Dolar (USD)
32.47
Euro (EUR)
34.73
Gram Altın
2440.77
BIST 100
9915.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

02 May 2015

Cemal'in Türkçe anlamı felakettir

Memleket efkarında kabus misali bir hayalet dolaşmakta.
Bizim insanımız saf niyetli insanlar, isterse baba oğul olsun, kimsenin hatasını birbirine bağlamaz. Yahut babası-atası şöyledir diye oğlu da öyle olacaktır demez, diyemez. Ama gel görki ister kader deyin ister zaman, size bunu en yüksek tondan söyler ve düşündüttürür, arkadaş!
Zamanın 'üç kudretli' paşası darbeyle iktidarı ele geçirir. Bunların her üçünün de idealleri parlak, düşünceleri temiz, niyetleri halis görünebilir ve fakat yaptıkları tüm insanlığı etkiliyen harekete dönüşmüş ve tam anlamıyla 'yeri yerinden oynatmıştır', işte.
Bir milletin felaketine yol açan bu üç ismi hemen herkes tahmin etmiş olmalı. Birincisi Enver Paşa, İkincisi Talat Paşa ve Üçüncüsü Cemal Paşa.
Tarihimizde nice büyük zaferleri inanılmaz kısa zamanlarda almış olmakla şöhret kazanmış, nam almış milletimiz 5 yılgibi bir zamanda da koskaca, 11 milyon kilometerlik imparatorluğu, bu üç kudretli paşa sayesinde kaybetme marifetinde de zirve yapmıştır.
Darbe tarihimizin de en namlı figürlerinden olan bu zevatın sonu da kaçmak ve nerdeyse aynı zamanlara denk gelecek şekilde suikast yahut infazla neticelenmiştir.
Ortak noktalarının en yoğun olduğu taraf, her üçünün meydanlarda mağlup ancak aksine siyaset ve rütbede hızlı tırmanışları olmuştur. Bu, bu kadar böyledir ki, nerdeyse her yenilgiye bir rütbe almışlar ve siyasi olarak yerlerini perçinlemişlerdir.
Cemal Paşa sırasıyla 31 Mart Vakası ve Üsküdar Muhafızlığı. 1912, Balkanlarda Bulgarlara karşı 'ağır yenilgi' almış ve İstanbul Menzil Müfettişliği. Önce Kanal sonra Filistin'de 'ağır yenilgi' ve Suriye ve Batı Arabistan komutanlığı.
Ve nihayet en büyük rütbeyi 'Seffah', 'Kasap Cemal' olarak aldı!
Seffahın anlamı, bölgedeki özel marifetlerinden dolayı arapların kendisine verdiği, Ebu'i Abbas'dan kinaye 'kan dökücü' demektir.
Herhalde en büyük mirası da milletimizin şefkatli kucağına bıraktığı oğlu Ahmed'den olma pek değerli gazetecimiz, kimseyi kızdırmadan 'kendini yazdığı' mümtaz ahvadı Hasan Cemal olmuştur!
Peki torunu ne tür makam ve mevki peşindedir? Ne de olsa son zamanlarda 'Kürt çetecilerle' pek sıkı fıkıdır ya!
Niye mi anlatıyoruz bunları? Belki Hasan Cemal'in ruh halini anlamakta genlerindeki izlerini takip etmekde fayda vardır.
Aklımıza, 'Dedesi imparatorluğu batırdı, torunu Türkiye'yi batırma peşinde' mefku00fbresi geldi, her nedense!
***
Mazi ibret doludur Dostum. Haykırışı beşer nezdinde umarsan, unutmaki mazluma çare ancak Hakk'dan.
Yazarımız Yakup Köse'nin yanındayız.