Dolar (USD)
35.19
Euro (EUR)
36.59
Gram Altın
2961.23
BIST 100
9916.22
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

Çağın felaketi İSRAF

Kâinatın sahibi her şeyi yerli yerince, kararında, eksiksiz, eşsiz ve mükemmel yaratmış. İnsanı ise tüm mahlûkat içinde en şerefli ve en üstün kılmıştır. Suyun altındaki milyarlarca irili ufaklı mahlûkatın, bir o kadar havada uçan kanatlıların, toprağın altındaki solucan ve haşaratın vs. varlıkların rızkını gönderen… Onlara nasıl besleneceğini, nasıl korunacağını, dostunu, düşmanını ve neslini nasıl devam ettireceğini öğreten Allah'ın (cc) eşrefi mahlûkat olan insanı başıboş bırakması mümkün mü?

İnsan, ilahi öğretilere göre davransa, sade bir hayatı tercih edip israf ve savurganlık yapmasa, Allah (cc) dünyada sıhhat ve selamet, ukbada saadete kavuşur. Rızık korkusuna mahal yok.şu fani dünyada ta kıyamete kadar; ona, torunlarına, kullandığı araç, vasıta ve hayvanlarına yetip artacak yiyecek, içecek, yakacak, süslenecek, barınacak tüm gereksinimler vardır. Ama bunlar, bu fani alemin geçimlikleridir. İnsan bu dünyaya zevk ve hazlar için değil, Cennette kavuşacağı zevk ve hazlara hazırlık yapmak için gelmiştir. İmtihan sahasını zevk ve hazların merkezine çevirenler, cennetin ebedi saadetinden mahrum kalırlar.

Ancak bu gerçeğin farkında olanlar ne kadar da az… özellikle insan, her şeyi maddeden ibaret gören batının batıl medeniyetinin hegemonyasına gireli dünyadaki birçok denge gibi insanın hayat dengesi de bozuldu ve ayar tutmuyor. Kıtlık, kuraklık, küresel ekonomik krizler, ve birçok toplumsal felaketlere birde bu pencereden bakmalıyız. Ta ki, fert, toplum ve devletler bazında önlem almak için acilen harekete gecelim.

Başlıca israf başlıkları

· Yeme içmede israf.

· Giyim kuşamda israf.

· Araç gereçte israf.

· Teknolojide israf.

· Enerjide israf.

· Vakitte israf.

· Çevrede israf.

· Zamanda israf – ömür israfı.

· Özel günlerde yapılan israflar.

· Lüks ve konfor sebebiyle yaşanan israflar...

TRT haber sitesindeki şu açıklamayı iyi bir düşünelim… Dünya üzerinde her 7 kişiden 1’i açlıkla savaşıyor. Birleşmiş Milletlerin (BM) raporuna göre, aç insanların sayısı 2017’de 821 milyona ulaştı. Bu da demek oluyor ki, Türkiye nüfusunun 10 katı kadar insan açlıkla yüz yüze. Dünya genelinde herkese yetecek kadar yiyecek üretilse de her gün açlığa bağlı nedenlerle yaklaşık 25 bin kişi hayatını kaybediyor.

Gıda ve Tarım Örgütünün en iyimser tahminlerine göre, üretilen gıdaların 3’te 1’i ziyan oluyor. Bu gıdaların yüzde 40’ı üretimden işleme aşamasına kadar olan süreçte kaybediliyor. En çok gıda israfının olduğu alanların başında ise, meyve sebze sektörü geliyor. Ürünler tarladan sofraya gelene kadar birçok noktada zarara uğruyor.

Dünya Bankası raporunda, çöplüklere atılan yiyeceklerin dünyada açlıktan ölen insanların 15 katını besleyecek miktarda olduğu bilgisi yer alıyor. Türkiye’de ise 1 yıl içinde 1,7 milyar ekmek çöpe atılırken, 214 milyar liralık gıda israfı yapılıyor.

Konuya biraz daha geniş bakarsak, israfın bir felakete dönüştüğünü görürüz. Enerjide, meyve-sebzede, ekmekte, suda israf öyle boyutlara ulaştı ki milli gelirde yarattığı kayıp 555 milyar lirayı buldu. Türkiye İsrafı Önleme Vakfı'nın (TİSVA) hazırladığı rapor, bir yılda milli gelirin yüzde 15'inin israf edildiğini ortaya koydu. Rapora göre günde 6 milyon ekmek de çöpe gitti.

Bunun yanına israf edilen yemek, pasta ve tatlı çeşitlerini de ekleyerek kabataslak bir hesap yapın. Sonra yanına su israfını, sigara israfını, elektrik vs enerji israflarını ekleyin…

Sadece rengi solduğu veya modası geçtiği için atılan veya değiştirilen, elbiseler, ayakkabılar, koltuk, koltuk, kanepe, oturma grupları, elektronik eşya, el-ev aletleri, cep telefonları vs. vs…

Artık sıradan insanlar evlerinde 2-3 TV, bilgisayar vs bulunduruyorlar. Durumu iyi olanlar, aile efradının her birine birer müstakil araba aldıkları gibi, kendilerine de 3-5 farklı araç alabiliyorlar. Şehir içi, şehir dışı, özel davetler için, arazi için ayrı ayrı araçlar… Ev apartman vs konusu da aynı; yazlık, kışlık, devre mülk, deniz evi ve daha neler…