bu uygulamaya çok yakında, meclis açıldığında son veriliyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde çok önemli adımlar attıklarını, büyük reformlar yaptıklarını dile giren bakan Gül, konuşmasına şöyle devam etti: “Bu kapsamda ele alacağımız meselelerin başında çocuk teslimi meselesi gelmektedir. Evet, bu bir meseledir. Çünkü çocuğun çok üzülerek söylüyorum bir eşya gibi icraya konulmasını artık kabul edemeyiz. Bu konu çok hassas ve önemlidir. Çocuklar boşanma sırasında veya sonrasında sürecin en masum ve bir o kadar da kırılgan ve örselenen tarafıdır. Ayrılmış çiftler arasında anne ve baba arasında kalan çocukların maruz kaldığı o acı tabloların son bulmasını sağlayacağız. Dünyanın her yerinde de ya polis ya icra gibi, belli bir kurum devlet otoritesi çerçevesinde çocuk diğer tarafa gösterilmediği zaman devreye giriyor. Ama biz diyoruz ki bu icra kanalıyla olmasın. İcra müdürlüğü değil, Mağdur Hakları Merkezi ile uzman arkadaşlarımız eşliğinde psikologlar, pedagoglar, sosyologlar, çalışmacılarla yine valiliklerimizin koordinasyonunda bu konudaki uzmanlar marifetiyle bu çocuk teslimini, çocuk teslim merkezleri de oluşturarak sağlamayı hedefliyoruz. Bu konuda da netice alacağımıza inanıyoruz. Yani artık çocuk teslim işini icra müdürlükleri değil, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlükleri kanalıyla yapılacak. Bununla beraber kendi çocuğunu görmek için icraya para yatırma uygulaması da son bulacak.” diye konuştu.

Boşanma davaları daha hızlı sonuçlanacak

Ayrıca alınan bilgilere göre Adalet Bakanlığı boşanma davalarında hukuki prosedürleri kısaltacak bir model üzerin de çalışmalarını sürdürüyor. Hazırlıklar arasında boşanmak isteyen çiftlere kolaylık sağlayacak düzenlemeler de var. Boşanmak isteyen taraflar hâkim huzuruna geldiğinde her iki taraf boşanmak isterse bir celsede boşanabileceği, diğer konuların ayrıca devam edeceği ama medeni halleriyle ilgili artık karı-koca hususunda boşanma iradelerini yıllarca, 5-10 yıl sürüp bu konuda mağdur etmeyecek şekilde davaların hızlı bir şekilde sonuçlanması üzerinde titiz bir çalışma da yapılmaktadır.