Dolar (USD)
32.37
Euro (EUR)
34.95
Gram Altın
2324.13
BIST 100
9088.62
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE


Çağımızın dijital sorunu: Siber zorbalık!

Tıpkı teknolojinin kullanımının gelişmesi gibi, zorbalık yapma yeteneği de gelişti. Bir zamanlar okul veya mahalle ile sınırlı olan zorbalık, artık çevrimiçi dünyaya taşındı. Teknoloji kullanımı yoluyla zorbalık “siber zorbalık” olarak adlandırılır. Siber zorbalık, çevrimiçi sosyal etkileşimin olduğu her yerde olabilir. Örneğin, bazı gençler sosyal medyayı, video oyunlarını, mesajlaşmayı veya anonim uygulamaları diğer gençlere zorbalık etmek, utanç verici resimler yayınlamak, özel bilgileri paylaşmak veya tehdit mesajları göndermek için kullanmaktadır. Dijital dünyanın gelişim göstermesiyle birlikte siber zorbalık da o denli artmıştır.

Siber zorbalık oldukça yaygın!

Siber zorbalık özellikle internette çok yaygın olmakla birlikte çoğu genç bu duruma zaman zaman maruz kalmaktadır. Yapılan bir araştırmadagençlerin %56'sı çevrimiçi ortamda başkalarının zorbalığa uğradığını gördüklerini ve %42'si online ortamda kendilerini güvensiz hissettiklerinidile getirmiştir. Unutmamak gerekir ki siber zorbalık haftanın 7 günü, günde 24 saat gerçekleşebilmekte ve çok hızlı bir şekilde viral hale gelebilmektedir.

Siber zorbalık, bir çocuğun veya gencin kendini kötü veya üzgün hissetmesi için internetin olumsuz bir şekilde kullanılmasıdır. Bir sosyal medya mecrasında, oyunda, uygulamada veya başka herhangi bir çevrimiçi platformda bu durum yaşanabilmektedir. Hatta bu duruma maruz kalanların yaşadığı olayları aşağıdaki şekilde sıralayabilmek mümkün.

Çocuklar hakkında incitici mesajlar göndermek.

- Utanç verici fotoğraflarını veya videolarını paylaşmak.

- Çocuklar hakkında kötü çevrimiçi dedikodu yaymak.

- Çocukları sürekli çevrimiçi bırakmak.

- Çocuklar adına sahte hesaplar oluşturmak.

- Çocukları başka biri olduğuna inandırmak.

Siber zorbalığa karşı neler yapmalı?

Elbette siber zorbalığın önüne geçilmesi için yapılması gereken birkaç husus mevcuttur. Bu hususlar göz önünde bulundurulursa çocuklar çok daha güvenli bir ortamda var olabilecektir. Şifre, isim ve adres, telefon numarası gibi özel bilgileri tanımadığınız kişilerle asla paylaşmayın. Bu aynı zamanda kendinizin, arkadaşlarınızın ve ailenizin fotoğraflarının paylaşılmasını da içerebilir. Zira son dönemlerde paylaşımların sayısı arttığı için mahrem bilgilerin sunulması da söz konusudur. Kızgın veya kırgın olduğunuzda mesajlara cevap vermeyin. Taciz edildiğinizi düşünüyorsanız oturumu kapatın ve mesajlaşmayı bırakın. Sizi çevrimiçi olarak ve cep telefonunuzdan taciz eden herkesi engelleyebilir, silebilir ve bildirebilirsiniz. Kullandığınız farklı sosyal ağların her birinde zorbalık ve tacizi nasıl bildireceğinizi öğrenin. Size zarar verebilecek veya size zarar verebilecek aramaların, mesajların, gönderilerin ve e-postaların kaydını tutun. Gerekirse ekran görüntülerini alın. Facebook, Twitter, Instagram…vb. gibi sosyal ağ sitelerinizdeki gizlilik seçeneklerini rahat edeceğiniz bir şekilde ayarlayın.

Özetlemek gerekirse siber zorbalık, gerek çocukları, gerekse de gençleri her gün etkileyen ciddi bir sorundur. Her on gençten üçü daha önce siber zorbalığa maruz kaldıklarını söylemektedir. Siber zorbalık çocukların ve gençlerin benlik saygısı, ilişkileri ve gelecekteki yaşamları üzerinde olumsuz etkiler bırakabilmektedir. Siber zorbalığa karşı aile içi iletişim de son derece önemlidir. Ebeveynler mutlaka çocuklarıyla sağlıklı bir iletişim kurmalıdır. Onlara vakit ayırmalı ve empati kurmalıdır.

 
ABONE OL
Deniz feneri detay
Deniz feneri detay
Kızılay 160x600
TDV ramazan