Dolar (USD)
34.57
Euro (EUR)
36.00
Gram Altın
3017.21
BIST 100
9549.89
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
29 Kasım 2018

Çizgi’ye Dâir

İstanbul’da, resmi adı Cağaloğlu diye bilinen ama kültürle hemhâl olanların daha ziyade Bâbıâli ismini tercih ettikleri semt, son yıllarda çok değişti. Mahalleye ayak bastığım 1978 yılında, gazetelerin büyük bir kısmı buradaydı, yayınevlerinin ise neredeyse tamamı. Şimdi gazetelerin bütünü semt hatta sur dışında, yayınevlerinin ise bir kısmı. Müstakil bina kiralayamayan yayıncılar mecburen apartman katlarında idare etmeye çalışıyor. Hâlbuki bu semt, tarihî zenginliğe sahip çok değerli bir alan. Binlerce yazarın, gazetecinin, dergicinin ve yayıncının karış karış arşınladığı özge bir muhit. Ama bugün giderek turistik bir semte dönüşüyor. Ne diyeyim, Allah encamımızı hayreyleye!

Vaziyet bu ama yine de ümidimizi yitirmiyoruz. Bâbıâli’yi inadına terketmeyen ve semte sahip çıkan yayıncılarımız var. Geçenlerde böyle birini ziyaret ettim: Çizgi Kitabevi Yayınları. Aslında merkezi Konya’da. Ama İstanbul’da da şubesi var. Ne güzel. Hep İstanbul Anadolu’yu kültürel manada besleyecek değil ya, arada bir Anadolu’nun bereketli topraklarındaki hizmet ve faaliyetler de büyük şehirlere taşınmalı, en azından temsilcileri, büroları, şubeleri olmalı. Çizgi, adı üstünde. Seviyeli yayınlarla iyi okuyucuların yüreğine ve dimağına hitap ediyor. Yayınevinin dört eserinden bahsetmek isterim:

Türk Kelâmcıları, Prof. Dr. Ramazan Altıntaş’ın eseri. İslamî ilimlerden biri olan ‘kelâm’ hakkında geniş bir araştırma. Eser ve düşünceleriyle bu sahaya emek vermiş ve katkıda bulunmuş ancak çok geniş bir coğrafyaya yayılmış olan Türk kelâmcılarının bir kitapta toplanması yerinde bir hizmet olmuş. İmam-ı Azam Ebû Hanife’den İmâm-ı Mâturîdî’ye, Hz. Mevlâna’dan İbn Hümâm es-Sivasî’ye, Fuzûlîden M. Zâhid el-Kevserî’ye, Ömer Nasuhi Bilmen’den Mehmet Şerafettin Yaltkaya’ya, Konyalı Mehmet Vehbi Efendi’den Vahîdüddin Hân’a varıncaya kadar eski ve çağdaş âlimlerin kelâm ilmine katkıları üzerinde durulmuş. Kelâm ilmiyle ilgilenenler için istifade edilecek bir başucu kitabı.

İstibşar, yüzlerce eser yazmış olan ‘Hâce-i Evvel’ Ahmet Mithat Efendi’nin kitabı. “Amerika’da Neşr-i İslam Teşebbüsü” altbaşlığıyla sunulan eseri neşre hazırlayan Kudret Savaş. İlk defa günümüze aktarılan kitapta Amerikalı ilk beyaz Müslüman olan Alexander Russel Webb’in Müslüman olması ve İslam’ın Amerika’da yayılması için yaptığı çalışmalar, gösterdiği gayretler anlatılıyor. İslam’ı haksız yere itham eden bazı Batılı yazar ve aydınlara cevaplar vererek daha o zamanlar dikkat çeken çeken Tanzimat neslinin seçkin edibi Ahmet Mithat’ın bu eseri, ilgiyle ve ibretle okunuyor.

Hikmet Peşinde Üç Portre Abdullah Mesud Küçükkalay’ın eseri. Arka kapak yazısının ilk bölümünde şu satırları okuyoruz: “Bu kitap, sonsuzluğa uzanan hikmetin peşinde ve onu bulmak uğruna hayatlarını feda etmeyi göze alan; kâinatı, insanı ve maddeyi tanımak ve onun arkasındaki gerçeklikleri kavrayabilmek için bitmek bilmeyen bir çaba ile ilmî faaliyetlerini hayatlarının değil, hayatlarını ilmî faaliyetlerinin bir cüz’ü olarak kabul eden üç insanı kâmil ilim insanının; Mehmet Genç’in, merhum Hüseyin Küçükkalay’ın ve Ahmet Tabakoğlu’nun hayat ve ilim serencamlarını bilinebilir kılmak ve gelecek kuşaklara, bir ilim insanının nasıl olması, nasıl yaşaması ve nasıl davranması gerektiinin örneklerini sunmak amacıyla derlenmiştir.”

Sözün Gelimi, şair yazar Mehmet Atilla Maraş ile yapılmış röportajlardan oluşuyor. Farklı yazar ve gazetecilerin değişik gazete ve dergilerde yayımlanmış olan bu konuşmalar, Mehmet Atilla Maraş’ın sanat, şiir ve fikir dünyasını yansıtıyor. Söyleşilerin kitaplarda toplanmasının faydalı olduğunu düşünürüm. Bu tür eserler, özellikle sözkonusu edebiyatçı hakkında çalışma yapacak, tez hazırlayacak ve kitap yazacak olanlar için önemli bir kaynak hüviyetinde. Özgür Gedikli’nin hazırladığı kitap, yayınevinin 865’nci kitabıdır. Tebrikler.