Dolar (USD)
32.54
Euro (EUR)
34.79
Gram Altın
2434.22
BIST 100
9742.87
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

16 Mart 2021

Camideki Yazar (*)

Vesayet odaklarının bazı dönemlerde görmezden geldiği ‘millî mutabakat metni’ İstiklâl Marşı’mızın Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilmesinin 100. Yılı dolayısıyla Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın imzaladığı kararname ile 2021 senesi İstiklâl Marşı Yılı olarakilan edildi.

Devletimizin ve sivil toplum kurumlarının birbirinin tekrarı gibi görünse de düzenledikleri programların hafızamızda iz bırakacağını düşünüyorum. Yapılan etkinliklere bakıldığında tenkit edebileceğimiz noksanlıklar olduğu halde iyi niyetli yapılan çalışmalarda emeği geçenleri tebrik etmek lazımdır. Cumhurbaşkanlığı ve TBMM ev sahipliğinde icra edilen anma programlarını Âkif sevgisiyle sorun etmeden televizyonlardan gösterildiği kadar zorunlu takip etmeye gayret ettik.

Marşın yazıldığı mekâna yani Fatih devri Anadolu Beylerbeylerinden Tâceddin Sultan’ın yaptırdığı camii ve bitişiğindeki dergâha ilk ziyaretimin tarihi 27 Aralık 1982’dir. O günden sonra Türkiye Yazarlar Birliği’nin tertiplediği Mehmet Âkif Anma programlarına öğrencilerimin de iştiraki ile devam ettim. Dergâh ve çevresinin tarihi süreçte olduğu gibi devamı ve Mehmet Âkif’in hatırasının yaşatılması için kanun düzenlemesi olmaksızın yapılan bu etkinliklerle bir nev’i Âkif’in düşünce planında mücadelesini milletimizle buluşturan yol arkadaşlarıma bu vesile ile dua ediyorum.

Vaaz kelimesi Doğan Büyük Türkçe Sözlük’te; “Sözle iyiliğe teşvik, nasihat, öğüt anlamının yanında ibadet yerlerinde dinin emir ve yasaklarının anlatılması esasına dayanan konuşma, mev’ize” ifadesi ile karşılığını bulurken ‘Gelip de bir bulunaydın, geçen ki va’zında / Kalırdı parmağın, Allah bilir ki, ağzında!’ Âkif’ten mısralar ile örneklenmiş.

Toplumun dinî ve kültürel konular başta olmak üzere hayırlı işlere yönelmesi için vaizliğin önemini biliyorsunuzdur. Uzmanlar önceden hazırlanmış konuşmaların inandırıcılığının zayıf olduğu konusunda görüş beyan ederek kürsüdeki konuşmacının ilgi çekici konuları işlemesi gerektiğinin altını çizmektedirler. Diyanet İşleri Başkanlığı bu konuda adım atıp 12 Mart 2021 Cuma namazı öncesi Tâceddin Camii kürsüsüne Âkif muhibbi D. Mehmet Doğan’ı çıkarttı. Mehmet Âkif’i mücadele adamlığının başköşesine oturtan Mehmet Doğan, Safahat’ı gençlerle buluşturup, yazdıklarıyla Âkif’i günümüz insanıyla buluşturan nadir yazarlarımızdandır. O’nun millî mücadelede Anadolu topraklarını dolaşıp milletini irşad eden Âkif’i her mekân ve her şartta anlattığına şahitliğimiz olmuştur.

Arzumuz odur ki, Diyanet İşleri Başkanlığı bundan sonraki benzeri konularda ilgili, yetkili ve bilgili yazar ve düşünce adamlarımızı minberle buluşturur. Vesselam.

(*) D. Mehmet Doğan’ın ‘Camideki Şair’ kitabına naziremizdir.