cegera min'dan can u ceger'e
Bu hafta sonu dostumuz sosyolog-yazar Mahmut Kaya bey ile Urfa'da çekimleri devam eden TRT ŞEŞ'in ilgiyle izlenen "Can u Ceger"in setini ziyaret ettik. Bu ziyaretimizi daha önce planlamadığımız için setteki yoğun çalışmadan dolayı dizi setindeki oyuncular ve yapımcı arkadaşlarla fazla sohbet imkanı bulamadık.
Bildiğimiz kadarıyla budizi, geçen yıl "Cegeramin" ismiyle başlamış, hatta galasına Devlet Bakanımız sayın Mehmet Şimşek'in katılımı ile kamuoyuna duyurulmuştu. Galaya ben de davetliydim ama o tarihlerde İstanbul'da bulunduğumdan gidememiştim.
Daha sonraki zamanlarda dizinin yapımcısı Mehmet Toprak Bey ve arkadaşları değerli yazarımız Gül San'ın davetiyle Şanlıurfa Yazarlar Birliğine bizi ziyarete gelmişlerdi. Sayın Toprak, yeni dizi hakkında bize bazı bilgiler verdikten sonra Urfa'da ileride kuracağı oyuncu akademisinden de bahsediyordu. Burada Kürdu00ee diziler için Kürdu00ee bilmeyen oyuncular yerine bu dili bilen oyuncular yetiştireceğini söylüyordu. Ve artık TRT ŞEŞ ile sektör haline gelen bu alanda TYB ile ortak bir paydada bulunmamız gerektiğini söylemiş idi.
Her olayın sancılı bir dönemi olduğu gibi bu olayın da (Kürtçe Akademi) ister istemez sancılı bir dönemi vardı. Bu duruma ilkin bizim arkadaşlardan bazıları karşı çıktılar. Hatta kültür işlerimizle ilgilenen abilerimiz bu nasıl olur diye tepkilerini koydular. Ülke bölünür, kamplaşmalar olur diyenler de olduu2026 Misafirlerimiz, buraya TYB Şeref başkanı Mehmet Doğan ağabeyin selamıyla geldiklerini, TYB camiasından uzak insanlar olmadıklarını söylemeleri biraz olsun tansiyonu düşürmüştü.
Daha sonra arkadaşlarımıza biraz da bardağın dolu tarafından bakmak lazım geldiğini ifade etmiştim. Ve film şirketinin yapacağı çalışmalarında "bekle gör" tarzında bir yaklaşım içerisinde olmamız gerektiğini söylemiştim. Gecede film yapımcılarına dizi hakkında bazı izlenimlerimi de aktarma fırsatı bulmuştum. Bu dizi, kadim bir şehir olan Urfa'da çekiliyor. Urfa'nın kadim meslekleri var: Halıcılık, Demircilik, Attaru00ee, Çulhacılık, Telkaru00ee (Gümüşçülük) İsotçuluk vb. Bu meslekler Urfa gibi bütün bölge coğrafyasının da ortak mirasıu2026 "Burada sizin oyuncunuz kalkıp Cd satıcılığı yapıyor. Başka meslek bulamıyor mu?" diye yapımcı arkadaşlara eleştirimi iletmiştim. Ayrıca Urfa'mızda hiç de adet değilken genç bir kızın ciğerci salonunda çalışması ayıplanır türden bir şeydir.
Film şirketinin daha sonra bu dizi için yakından tanıdığımız senarist Pervin Okur ile çalıştıklarını duyunca çok sevinmiştim. Pervin Hanım, "Hayat Devam Ediyor" dizisinin senaryosuyla göz dolduran genç bir senarist arkadaşımız idi. Pervin Okur imzasıyla kaç dizi yapıldı görmeden konsept birden değişiyor ve "Cegeramin" yerine "Can u Ceger" ismi dizide yer alıyor. Cigerci salonunda çalışan Şilan da birden oranın patronu oluveriyor.
Dizideki bu konsept değişikliği ve isim değişikliği niye meydana geldi bilinmez ama Edebiyat Fakültesinde beraber okuduğumuz ve sinema için tarih öğretmenliğinden istifa eden arkadaşımız Mehmet Ali Aygan'ın diziye davet edilmesi dizi için bir milat oldu diyebiliriz. Halef rolüyle diziye başlayan Aygan, Ciğerci Kani ustanın rakibi konumunda ve içi kötülük kaplayan bir karakterle nasıl ettiyse seyirciye kendini sevdirmesi onun bir meslek sırrı olarak addedilebilir.
Ankara'dan adam olması için babası tarafından Kani Ustanın yanına gönderilen Ferhat, Şilan'ı severken ve onun rakibi olarak Miran'ın da Şilan'ı sevmesi tam bir entrika dönemecine girilmişti dizi için. Ne olduysa Ferhat'ın diziden kopması Şilan ile Miran arasındaki mutlu son aslında dizinin de bitmesi demekti. Fakat Halef'in Kani ustaya olan rekabeti baskın çıktığından bu aşk macerası bile gölgede kalmış, dizinin seyirci nazarında devam edilmesi söz konusu olmuştur. Burada Kani Usta'nın babası Gale Hamid, Halef'e rakip rolünü iyi bir şekilde devam ettiriyor.
Filmin ikinci baskın karakteri olarak Ali Dino'nun tipik Urfa delisi olması, diziyi seyirci nazarında gerçekçi kılıyor. Ayrıca DengbejSeydo'nun stranları, bizi eski bir köy odasında söylenen acıklı türkülere götürüyor. Dizi diyaloglarında geçen deyiş ve atasözleri bölgedeki Kürt kültürünü anımsatması bakımından takdire şayandır.İronik, neşeli lakap ve yakıştırmalar da seyirciyi ekrana kilitlemekte dizinin mizahu00ee yönünü güçlendirmektedir.
Sonuç olarak TRT ŞEŞ, bu dizi ile bölgede ilk defa alanda ciddi bir dizi çalışması başlatmış oluyor. Kürtler, bu dizi ile kendini kucaklayan devlet-i aliyeye ve ricaline teşekkür edercesine dizinin reytingini yükseltiyor. Biz biliyoruz barışı te'sis etmek zordur. Ama kavga çok basitçe oluşabilir. Yapımcı Ali Toprak beyi, senaristlere ve ekip arkadaşlarını tebrik ederken bir akademi çalışmalarının sözde değil özde olmasını temenni ederdim.