'Ceza ve gecikme faizinden feragat ediyoruz'
Kamuoyunda vergi affı olarak bilinen mali yapılandırmaya ilişkin eleştirileri cevaplayan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, "Devlet ana paradan hiçbir şekilde vazgeçmiyor, dolayısıyla ödenmesi gereken verginin tamamı alınıyor. Burada devlet ceza ve gecikme faizinden feragat ediyor. İşin özü bu. Sonuçta bu ödeme sıkıntısı çeken esnaf ve sanayicilerimize bir kolaylık" dedi.
Kasa ve ortaklar cari hesaba ilişkin düzenlemeler hariç Bakan Şimşek kısmen haklı.
Ancak her 3 yılda bir neden bu tür düzenlemelere ihtiyaç duyulduğu hususu da tartışılmalı.
Şu kadarını söyleyelim.
Vergi cezaları çok ağır.
Gecikme zammı adeta tefeci faizi. Aylık yüzde 1,40,yıllık yüzde 16,80'e denk geliyor. Enflasyonun iki katı.
Cezalar makulseviyeye indirilmeli, gecikme zammı oranı enflasyon kadar olmalıdır. Böylece 3 yılda bir af kanunu çıkarma zahmetinden kurtulmuş oluruz
Çünkü gecikme zammı veya faizi zaten bu haliyle ödenmiyor, ya af kanunu ile ya da uzlaşma yoluyla siliniyor.
PİYASALAR
Salı günü ABD'de enflasyon verisinin yıllık bazda yüzde 2,1 olduğunun açıklanmasıyla birlikte FED'in parasal sıkılaştırmaya gitme ihtimalinin artması, dolar kurunu TL karşısında 2,15'nin üzerine çıkarmasının ardından Çarşamba günü FED'in sürpriz yapmayarak tahvil alım programını 10 milyar dolar daha azaltarak 35 milyar dolara indirmesi ve tahvil alım programı bittikten sonra hemen faizleri yükseltmeyeceği sinyalini vermesi dolar/TL kurunu gevşetti, 2,12'ye kadar geriledi. Bu iyimserlik kısa sürdü, Ukrayna ve Irak'a ilişkin jeopolitik risklerin petrol fiyatları üzerinde baskı yaratmasıyla dolar Cuma günü 2,15 lirayı gördü,2,14 liradan kapandı.
Euro 2,91TL'ye çıktı.
Borsa yüzde 1 civarında düşerek haftayı 78 bin 400 puandan tamamladı.
Faiz 8,62 oldu.