CARİ İŞLEMLER AÇIĞI DARALIYOR
Mayıs ayında cari işlemler açığı 3 milyar 430 milyon dolarla beklentilerin altında gerçekleşti.
Beklenti 4 milyar dolardı.
Merkez Bankası ödemeler dengesi rakamlarını açıkladı.
Cari açık bir önceki yılın ilk 5 ayına göre 12 milyar 429 milyon dolar azalarak 19 milyar 839 milyon dolara geriledi.
Yıllandırılmış bazda cari işlemler açığı ise52 milyar 636 milyon doları buldu.
Bir önceki yılın 5 aylık döneminde 5 milyar 227 milyon dolar net altın ithalatı yapılmışken, bu yılın aynı döneminde 719 milyon dolar net altın ihracatı gerçekleştirilmesi, cari açığın daralmasında etkili oldu.
Ayrıca Avrupa ekonomilerinin toparlanmasıyla ihracattaki canlanmanın ve iç talepteki yavaşlamanın cari açığın iyileşmesine katkı sağladığı görülüyor.
Ekonomistler olağanüstü negatif bir gelişme olmazsa, yılın sonunda cari açığın 50 milyar doların altına inebileceğini ifade ediyorlar.
İç talebin yavaşlaması ile birlikte büyüme hızının düşürebileceğini de kaydedelim.
SANAYİ ÜRETİMİ YAVAŞLADI
Yılın ilk çeyreğinde ve ikinci çeyreğin ilk ayı nisanda, ihracatın desteğiyle hızlı bir tempo yakalayan sanayi üretimi mayıs ayında yavaşladı.
Türkiye İstatistik Kurumu(TÜİK) verilerine göre, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayısta, bir önceki aya göre yüzde 1 azalırken, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi ise bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 3,3 arttı.
Verilerin takvim etkisinden arındırılması, karşılaştırılan dönemler arasındaki fiili çalışma süreleri farkını dikkate alarak hesaplanıyor.
Sanayi üretiminin mevsim etkisinden arındırmak için de hava koşulları ve döneme ilişkin özel faktörler göz önünde bulunduruluyor.
Sanayide yıllık yüzde 3,3'lük artış Ekim 2013'ten beri görülen en düşük artış.
Piyasa gözlemcileri, Irak'taki IŞİD terörünün ihracatı olumsuz etkilemesiyle haziran ayında da düşüşün sürebileceğini söylüyorlar.
Bu durumda ikinci çeyrekte yüzde 4 büyüme hızına ulaşılması zor görünüyor.
BATIK KREDİLERE DİKKAT
Bankacılık sektöründe takipteki alacaklar olarak isimlendirilen ödenmeyen kredi borçlarında artış gözleniyor.
Geçen mayıs ayında 26 milyar 688 milyon lira olan takipteki alacak miktarı, Mayıs 2014'te 31 milyar 936 milyon liraya ulaştı.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun(BDDK) mayıs dönemi kesinleşmemiş geçici verilerine göre, takipteki brüt kredi alacakları mayısta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,8 oranında, 5 milyar 268 milyon lira arttı.
Bankaların karları düşerken "batık kredi" diye tabir edilen takipteki alacaklardaki yükselişe dikkat etmek gerekiyor.