Dolar (USD)
35.18
Euro (EUR)
36.53
Gram Altın
2966.40
BIST 100
9724.5
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE
13 Kasım 2021

​CEP HERKÜLÜ

“İnanılmaz bir şey…

İnanılmaz Naim…

190 kilo…

Hiç kimse uğraşmasın en büyük budur, hiç kimse yetişmeye uğraşmasın…

190 kilo…

Üç beklerken beş rekor…

İki koparmada, iki silkmede bir toplamda, Naim en büyük…

190 kilo, inanılmaz bir rekor bu…

Naim Süleymanoğlu gerçekten dünyanın en büyüğü…

Hayret dolu bakışlarla…

İşte Olimpiyat Şampiyonu, işte Naim Süleymanoğlu...”

Bunlar 1988 Seul Olimpiyatları halter branş yarışmalarını sunan Ertan Yüce’nin Naim Süleymanoğlu’nun rekorlarla Olimpiyat Şampiyonluğuna ulaştığı yarışma esnasında canlı yayındaki sözleri. Duygu yoğunluğuyla birlikte söylenen bu sözler, Ertan Yüce’nin ağzından dökülse de aslında Naim Süleymanoğlu’nun yaşattığı gururla Türk milletinin sözleridir. Bugün üzerinden yaklaşık 33 yıl geçmiş olmasına rağmen bu sözler Naim Süleymanoğlu’nun o yarışması her izlendiğinde aynı duyguları hissettirmektedir. Genç yaşta dünya spor tarihinde önemli bir yer tutan Naim Süleymanoğlu’na “Cep Herkülü” lakabı da verilmişti.

1988 Seul Olimpiyatları'na birçok olumsuz durum yaşamasına rağmen Naim Süleymanoğlu söz konusu olimpiyatlar öncesi Türkiye’ye iltica ederek Türkiye adına olimpiyatlara katılmıştı. Seul Olimpiyatlarında da Türk milletinin ona olan güvenini boşa çıkarmamış ve tarihi başarılar kazanmıştı. 6 dünya, 9 olimpiyat rekoruyla tarihi bir zaferle birlikte altın madalya kazanmıştı. Bu altın madalya, Türkiye’ye olimpiyatlarda güreş dışında farklı bir branşta gelen ilk madalya olmasıyla da çok önemliydi. Kendi ağırlığının 3 katından daha fazla ağırlığı da kaldırarak bugün bile kırılması zor bir rekoru elde etmişti. Büyük başarılarının ardından ünlü Time dergisi 3 Ocak 1988’de Müslüman bir Türk’ü kapak fotoğrafıyla yayınlanmıştı.

Naim Süleymanoğlu olağanüstü başarılarıyla bilinen bir sporcu olmasının yanında çok daha önemli bir özelliği daha vardır. Bulgaristan’da yaşadığı dönemde soydaşlarımıza yapılan baskı ve asimile politikalarına karşı mücadele etmesi ve bunların dünyaya duyurulması konusunda sözcü olması, onun insan hakları konusunda da ne kadar duyarlı olduğunu göstermektedir. O dönemde diktayla yönetilen bir rejimden kaçarak anavatana sığınmak ve yapılanları dile getirmek hiç de kolay değildi. Türkiye haricinde dünyanın yapılan asimile politikalarından habersiz, haberi olanların da sessiz olduğu bir dönem düşünüldüğünde, Naim Süleymanoğlu’nun kazandığı başarıların önemi ortaya çıkacaktı. Kazanılan başarılar, dünyada soydaşlarımıza yapılanlardan haberi olmayanlara haber verilmesi ve sessiz kalanların da yüzlerine tokat gibi çarpılması yönünden çok önemliydi.

Naim Süleymanoğlu spor kariyeri boyunca 3 Olimpiyat, 7 Dünya, 6 Avrupa Şampiyonluğu kazanmış ve 46 kez de dünya rekoru kırmıştı. Halterde 16 yaşında ilk dünya rekorunu kıran Cep Herkülü, 1984, 1985 ve 1986 yıllarında dünyada yılın haltercisi seçilirken, 1992 yılında da Uluslararası Halter Basın Komisyonu tarafından dünyanın en iyi sporcusu ilan edilmişti. 18 Kasım 2018’de karaciğer yetmezliği sebebiyle hayata gözlerini yummuştu.

Popüler kültürün esareti altında hayali kahramanları kendilerine rol model alan gençlerimize, Naim Süleymanoğlu gibi bir efsane sporcunun sportif başarılarının yanında soydaşlarımıza yapılanlar için dünyaya meydan okumasının da anlatılması gerekmektedir. Ayrıca Bulgaristan’dan gelen soydaşlarımız için kullanılan göçmen kelimesinin sözlük anlamının değil de gerçekte ne anlama geldiğinin öğrenilmesi, bugün değerlerimize ve milletimize daha fazla sahip çıkmamızı sağlayacaktır.

Not: Türkiye Halter Federasyonu’nun 5’inci Olağan ve Mali Genel Kurulu’nda Başkanlığa seçilen Sayın Talat ÜNLÜ’ye hayırlı olsun dileklerimizi iletir yeni Naimler yetiştirmeleri için Talat Bey ve Yönetim Kuruluna başarılar dileriz.