Dolar (USD)
32.50
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2429.66
BIST 100
9801.64
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

07 Temmuz 2022

Ciddiyet herkese lazım

İnsan, ülkesini yaşanabilir bir yer, beldesini bereketli bir yöre yapmak istiyor. Ülkesindeki insanlar; iyi ve erdemli, edep ve ahlaklı yaşasın istiyor. Bunları başarmak için konuşuyor, davranış ve eserleriyle örnek olmak, mesaj vermek istiyor. İnsan kalmak ve insanlığı yaşatmak için ciddi işler yapmak ve başarmak istiyor.

Görünen o ki insanların çoğu farkında değildir… İnsan kalmak, insanlığı yaşatmak ciddi bir uğraş gerektirir. İnsanın nefsini terbiye etmeyen, hayata iyi örnekler bırakıp iyi mesajlar vermeyen her şey ciddiyetini öyle ya da böyle kaybeder. İnsan ve insanlık konusunda hâdim olmak; ilim, hareket ve amel ciddiyeti olmadan yürütülemez.

Böyle bir ciddiyeti kazanmak, başlı başına çok ciddi nefs mücadeleleri gerektirir. İnsanın kendini ve başkalarını değerlendirmeden, bireysel, toplumsal ve kurumsal kıymetleri arttırmadan, bir arada ve belirli bir düzen içerisinde beraberce bir çalışma yapmadan, her türlü insanlık meselesini bir ömür boyu kesintisiz mücadele olarak görmeden ne insan kalınır, ne de insanlık meselelerine çözüm bulunur.

Ciddiyet, insan ve toplumun sıhhatli olmasını ister. Ciddiyetsizlik ise sıhhat bozar, insan ve toplumu çürütür. Ciddiyet, gençliğin kıymetinin bilinmesini murad eder. Ciddiyetsizlik ise genci ifsad eder, gençleri yaşlanmayacakmış gibi yaşatmak ister. Ciddiyet, insanın kendisini ve başkalarını değerlendirmek ister. Ciddiyetsizlik ise bunu yapmayı bırakın her ciddi şeyi unutturmak ister. Vesaire…

Ciddi işler yapan bir insanın büyüklüğü, güzel ahlaklı olan her şeyin zıddını değerlendirip kötü olanı yapmayarak edepli yaşamasıyla ortaya çıkar. Bu manada iyi de bir örnektir, kötü de bir örnektir. İyi olan örneklerin ortaya çıkabilmesi için edep ve kalitenin ortaya çıkabilmesi için bunların işlenmesi gerekir. Kıymetli olan asla kendiliğinden ortaya çıkmaz. Bu esnada da bedel ödemek gerekir. Afrika’daki çocuk, sahile vuran çocuk aç kalarak, canlarından olarak bedel ödediler ve ölümleriyle verdikleri mesaj işte böyle ortaya çıktı.

Ciddi işler yapan toplumun güzelliği, güzel ahlaklı olan her şeyin zıddını değerlendirip kötü olandan uzak durarak üyelerince birbirlerine edep ve ahlakı yaymasıyla ortaya çıkar. Bu manada toplumun güzel ahlakı daha bozulmadan hatta bozulmaya yüz tutmadan ciddi tedbirler almakla devam ettirilir. Toplumun her bir üyesinin kendisini ve birbirini değerlendirmesini; toplum birbirini öldürmeye, kuyusunu kazmaya, gıybetle hasetle birbirini çürütmeye başlamadan kıymetli kabul edilip bu kıymetle yaşattırılır.

Ciddi iş yapanlar için zıtlar hem bir nimettir hem de iyi birer örnektir. Ciddi iş yapanlar; iyi ve kötüyü öyle bir ayrıştırır, adalet ve zulmü öyle bir ayrıştırır, Ebu Cehil ve Hazreti Peygamberi öyle bir ayrıştırır ki... Hem kötü hem zulüm hem Ebu Cehil, yanlışlarla öyle dersler verir ki insanlar; iyinin, adaletin ve Hazreti Peygamberin kıymetini ancak anlarlar.Dolayısıyla hayat; zıtlarıyla kaimdir ve anlamlıdır. Zıtlar olmadan, dünya anlamlandırılamaz, değerlendirilemez.

Cesaret, sabır, azim, ilim gibi özellikler, teknolojik kolaylıklar ve akla hayale gelecek her faydalı örneği ortaya çıkarabilmek aşırı derecede ter ve ciddiyet gerektirir. Bu ter ve ciddiyetle beraber ancak insan ve toplumun kalitesi ortaya çıkar. İnsan ve toplumun kalitesi, doğrudan doğruya kurumlar ve ülkenin kalitesini etkiler.