Çarklar dönüyor
Geçtiğimiz haftanın son iş günü Türkiye İstatistik Kurumu, Sanayi Üretim Endeksi verilerini açıkladı. Açıklanan verilere göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki aya göre %2,2 artmış, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi bir önceki yılın aynı ayına göre de %4,7 artış göstermiştir.
Anadolu Ajansı'nın yaptığı ankete katılan ekonomistler, mart ayı sanayi üretim endeksinde %1,7 artış beklerken, CNBC-E'nin anketine katılan ekonomistlerin de %1,1 artış beklediği açıklanmıştı. Ancak %4,7 oranında artarak beklentilerin çok üzerinde bir artış göstermiş ve yılın zirvesine çıkmıştır. Son dört yılın en yüksek mart rakamına ulaşan endeks, üretimin ikinci çeyrekten önce hızlandığını gösteriyor.
Peki bu veriler bize ne anlatıyor?
Sanayi Üretim Endeksi bize ekonomide meydana gelen ve uygulanan politikaların kısa dönemdeki yansımalarını gösteren bir endekstir. Sadece ülkemizde değil, dünyada yaşanan her türlü gelişmelerden etkilenen ekonomi sanayi üretim endeksi ile izlenebilmektedir.
Sanayi Üretim Endeksi'ne göre 2015 yılı Mart ayında bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi %3,1 ve imalat sanayi sektörü endeksi %2,5 artarken elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi %0,1 azalma göstermiştir. 2015 yılına düşüş ile başlayan sanayi üretimi şubat ve mart ayında tekrar artışa geçmiş sanayide çarkların döndüğüne işaret etmiştir.
Sanayi sektörü neden önemlidir?
Sanayi sektörü diğer sektörler ile bağlantısı ve oluşturduğu katma değer dolayısıyla ekonomide lokomotif rolünü üstlenmiştir. İstihdama en büyük katkıyı sağlayan bu sektör ekonomideki her türlü gelişmeden doğrudan veya dolaylı bir şekilde etkilenmektedir. Milli büyümenin önemli bir bileşeni olan bu sektör tarım, finans, iletişim, sigortacılık gibi birçok sektörün gelişmesine ciddi katkı sağlamaktadır.
Sanayi Üretim Endeksi'nde imalat sanayi alt sektörleri incelendiğinde, mart ayında bir önceki aya göre en yüksek artış %14,1 ile makine ve ekipmanların kurulumu ve onarımında gerçekleşirken bu artışı %13,9 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı, %12,8 ile tütün ürünleri imalatının takip ettiği görülüyor.
Üretim, bir toplumun geleceğinin en önemli unsurlarından biridir. Üretim için bilgi, bilgi için ise eğitim gereklidir. Sanayi üretim endeksindeki artış şu an birçok ülkeye göre kıyaslandığında onların üretiminin üzerinde olsa da bizim hedeflerimiz için yeterli olarak görülmemektedir.
2023 hedeflerine ulaşmada gerekli olan büyüme için sanayi sektörü ciddi önem arz etmektedir. Ar-Ge ve inovasyon artışı ne kadar olursa sanayi üretimindeki artış çarpan etkisiyle birlikte daha fazla olacaktır. Bunun için daha çok çalışmalı, dünya standartlarında üretim yapmalıyız. Aynı zamanda kendi ürettiğimiz ürünleri daha fazla bedel ile satabilmek için işletmelerimizin markalaşma çalışmaları yapmaları gerekmektedir.
Haftaya tekrar görüşmek üzere.