Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
16 Aralık 2024

​Cihannüma İstanbul Forum 2024

Fikir eksenli düşünce kuruluşlarının çağın sorunlarına sundukları teklifleri her zaman değerli buldum. Cihannüma düşünceyi merkeze alan böyle bir sivil kuruluş. Merkezinde insan ve insanî değerler var. “İstanbul Forum 2024” insanlığa ve çağa yeni teklifler sunmak üzere düzenlendi.

13-15 Aralık 2024 tarihlerinde Haliç Üniversitesinde gerçekleşen forumun ana başlıkları “bilgi, irade ve düzen” idi. Açılışta konuşan Cihannüma Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz, "Bize düşen zalimlerin ne yapacağının hesabını yapmak değildir. Tarih bize ve ülkemize, bu onurlu mücadeleyi gayesine ulaştırmak üzere şerefli bir sorumluluk yüklemiştir. Bu sorumluluk sadece Suriye ile sınırlı da değil. Bütün İslam âleminin ve mazlum milletlerin umudu Türkiye'dir, gözü, kulağı Türkiye'dedir" dedi.

TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş ise “Dünyanın nasıl gelişeceğini bilmiyoruz ama önümüzde çok net olan bir şey var. Bundan sonra ne çift kutuplu bir dünya olacak ne tek kutuplu bir tek bölgenin, bir tek ülkenin, bir tek çevrenin yöneteceği, yönlendireceği bir dünya olacak. Tam tersine, çok kutuplu aslında çok merkezli yeni bir dünyanın kurulacağını hep birlikte göreceğiz. Bu çok kutupluluk içerisinde dünyada bazı ülkelerin fevkalade önemli hâle geldiğini de göreceğiz. Bu ülkelerden birisi Türkiye’dir. Önümüzde hem milletimizin hem de insanlığın geleceği bakımından fevkalade önemli bir dönemin kapıları sonuna kadar açılmıştır.” dedi.

Üç gün süren forumda, İslam dünyasının çeşitli ülkelerinden 50 lider, düşünce adamı, kanaat önderi ve Türkiye’den birçok akademisyen ve fikir adamı konuştu, düşüncelerini ortaya koydu. İslam dünyasının temel meseleleri ele alındı, çeşitli yol haritaları gösterildi. İslam dünyası için birlik, düzen ve bilgi temelinde görüşler ortaya konulan forumda entelektüel tartışmalar ve istişareler yapıldı.

Cihannüma Genel Başkanı Av. Rıza Yorulmaz, Müslüman ülkeler arasındaki iş birliğinin artırılması ve yeni bir iradenin ortaya konulması ve yeni bir düzenin tesis edilmesi maksadıyla başlattıkları forumun maksadına ulaştığını ifade etti. İlk gün İslam dünyasının son 200 yılda karşılaştığı üretim krizi, ikinci gün iktisat, üçüncü gün ise siyaset ele alındı.

“İslam Dünyasında Özgün Bilgi Üretimi” konulu panelin ardından, “İslam Toplumlarında Ulemanın Rolünü Yeniden Düşünmek” başlığıyla Mehmet Görmez bizleri derin düşüncelere ve hakkaniyetli muhasebeler yapmaya davet etti.

Farklı salonlarda devam eden konuşmalarda sunum dili İngilizce idi. Takip etmeye çalıştığım oturumlarda alanında uzman kişiler, İslam dünyasını, değişen şartlar ve farklı coğrafyalardaki uygulamaları ve hareketleri gündeme getirdiler. Fikrin yeniden inşası, iş birliği, ortak akıl ve tekliflerden İslam dünyasının yaşadığı sorunlara çözümler getirileceğine olan inancım arttı. Tam da bu konuda Cihannüma Başkan Yardımcısı Yavuz Selim Kurt şöyle diyor: “Düzensizliğin hâkim olduğu dünyada toplumlara bir şeyler önermek ve yeni bir düzenin kurulması için bir irade lazım. Kaosların yaşandığı bir dünyada yaşıyoruz, buna karşı yükselecek bir sesin de Türkiye'den, İstanbul'dan olması gerektiğine inanıyoruz.”

İkinci günde gerçekleşen dikkat çekici panellerin konu başlıkları şöyleydi: “Hakkaniyetli ve Adil Bir Ekonominin Esasları” “Kapitalist İktisadi Dünya Düzeni'nin Geleceği” “Küresel Çağda Milli Ekonomi Teşebbüsleri” “İslam Ekonomisi: Vaatlerini Yerine Getirdi mi?” “İnsanlığın Lehine Bir Ekonomi” “Kalkınma Modelleri” “Ekonomik Bağımsızlık” “Ana Akım İktisat İçerisinde Farklı Modellerin İmkanı”

İstanbul Forum’un üçüncü gününde Mahmut Faruk Akşit’inDüzen Kurucu bir Unsur olarak Türkiye'de Savunma Sanayi” ve

Mustafa Şentop’un “Anayasa, Hukuk ve Kurucu Zihniyet” konulu konuşmaları vardı. Aynı anda farklı salonlarda devam eden paneller ise şöyle idi: “Siyasi Dünya Görüşü”

“İslam Dünyasında Siyasi Tasavvurlar ve Pratikler” “Müslümanların Küresel Siyasetinde Güncel Sorunlar” “Hilafetin İlgasından Günümüze 100. Yılında İslam Dünyasında Otorite Arayışı” “Bağımsızlık” “Çatışan Dünya Sistemleri Arasında Dünya Düzenin Yapısı ve Geleceği”

“Günümüz Dünyasında Müslümanların Siyaseti: Deneyimler ve Perspektifler”

“Gazze Meselesi Üzerinden Küresel Sistemi Yeniden Düşünmek”

İstanbul Forum’un son programı “Futurist Forum Sunumları ve Kazananların İlanı” idi. Ardından kapanış gerçekleşti. Üç gün süren İstanbul Forum, İslam dünyasında iş birliğinin önemini ortaya koydu. Bir hakikat var ki Müslümanlar tarihte de günümüzde de hep yalnızdı ve hep zalim dünya düzenine, sömürgeye başkaldırdı. Ezilen oldu ama ezen olmadı. Bir başka mühim konu ise İslam dünyasında yaşanılan sorunlar hangi coğrafyada olursa olsun tüm Müslümanların ortak derdidir. Büyük şair ve düşünür Sezai Karakoç’un ifade ettiği “gönül coğrafyası” bizim hudutsuz haritamız olmalıdır.

Müslümanları yekvücut gören, derdini dertlenen, ortak akıl ve şuur ile hareket edilmesi gerektiğini savunan; vicdan, merhamet ve adalet duygusunu yeniden tesis ederek “bilgi, irade ve düzen” temelinde tüm insanlığa yeniden kuruluş ve kurtuluş reçetesi sunan Cihannüma, “İstanbul Forum 2024” ile bir sivil kuruluş olarak görevini yerine getirmiştir. Emeği geçenleri tebrik ediyorum.