CARİ AÇIK TUTULAMIYOR
Ekim ayında cari işlemler açığı 2 milyar 890 milyon dolar olurken, ocak-ekim dönemindeki açık 51 milyar 900 milyon dolara ulaştı. Böylece 2012'in tamamında 48 milyar 900 milyon dolar olarak gerçekleşen cari açığı, şimdiden aştı.
Yıllandırılmış bazda 60 milyar 855 milyon doları bulan cari işlemler açığı, yıllık son 16 ayın en yüksek düzeyine çıktı.
Ekonominin en zayıf halkası cari açıktaki bu artışı, "altın ithalatına" bağlayıp teselli aramak yerine, çeşitli nedenlerle yavaşlamış olan ve bu yüzden 2012'deki seviyesine bile erişmekte zorlanan ihracatı hızlandırmak için gayret sarf edilmelidir.
ABD KONGRESİ'NDEN İYİ HABER
ABD'de Demokratlarla Cumhuriyetçiler bütçe ve borçlanma üst limiti konusunda anlaştı.
Artık hükümet ocak ayı ortasından sonra da borçlanabilecek.
2014 bütçesinde 1,1 trilyon dolar, 2015 bütçesinde ise 1 trilyon 14 milyar dolar harcama öngörülüyor.
Küresel ekonomiyi ve piyasaları, dolayısıyla bizi de yakından ilgilendiren olumlu ve önemli bir haber.
17-18 Aralık'ta ABD Merkez Bankası'nın(FED) faiz kararı toplantısında; aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını azaltma yönünde bir karar vermesi halinde bu anlaşma, piyasalarda doğabilecek olumsuz havayı kısmen de olsa dağıtabilir.
MERKEZ BANKASI BAŞKANI YİNE İDDİALI
Eylül ayında yaptığı açıklamada dolar kurunun yıl sonunda 1,92 liraya düşeceği tahmininde bulunan ve "Olmazsa benden hesabını sorun" diyen Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Gaziantep Sanayi Odası'nın düzenlediği "Para Politikaları" konulu konferansta yaptığı konuşmada, bu kez rakam vermeden, "Portföy girişlerinin başlaması halinde TL'de kimsenin tahmin etmediği bir değer kazancının başlama ihtimali var" dedi.
Başkan anlaşılan, umudunu dışarıdan gelecek paraya bağlamış.
Para gelirse TL değerlenecek.
Tabii zihinlere hemen şu soru takılıyor:
Ya gelmezse?
Düşüncesi bile insanı ürkütüyor, 135 milyar dolar rezerv de içimizi rahatlatmıyor.
Öte yandan Merkez Bankası Başkanı'nın döviz fiyatlarına ilişkin kesin ve iddialı beyanda bulunmasının, güvenirliliğine halel getirmesi bakımından sakıncalı olduğu kanaatini taşımaktayız.
BÜYÜME ŞAŞIRTTI
Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) açıklamasına göre Gayri Safi Yurtiçi Hasıla(GSYH), yılın üçüncü çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre sabit fiyatlarla beklentilerinin üzerinde, yüzde 4,4 büyüdü.
İlk dokuz aydaki büyüme ise yüzde 4'ü buldu.
Kamu harcamalarının payındaki azalmaya rağmen özel sektör yatırımları ile hane halkı tüketimindeki artış, büyümenin itici gücü oldu.
Özel sektörün bir süredir azalan yatırım harcamalarında artışa geçilmesi olumlu bir durum.
Bununla birlikte sanayi kesiminin büyümeye katkısının mali aracı kuruluşlarının gerisinde kalması, ayrıca ihracat desteğinin yeterli olmaması sorgulanmalı.
PİYASALAR
Haftanın ilk işgününde hızlı bir atak yaparak 73 bin 378 puandan 74 bin 232 puana çıkan BİST 100 Endeksi, daha sonra yatay bir seyir izleyerek haftanın son işlem gününü 74 bin 064 puandan kapattı.
Dolar hafif bir tırmanışa geçerek 2,03 TL'den 2,04 TL'ye çıkarken, Euro da 2,80 TL'nin aşılması dikkat çekti.
Faiz ise uzun zamandır ilk defa yüzde 9'un altına indi.