Dolar (USD)
32.56
Euro (EUR)
34.92
Gram Altın
2444.13
BIST 100
0
02:17 İMSAK'A
KALAN SÜRE

29 Nisan 2016

Büyük Zafer'in 100. yıldönümü

Bugün 29 Nisan 2016. Bundan tam yüz yıl önce 29 Nisan 1916'da bugünkü Irak sınırlarında olan bir yerde Osmanlı ordusu tarihinin en büyük zaferlerinden birine imza attı.

Bugün onun, yani bilmediğimiz, bize duyurtulmayan Kutü'l-Amare Zaferi'nin 100. yıldönümü.

Özellikle İngiliz tarihçilerinin "Bizim için Çanakkale'den daha büyük tarihi bir kara lekedir" dediği Kutü'l-Amare!

Biz Kutü'l-Amare'yi bilmeyiz. Babalarımız da bilmezdi. İnşallah çocuklarımız bilecek amau2026

***

'Muzaffer' olanın yazdığı tarihte, Kutü'l-Amare'ye yer yoktu çünkü. İngiliz'in aleyhine tarihe kayıt düşülmesi, çocukların dimağına İngiliz'in 'kötü' olarak kodlanmasını istememiş büyüklerimiz. Onlar da haklı tabi, kurmuşun cumhuriyeti, İngilizler de işgal ettikleri İstanbul'dan tek çivi sökmeden çekip evine dönmüş. Şimdi arkadan atıp tutmak olmaz demişler zahir(!)

Mesela tarih kitaplarında İngilizler aleyhine olacak diye 1. Dünya Savaşı sonrasında Mısır'da Seydibesir Kuveysna Osmanlı Useray-ı Harbiye Kampı'nda Mehmetçiğe yapılan İngiliz vahşeti de yazmaz.

1918 yılından 1920 yılına kadar İngilizler tarafından yapılan büyük işkenceler sonrasında o kamptaki 15 bin Mehmetçik'in asitli havuzlara sokularak kör edildiğini de bilmeyiz. Büyüklerimiz sağ olsun o konuda da bizleri düşünüp İngilizlerle ilgili "fena" düşüncelere gark olmamızı engellemişler(!)

***

Neyse Kutü'l-Amare diyorduk. Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Davutoğlu, yıllardır galip gelenlerin tarihinin yazmadığı bu zaferi hatırlatıp, toplumsal hafızamızda bu zafere de yer vermemiz için gayret gösteriyor.

Ustalıkla milletten saklanan bu tarihi zafer, sanki 'delete' tuşuyla maalesef hafızalarımızdan ustalıkla sildirilmiştir.

Çanakkale'yi, Kurtuluş Savaşı'nı, Sarıkamış'ı, hatta Galiçya, Yemen, Filistin, Kafkas cephelerini bile ucundan da olsa duymuşluğumuz vardır.

Fakat Kutü'l-Amare, okullarda bize öğretilen tarih kitaplarından adının anılmasının yasak olduğu bir kırmızı çizgidir.

Niye?

Çünkü İngilizler orada yüzyılın askeri rezaletini yaşamıştır.

***

İngilizler, 1914'te Basra'dan Bağdat'a doğru ilerlerken Bağdat yakınlarındaki Kut ve Kutü'l-Amare'yi işgal etti. Halil Paşa (Ki sonradan KUT soyadını aldı), Kafkasya'daki kolordusuyla Kutü'l-Amare'ye gelerek 14 bin kişilik İngiliz askerlerinin etrafını çevirdi.

Beş ay boyunca İngilizlere nefes aldırmadı, onların bu kuşatmayı yaracak tüm girişimlerini boşa çıkardı. 29 Nisan 1916'da da Halil Paşa içinde yüzlerce subay ve generalin de bulunduğu yaklaşık 14 bin İngiliz askerinin esir aldı. Anlı şanlı İngiliz ordusu, beyaz bayraklar sallayarak Osmanlı ordusuna teslim olduğunu ilan etti.

***

Kutü'l-Amare'de İngiliz işgaline, emperyalist teröre karşı Araplar, Kürtler, Türkler, Aleviler, Sünniler omuz omuza savaşıp İngiliz'i kahretmiştir.

Millet bugün de omuz omuza teröre, emperyalizme, hain işgallere karşı KUT'lu bir zafer için hizalanmış durumda.

Allah birliğimizi bozmasın, şehitlerimize rahmet etsinu2026..